Andersen Liga: óvás után az FTC-Telekom játszhat elődöntőt

2024.03.26. 17:30 |

A Magyar Jégkorong Szövetség Versenyirodája jogosulatlan szereplés miatt vette el az FTC elleni győzelme(ke)t, valamint a Lehel HC elleni elődöntős sikert a DAB-ASP csapatától.

Baján rendezte meg a DAB-Acélbikák Sportkarrier Program csapata a Lehel HC elleni Andersen Liga-elődöntő első mérkőzését, amelyet 5-2-re meg is nyert vasárnap. A jászberényiek hétfőn délelőtt óvást nyújtottak be az MJSZ Versenyirodájához játékosok jogosulatlan szereplése miatt, egyúttal az eredmény számukra történő jóváírását kezdeményezték.

A Versenyiroda megvizsgálta a szövetség Versenyszabályzatát, az Andersen Liga idei kiírását és az érintett mérkőzések jegyzőkönyveit, és helyt adott az óvásnak, egyúttal megsemmisítette a DAB-ASP–Lehel HC elődöntő, valamint a március 20-i DAB-ASP–FTC-Telekom Andersen Liga-negyeddöntő mérkőzés (7-1) eredményét is, egyúttal itt 5-0-s gólkülönbséggel az FTC-Telekom javára írta jóvá a második negyeddöntős találkozó eredményt.

Az indoklás:

Az Andersen Liga 2023-24 versenykiírása szerint „a rájátszásban az Erste Ligában is résztvevő játékosok közül csak azok léphetnek pályára, akik a szezonban a rájátszást megelőző bajnoki mérkőzések legalább 40%-án játszottak.”

Az Andersen Liga alapszakaszában minden csapat 20 mérkőzést játszott, ennek a 40 százaléka 8 mérkőzést jelent. A Versenyiroda tájékoztatása szerint Léhi Kristóf Tamás 9 Erste Liga- és 7 Andersen Liga-mérkőzésen, Patrik Janech 9 Erste Liga- és 4 Andersen Liga-mérkőzésen lépett pályára. Rájuk tehát vonatkozik a korlátozás, jogosulatlanul szerepeltek a rájátszás mérkőzésein.

A Versenyszabályzat 56.§ (3) bekezdése szerint: „ha csak a későbbi jegyzőkönyv ellenőrzés során derül fény arra, hogy az egyik csapatban jogosulatlanul szerepelt játékos, a Versenyiroda az esetet köteles kivizsgálni, és dönteni a felelős(ök) kilétéről. Elmarasztalás esetén a győzelemért járó pontokat 5-0-s gólkülönbséggel, vagy ha az számára kedvezőbb, a pályán elért eredményt a vétlen csapat javára kell jóváírni.”

Az óvás alapján soron kívül elvégzett utólagos jegyzőkönyvellenőrzés kapcsán kiderült, hogy a két nevezett játékos a DAB-ASP valamennyi rájátszás mérkőzésén pályára lépett.

Ezek alapján az FTC elleni első elődöntő eredményét jóváhagyta a Versenyiroda (azt 7-4-re az FTC nyerte), a harmadik, mindent eldöntő negyeddöntő, valamint a Lehel HC elleni elődöntő eredményét megsemmisíti, egyúttal a második, FTC elleni negyeddöntő eredményét 5-0-val az FTC javára írja jóvá – így a zöld-fehérek játszhatnak elődöntőt a Lehel HC csapatával.

A Szakmai Bizottsághoz két munkanapon belül nyújtható be fellebbezés.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV