Asztanába utazik a férfi válogatott, fiú U18-as és felnőtt női vb-t rendezünk

2018.05.18. 10:45 |

A felnőtt és a korosztályos világbajnokságok rendezési jogáról is döntöttek a nemzetközi szövetség dániai kongresszusán. A férfiaknál a kazah pályázat nyert, így az ázsiai fővárosba utazunk jövőre. A felnőtt női világbajnokságot mi rendezzük áprilisban, akárcsak a fiúk U18-as viadalát, az U20-as fiúk Lengyelországba utaznak, míg az U18-as lányok Ausztriába.

A dániai A csoportos világbajnokság ideje alatt a csütörtöki nap a prezentációkról, a péntek pedig a szavazásokról szólt. A férfi Divízió I/A csoportos vb-t idén mi rendeztük, így nem pályázhattunk.

A férfiak Kazahsztánba utaznak

A két lehetséges pályázó Szlovénia és Kazahsztán lehetett, a feljutó Litvánia, a kieső Fehéroroszország és Dél-Korea pedig csak akkor nyújthatott volna be jelentkezést, ha senki nem vállalja.

A szlovénok hosszas dilemma után tudták eldönteni, hogy melyik létesítménnyel pályáznak, ezzel szemben a kazahoknak kiforrott tervük volt. Így aztán a KHL-es Barys Asztana közel 12 ezres csarnoka ad jövőre otthont a férfi Divízió I/A világbajnokságnak. Előre láthatóan nem csak a jégen, hanem azon kívül is A-csoportos körülményekre számíthatunk.

A női vb Magyarországon lesz

Jövőre sem marad világbajnokság nélkül Budapest, április 7. és 13. között mi adunk majd otthont a női Divízió I/A világbajnokságnak. A tét óriási, a létszámbővítésnek köszönhetően a 6 fős mezőnyből az első két helyezett jövőre feljut az A-csoportba.

Idén harmadik helyen végzett a női válogatott, jövőre hazai pályán kísérelhetik meg a feljutást a hölgyek. Ráadásul igazán szép időszak elé nézhet a női hoki, hiszen a következő, 2022-es olimpián már lehet, hogy 10 csapatos lesz a mezőny, így a mieink világranglista 14. helyezése kecsegtető akár egy olimpiai szereplésre is. A Pekingbe vezető út mérföldköve lehet a jövő évi budapesti világbajnokság.

Lesz utánpótlás-vb is Magyarországon

Eldőlt az utánpótlás válogatottak sorsa is. Nagyon népes volt a pályázók mezőnye a magyarok által érintett csoportokban. Az U20-as fiúk Divízió 1/B csoportjára a magyarok mellett Olaszország és Lengyelország is pályázott. Mi két éve rendeztünk legutóbb, akkor meg is nyertük a tornát.

Ezúttal a lengyelek kerültek ki győztesen a szavazásból, így a magyar fiúk idén decemberben Tychy-be utaznak. A lengyelek 2014 után rendezhetnek ismét világbajnokságot a csoportnak, akkor a tornának  Sanok adott otthont.

Az U18-as fiúk 2014-ben Székesfehérváron megnyerték a Divízió 1/B küzdelmeit, így ismét a Fejér megyei településsel pályáztunk a csoport küzdelmeire. A két rivális pályázó Szlovénia és Olaszország volt.

A hármas versenyfutásból végül mi kerültünk ki győztesként. Öt évvel az előző siker után, ismét az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban vívhatjuk ki a feljutást a Divízió I/A csoportba.

A női U18-as válogatott a Divízió 1/A-ban lesz érdekelt, a hölgyek a Villach közelében található Radentheinbe utaznak majd, ahol az idei nagyszerű bennmaradást követően Szlovákia, Ausztria, Olaszország, Dánia és Svájc ellen játszanak majd.

Két sikeres magyar pályázat

A szavazáson a Magyar Jégkorong Szövetséget Sipos Levente főtitkár képviselte, aki így értékelte a kongresszust: "Az utolsó pillanatig tartottak az egyeztetések a végső pályázókról, figyelembe véve a sportszakmai es logisztikai szempontokat. Nagyon örülünk a két sikeres pályázatnak, a fiúknak idén nem sikerült Kijevben a feljutás, de Székesfehérváron már korábban igen, bízunk benne, hogy jövőre is szerencsét hoz nekünk a város. 

A női felnőtt világbajnokság nagy lehetőség az egész szakág előtt, és ráirányítja a figyelmet a csapat fejlődésére. A vb fontos lepcső lehet a 2022-es olimpiára való felkeszülésben.

Összességében elégedettek vagyunk, hiszen két sikeres pályázatunk volt, rajtuk kívül az U20-as vb-t szerettük volna megrendezni, viszont két éve házigazdák voltunk, a lengyelek pedig utoljára négy éve, ezért Tychybe utaznak a magyar fiúk decemberben."

Gyerehokizni