Átadták a legjobbaknak járó díjakat

2022.05.31. 15:45 |

Több fehérvári játékos is a díjazottak között van, a kapusoknál Rajna Miklós győzött. Az Erste Higgy magadban díjait Schlekmann Márk, Salló Alpár és Hetényi Zoltán vehette át. A nőknél Garát-Gasparics Fanni, Odnoga Lotti és Németh Anikó az előző szezon legjobbja saját posztján.

A Magyar Jégkorong Szövetség küldöttgyűlésén átadták a szezonvégi díjakat.

A legjobb csatárnak járó, ifj. Ocskay Gáborról elnevezett díjat az előző évhez hasonlóan ezúttal is Erdély Csanád vehette át. A magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt a világbajnokságon, a Dél-Korea elleni mérkőzésen klasszikus mesterhármast lőtt a második harmadban.  A 26 éves játékosnak fontos szerepe volt a Hydro Fehérvár AV19 ICEHL-döntőbe jutásában, az alapszakaszban 29, a rájátszásban 8 pontot szerzett.

A hátvédek között Horváth Milán volt a legjobb, ő érdemelte ki a Pásztor Györgyről elnevezett díjat. Tavaly a legjobb elsőéves játékosnak választották, de idén tovább fejlődött, stabil teljesítményt nyújtott. A Hydro Fehérvár AV19 csapatában egyedüli magyar hátvédként játszotta végig a szezon nagy részét, 11 pontot gyűjtött az ICEHL alapszakaszában. A 21 éves játékos a válogatott egyik alapemberévé kezdi kinőni magát, a ljubljanai vb mindegyik meccsén szerepelt.

A kapusok között Rajna Miklóst találta a legjobbnak a szakmai bizottság, így ő vehette át a Vedres Mátyás vándorkupát. Az Erste Ligában a legjobb védési mutatóval rendelkezett az UTE kapusa, és fontos szerepe volt az A csoportos feljutásban is, 92 százalékkal védett Ljubljanában, a fontos pillanatokban bravúrokat mutatott be.

A legtechnikásabb játékosnak járó Miklós kupát már sorozatban harmadszor Hári János kapta. Hihetetlen technikai képességekkel rendelkezik, magasabb szinten is tud váratlant húzni. A történelmet író fehérváriak legeredményesebb magyar játékosa volt a szezonban, az ICEHL-ben pont per meccs átlag felett teljesített idén is.

A legjobb elsőéves felnőttjátékos díja, a Kósa kupa is fehérvári kézbe került, Németh Kristóf vehette át. A 20 éves csatárra már főleg az ICEHL-es együttesben számítottak, 42 meccs alatt 8 pontot termelt és +9-cel zárta a szezont a +/- mutatóját tekintve. A Titánokkal az Erste Ligában tíz találkozón szerepelt, 6 pontot gyűjtve. Minden meccsszituációban megállja a helyét, az U20-as válogatottban is kimagasló teljesítményt mutatott.

A Leveles kupát, vagyis a legjobb ifjúsági korú hokis díját Horváth Bence érdemelte ki. A 18 éves csatár már harmadik szezonját fejezte be Finnországban, a KalPa U20-as csapatában 21, az U18-as együttesben 30 meccset játszott. Az U18-as válogatott egyik legjobbja volt Asiagóban, a divízió 1/B-s vb-n, 3 góllal és 5 gólpasszal járult hozzá a feljutáshoz.

Az év legjobb utánpótlásban dolgozó edzőjének járó Séra Miklós díjat az U18-as válogatott szövetségi edzője, Svasznek Bence és a stáb kapta. A korosztályos együttes remek teljesítménnyel szerzett aranyérmet Asiagóban, és lépett egy osztállyal feljebb.

A nőknél a legjobb csatárnak Garát-Gasparics Fannit, a válogatott és a MAC Budapest csapatkapitányát választották, aki ezzel megvédte címét. Az augusztusi A csoportos világbajnokságon négy góllal és egy assziszttal a magyar válogatott legeredményesebbje volt, majd az olimpiai selejtezőn is 1+1-gyel és jó játékkal segítette a csapatot. A MAC-cal magyar bajnoki ezüstéremig, míg az EWHL-ben a negyedik helyig jutott, utóbbi sorozatban 22 meccsen 56 pontot gyűjtött, és az All Star-csapatba is bekerült.

A hátvédek között sorozatban harmadszor végzett az élen Odnoga Lotti. A kanadai A csoportos vb-n egy asszisztot jegyzett, és benne volt a három legjobb magyar játékosban. Az olimpiai selejtezőn valamennyi meccsen szerepelt. Negyedik idényét töltötte az amerikai egyetemi ligában, a Dartmouth csapatát két góllal és három gólpasszal segítette.

A kapusok között Németh Anikó volt a szezon legjobbja. Az augusztusi A csoportos vb-n és a novemberi olimpiai selejtezőn is három-három mérkőzésen védte a válogatott kapuját, nagy támaszt nyújtva. A MAC Budapesttel a bajnokságban a második, az EWHL-ben a negyedik lett, a nemzetközi sorozatban 93,3 százalékos hatékonysággal védett.

Az Erste Liga főszponzora, az Erste Bank a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is különdíjakkal és 500 ezer forinttal jutalmazta az idény kiemelkedő játékosait.

Az év felfedezettjének járó Mr. Rising Star díjat Schlekmann Márk, a MAC HKB Újbuda csatára kapta, aki 20 évesen már harmadik szezonját fejezte be a felnőttek között. Az alapszakaszban 46 pontot ért el, csapata arany fejvédős játékosa lett, és a rájátszásban is 7 pontig jutott. Szerepelt a decemberi, divízió 1/A-s U20-as vb-n.

Az év legsportszerűbb játékosa, vagyis a Mr. Fair Play díj győztese Salló Alpár, a bajnok Csíkszeredai Sportklub hátvédje lett. A szezonban 37 meccsen mindössze 6 perc kiállítást kapott, emellett 22 ponttal segítette csapatát. Fegyelmi, végleges fegyelmi és végleges kiállítás büntetést nem kapott.

A Mr. Spirit díja annak jár, aki a jégkorong iránt a leginkább elkötelezett, aki a legjobban példázza a sportemberi magatartást, az elhivatottságot és az alázatosságot, aki nem feltétlenül a statisztikai mutatóival, hanem a hozzáállásával és a munkavégzésével tűnik ki. Az elismerést ezúttal Hetényi Zoltán, a DEAC kapusa kapta. Életvitelét maximálisan és profizmussal rendeli a sportkarrier alá, és példamutató abban is, hogy a Debreceni Egyetem vadgazdálkodás mérnöknek szakának hallgatója, a tanulmányait a meccsek és edzések mellett is teljes odaadással végzi. Mindezt úgy, hogy közben kupagyőztes lett a debreceniekkel, a válogatottal pedig feljutott az A csoportba.

Idén negyedszer adták át a Kéri Rudolf emlékdíjat, amellyel azokat jutalmazzák, akik sokat tesznek a sportágért. A győztes Tornyi Gábor, a Vasas és a női válogatott felszerelés-menedzsere lett.

Az önkéntesek közül Czeglédi Gergő, Horváth Eszter, Forintos József és Ómajtényi Bendegúz László segítőkész munkáját ismerte el a szövetség.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV