Az elődöntő játékosa: Arany Gergely

2023.03.20. 11:58 |

Kétszer nem kapott gólt az elődöntőben az FTC-Telekom kapusa, Arany Gergely, ezek közül az egyik a sorsdöntő hetedik mérkőzés volt a BJA ellen. A párharcot 95,9 százalékos védési hatékonysággal és 1,51-es kapott gólátlaggal zárta, stabil támasza volt a magyar bajnok, Erste Liga-döntős zöld-fehéreknek – egyúttal a kör legjobbja is lett.

Arany Gergely 1996-ban született. A kapus az UTE-ben kezdett jégkorongozni, majd a MAC-hoz került tinédzserként. Végigjárta a ranglétrát, és a 2015-2016-os idényben mutatkozott be a profik között. 2017-ben kupagyőztes lett, majd egy évvel később megnyerte az Erste Ligát a csapattal. 2018 nyarán klubot váltott, az FTC-hez igazolt, ahol újra együtt dolgozhat Fodor Szabolccsal. A zöld-fehérekkel eddig kétszer végzett az élen az Erste Ligában, ötször lett magyar bajnok, és egy újabb kupadiadalt is begyűjtött. A 2019-2020-as szezon végén megkapta a legjobbnak kapusnak járó, Vedres Mátyásról elnevezett trófeát. Idén az alapszakaszban csak a meccsek felén védett, és felnőtt karrierje során a legrosszabb mutatókat hozta, de a rájátszásra az FTC-vel együtt megtáltosodott, 95 százalékkal véd.

Arany Gergely szerepelt U18-as és U20-as vb-n is, és tartalék volt a 2017-es divízió I/A vb-n a felnőttek között. A nagyválogatottban 2017 szeptemberében mutatkozott be.

Mekkora ünneplést tartottatok péntek este?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt. Természetesen megünnepeltük, hogy sikerült elhódítani a magyar bajnoki címet, de még vár ránk egy hatalmas feladat, az Erste Liga döntője, és ha már idáig eljutottunk, miért elégednénk meg ennyivel? Megünnepeltük, de fél szemmel már mindenki a következő feladatra figyelt, szombattól pedig a teljes fókusz a hétfői meccsen van.

Mi döntött a BJA elleni párharcban?

Kiélezett párharc volt, magyar bajnoki döntőhöz méltó. Nüanszok döntöttek valamennyi meccsen. Sajátos volt, hogy a hazai csapat egyszer sem győzött, ilyet korábban még nem is tapasztaltam. Mindkét csapat nagyon akarta a sikert. Ilyen esetben, a hetedik meccsen egy-két jól pattanó korong dönt, szerencsére ezúttal a mi javunkra.

Mindig visszajött a BJA, kétszer is egyenlített. Fejben hogyan tudtatok végig élesek maradni?

Ez nem szabad, hogy kérdés legyen egy hetedik meccsen. Mi voltunk az undordog csapat, az esélytelenebbek, hiszen a BJA nyerte meg az alapszakaszt, így kisebb nyomás alatt tudtunk játszani. Az öltözőben azt beszéltük meg, hogy cseréről cserére fókuszálunk, kiteszünk mindent a jégre, és meglátjuk, mire lesz elég – szerencsére ez győzelmet jelentett.

Az alapszakaszban sérülések hátráltattak, de a rájátszásra a csapattal együtt nagyszerű formába kerültél. Mi változott meg a playoffra?

Az egész csapatra elmondható, hogy hullámvölgyekkel teli szezonunk volt, decemberben még a hetedik helyen álltunk, azt számolgattuk, hogy az automatikus playoff meglegyen. Közhely, de igaz, hogy a rájátszás más kávéház, négy meccset kell nyerni, mindegy, hogy csúnyán vagy szépen. Valami összeállt az öltözőben, elkezdtük egy irányba húzni a szekeret. Az első meccsen, Miskolcon még nem voltam a kapuban sérülés miatt, de utána visszatértem, és éreztem, hogy valami jó dolog van kialakulóban. Ilyenkor az ember meglovagolja a hullámokat, kétnaponta játszunk, nagyon nincs idő agyalni, csak menni kell tovább.

A döntőben is az FTC lesz az underdog?

Nagyon kemény párharcra számítok. A GYHK elég domináns volt az alapszakaszban. Tavalyról együtt maradt egy erős mag, stabil és gólerős játékra képesek. Hasonló csapat számunkra, mint a BJA. A Gyergyó az esélyesebb, de természetesen azért megyünk, hogy az esélyeket felborítsuk. Csak magunkra kell figyelni, cseréről cserére haladni. Biztos, hogy pokoli hangulat lesz kint, de itthon, a Tüskecsarnokban a mi szurkolóink is elképesztő atmoszférát varázsolnak majd. Mindkét csapat hétmeccses párharc után van, ugyanannyira leszünk fáradtak. Biztos, hogy ismét csak nüanszok döntenek majd.