Andersen Liga: bővebb mezőnnyel, pénteken rajtol az új idény

2023.10.06. 13:00 |

Az Óbudai Hockey Academy és a Vasas SC is csatlakozott az Andersen Liga mezőnyéhez, a tavaly újjászervezett másodosztályú bajnokság a DAB-ASP–MAC Ikonok meccsel rajtol, azaz a címvédő az első játéknapon máris jégre lép.

A MAC Ikonok zárta az előző szezont (a Kisstadionban húzta be a Worm Angels elleni bajnoki döntő harmadik meccsét, és lett azzal bajnok), és a MAC Ikonok nyitja az új idényt is, avagy Kedves Péter csapata a DAB-Acélbikák Sportprogram csapatával találkozik a nyitónapon.

Az OB II és az U21-es bajnokság alsóházi csapatainak bevonásával újjászervezett és új alapokra helyezett bajnokság mára presztízsértékű versengéssé vált, a hosszú távú célok részcéljai teljesültek az első évben.

„Az első szezon egyértelműen meghaladta a várakozásainkat mind a játék színvonala, mind a lebonyolítás professzionalizmusa tekintetében” – mondta Radnai Károly, a névadó szponzor Andersen ügyvezető partnere. – Tavaly egyéves szerződést kötöttünk a ligával, de egy pillanatig sem volt kétséges, hogy folytatni szeretnénk a megkezdett munkát. A legfontosabb célunk egy évvel ezelőtt az volt, hogy így vagy úgy, de végre induljon el egy szakmailag megalapozottabb másodosztály. Ezt egyértelműen teljesítettük, és öröm látni, hogy a második szezon kezdetén új csapatok csatlakoznak a kezdeményezéshez. Továbbra is arra törekszünk, hogy szilárd hátországot biztosítsunk a magyar jégkorongsport élvonalának, és egyfajta védőpajzsként szolgáljunk azoknak a tehetséges játékosoknak, akiknek valamiért épp nincs lehetőségük bizonyítani az Erste Ligában.”

Turbucz Martin személyében már az első év közepén üdvözölhettünk olyan játékost, aki az Andersen Ligából tért vissza az Erste Ligába (hogy aztán ott szárnyaljon), és a második évben is lett visszatérő, a tavaly Győrben védő Szeles Martin már a DEAC keretében tagja.

Az Andersen Liga azon fiatalok számára is jó terep, akik rutint szereznének, akik kiöregedtek az utánpótlás-csapatokból, de még nem adták fel, hogy profibb szinten űzzék szeretett sportágukat.

Az új szezonban a Vasas és az Óbudai Hockey Academy is indít csapatot az Andersen Ligában.

„A csapatunk nagy részét olyan felnőttkorú játékosok alkotják majd, akik korábban a Vasasban jégkorongoztak, de már kiöregedtek az utánpótlásunkból és nem kerültek be az Erste-ligába” – mondta Székely-Mádai László, a Vasas SC szakmai igazgatója. – Számukra ez egy remek lehetőség, hogy folytassák a hokit, és meg tudják mutatni magukat egy olyan sorozatban, ami kifejezetten híd szerepet tölt be az utánpótlás-bajnokságok és az Erste Liga között. Szerintem ilyen szempontból is nagyon hasznos kezdeményezés az Andersen-liga. Rajtuk kívül az U20-as és az U18-as játékosaink fognak szerepet kapni ebben a sorozatban, fiatal csapatunk lesz, de szeretnénk megmutatni magunkat.”

Az óbudaiakat Gáspár Soma, a klub U18-as csapatának vezetőedzője irányítja majd a szezon során.

„Tíz kiöregedő játékosunk volt az U18-as csapatból, szerettük volna, hogy ők ne maradjanak csapat nélkül, mert kár lenne eltékozolni a tehetségüket, elhivatottságokat, hokiszeretetüket. A tél elején kezdtünk el gondolkodni a vezetőséggel a lehetőségekről, és úgy döntöttünk, ha a 2004-02-ös mag mellé tudunk még játékosokat igazolni, akkor elindulunk a bajnokságban. Főként olyan 98-99-es születésű játékosok lesznek a csapatban, akik vagy megjárták az Erste Ligát, vagy U21-es korosztályig hokiztak. Gáspár Levente, Pápa Barnabás vagy Zsigmond Áron jó pár meccset játszott az Erste Ligában is, ők húzóemberek lehetnek a csapatban. Ha sikerül összeszokni, összeérni, akkor szeretnénk megcélozni a középmezőnyt a bajnokságban” – mondta Gáspár Soma, aki korábban Újpesten videóelemzőként dolgozott az Erste Ligában, majd korosztályos csapatoknál edzősködött.

Az új idényben Érden is rendeznek Andersen Liga-bajnokikat, a Worm Angels oda költözött, egyúttal szakmai együttműködési megállapodást kötött a Kárpáti Farkasokkal. A klub kerete több egykori Erste ligás játékossal bővült, Erdély Botond és Somogyi Nátán is az Angels mezében folytatja.

Nagyrészt együtt maradt a címvédő MAC Ikonok kerete, ráadásul Bödök Bence és Bugár Gábor együtt több mint 300 Erste Liga-meccsel érkezik, mindketten egy év kihagyás után térnek vissza a pályára. Erősödött a tavalyi bronzérmes UNI Győr ETO HC, itt szerepel Kornakker Dániel, Madácsi Benedek és Vas Márk is, sok rutint hozva az együttesbe. A Lehel HC Rusznyák Szilárd vezetésével készül az új szezonra, a keretbe pedig Monostori Tamás, Karda Norbert, Borbát Márk is élvonalbeli tapasztalattal került, de érkeztek tengerentúli fiatalok is. Új edző, Pék György irányítja a szegedieket, a csapatot erősíti a korábbi utánpótlás-válogatott Farkas Botond több mint 100 Erste Liga-meccsel a háta mögött.

Szombaton jégre lépnek olyan csapatok is az Andersen Ligában, akik a szerdai Magyar Kupa-fordulóban érintettek voltak, az ő lábukban már van egy meccs.

Az Andersen Liga 2023/24-es szezonjának csapatai:

DAB-Acélbikák Sportprogram, Dél-Budai Hockey Club, FTC-Telekom, Goodwill Pharma Szeged, Lehel HC U21, MAC Ikonok, Óbudai Hockey Academy, Sportországi Cápák, UNI Győr ETO HC, Vasas SC, Worm Angels

Az 1. hét programja:

Október 6., péntek:
DAB-ASP-MAC Ikonok – 21:00

Október 7., szombat:
UNI Győri ETO HC-Sportországi Cápák – 18:30
Goodwill Pharma Szeged-Worm Angels – 19:00

A Lehel HC–FTC Telekom, valamint a Dél-Budai Farkasok–Vasas meccset a tervek szerint november 11-én rendezik.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV