Átadták a szezon legjobbjainak járó elismeréseket

2024.05.30. 15:30 |

Az A csoportba visszajutó női és férfiválogatott több tagja is díjat vehetett át az idényben nyújtott teljesítményéért. A legjobb utánpótlásedző elismerését megosztva kapta Delaney Collins és Pichler Gyula, míg az ifjúságiak között Horváth Alex bizonyult a legjobbnak.

Az MJSZ csütörtöki küldöttgyűlésán adták át a szezon legjobbjainak járó díjakat. A jelöltek közül a díjazottakat a szakmai bizottság választotta ki.

A legjobb ifjúsági korú játékosnak Horváth Alexet választották, így ő vehette át a Leveles Kupát. A hátvéd a Trinec csapatával megnyerte a cseh juniorbajnokságot, az alapszakaszban 48, a playoffban 15 meccsen szerepelt. Nem lehetett ott az U18-asok divízió 1/A világbajnokságán, ám a juniorokkal részt vett a decemberi, budapesti vb-n és ebben a korosztályban is helytállt.

A legjobb utánpótlásedzőnek járó Séra Miklós-díjat mgosztva kapta Delaney Collins és Pichler Gyula. Előbbi a női U16-os válogatottat vezetve megnyerte a téli ifjúsági olimpiát Dél-Koreában, sporttörténelmi sikert elérve, és mentoredzőként az U18-as női együttest is segítette. A 77 éves Pichler Gyula a MAC utánpótlásában hosszú ideje a kapusok képzésével foglalkozik, rengeteg növendéke jut el az Erste Ligáig, korosztályos vagy felnőttválogatottig. A mostani szezonban az U12-esekkel megnyerte a Magyar Kupát, az U14-esekkel pedig második lett a hazai bajnokságban.

A legjobb elsőéves felnőttjátékos, ezzel a Kósa Kupa nyertese Varga Balázs lett. A 20 éves csatár valósággal berobbant idén, nevét egy ország ismerte meg a feljutással végződő divízió 1/A világbajnokságon. A Sárközy Tamás Emléktornán mutatkozott be ősszel, majd tavasszal a felnőttválogatott egyik legfiatalabb tagjaként nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt Bolzanóban: fontos gólokat szerzett és gólpasszokat osztott (2+3 ponttal zárt). Klubszezonja is remekül sikerült a 20 éves játékosnak, hiszen bemutatkozott a JYP színeiben a finn felnőtt első osztályban, 17 meccsen 1 gólt és 1 gólpasszt jegyzett, teljesítménye szerződéshosszabbítást ért.

A legtechnikásabb játékosnak járó Miklós Kupát Papp Kristóf kapta. A csatár a bolzanói világbajnokságon a magyar válogatott egyik legjobbja volt, remekül teljesített az egész tornán. Győztes gólt szerzett Szlovénia ellen, megkoronázva a vb-teljesítményét – ez feljutást és aranyérmet ért a magyar csapat számára. A Northern Michigan University csapatával az NCAA-ban 34 meccsen 6+13 pontot szerzett.

A legjobb kapusnak járó Vedres Mátyás Vándorkupát Bálizs Bence kapta, immár negyedszer. Nem ő lett a bolzanói divízió 1/A-s világbajnokság legjobb kapusa, és ez a tény sokakat meglepett, hiszen káprázatos teljesítményt nyújtott a tornán, különösen az olaszok és a szlovének elleni meccsen mutatott be rengeteg bravúrt, 95%-os védési hatékonyságával, sok látványos megmozdulással. A klubszezonja is remekül sikerült Norvégiában, a liga legjobb kapusának választották, szerződést is hosszabbított vele a Sparta Sarpsborg.

A legjobb hátvédnek Stipsicz Bencét választották, így ő kapta meg a Pásztor György-díjat, szintén negyedik alkalommal (2019, 2020, 2021). A Fehérvár játékosa jó szezont produkált klubszinten és a válogatottban egyaránt. Alapszakasz-második lett az ICEHL-ben, 48 meccsen 6 gól és 10 assziszt került a neve mellé, a negyeddöntőben pedig mind a hét meccsen játszott a Pustertal ellen, két gólt is lőtt. A válogatottban stabil pontja volt a feljutó csapatnak.

A legjobb csatárnak járó díjat a tragikusan korán elhunyt ifj. Ocskay Gáborról nevezték el. Az elismerést idén Hári János kapta, második alkalommal. A válogatottban és klubszinten is remek szezont futott. A Hydro Fehérvár AV19 csapatával az ICEHL alapszakaszában a második helyen zárt. 53 meccsen 20 gólt és 44 gólpasszt szerzett, ezzel csapata legjobbja lett, és a teljes mezőnyben a negyedik legtöbb pontot szerző játékos is egyben. A válogatottban húzóember volt a bolzanói vb-n, a kanadai táblázaton 3 góllal és 3 gólpasszal végzett az élen. 

Idén hatodszor adták át a Kéri Rudolf-emlékdíjat, amellyel azokat jutalmazzák, akik sokat tesznek a sportágért. Az elismerést a tavaly ősszel tragikus hirtelenséggel elhunyt Pap Gábornak, az FTC csapatmenedzserének, az MJSZ elnökségi tagjának ítélték oda, ezzel is megemlékezve áldozatos, csupaszív munkájáról.

A legjobb női kapus ismét Németh Anikó lett. A szezont a svéd második ligás Björklöven együttesében töltötte, ahol 93 százalékos hatékonysággal védett. A válogatottban első számú kapus volt a klagenfurti divízió 1/A világbajnokságon, az öt mérkőzésen 96 százalékkal teljesített, a rendes játékidőben összesen négy gólt kapott, vagyis fontos tagja volt a feljutást kivívó együttesnek.

 A hátvédek között Odnoga Lotti lett a díjazott. Az amerikai egyetemi évek után a legutóbbi szezont a svéd SDE-ben töltötte, 35 meccsen két gól és 16 assziszt volt a mérlege. Teljesítménye szerződéshosszabbítást ért. A válogatottban év közben három gólt szerzett, a vb-n pedig csapatkapitánya volt a második hellyel feljutó csapatnak, a torna végén a legjobb magyar játékosnak is megválasztották. Felkerült a PWHL draftlistájára is.

A legjobb női csatárnak járó díjat tavalyi évhez hasonlóan Huszák Alexandra kapta. A MAC Budapestben játszott ebben az idényben, az EWHL-ben bronzéremmel, a Supercupban és a hazai bajnokságban ezüsttel gazdagodott. Előbbi sorozatban 21 meccsen 27 pontot gyűjtött. A válogatottban is eredményes szezont produkált: az idény közbeni találataihoz az áprilisi vb-n még két gólt és három asszisztot tett hozzá, fontos pillanatokban, tevékeny részese volt az A csoportba jutásnak. Felkerült a PWHL draftlistájára is.

Az Év Önkéntese Bálint Rafael, Daróczi Ádám és László Bendegúz lett.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV