Álomszerű kezdés a vb-n, fölényes győzelem Dél-Korea ellen

2022.05.03. 17:40 |

Három év után újra világbajnokságon lépett jégre férfiválogatottunk! A ljubljanai divízió 1/A csoportos vb nyitómeccsén Dél-Koreával mérkőztek meg a mieink, s 5–1-re diadalmaskodtak a világranglistán előttünk álló ellenféllel szemben.

Álomszerűen indult számunkra a nyitómeccs, hiszen már a 7. percben vezetést szereztünk. A találat szerzőjének, Fejes Nándornak ráadásul ez volt az első gólja a válogatottban, élete első világbajnokságán (1–0). Másfél perc sem telt el, amikor a magyar szurkolótáborból az is felpattanhatott, aki addig ült, hiszen Sofron István két gólosra növelte az előnyünket (2–0). A dél-koreaiak az utolsó percekben egy koronglopás után veszélyeztették a kapunkat, de Rajna résen volt.

A második harmad sem kezdődhetett volna jobban, hiszen bár a 24. percben Erdély Csanád először a kapuvasat találta el, a saját kipattanójából megszerezte a magyar válogatott harmadik találatát (3–0). Ha egy üzlet beindul: négy perccel később emberelőnyben ismét Erdély volt eredményes, így a meccs feléhez közeledve már 4–0-ra vezettek a mieink! 

Erdély nagyon komolyan vette a szurkolók „ennyi nem elég!” kérését, ugyanis a 31. percben, négy a négy ellen lőtt óriási gólt (5–0). A társak a magasba is emelték a mesterhármasát megünnepelendő. A folytatásban a dél-koreaiak emberelőnyhöz, majd büntetőhöz is jutottak, de utóbbi kifelé pattant a kapuvasról. 

Az előző két harmadhoz képest az utolsó csendesebben telt, ami a háló zörgését illeti, mert a lelátón szakadatlanul szólt a Ria-Ria-Hungária. A hajrában a dél-koreaiak emberelőnyéből csaknem a korongot lopó és a kapura egyedül korcsolyázó Erdély megszerezhette volna a negyedik gólját, de az ellenfél kapusa védett. A dél-koreaiak bő két perccel a vége előtt szépítettek, de ez csak annyit jelentett, hogy Rajna Miklós nem tudja lehozni shutouttal a mérkőzést. A mieink így is 5–1-re nyertek a feljutás szempontjából rendkívül fontos nyitómeccsen.

Sean Simpson:– Nagyon jó mérkőzést játszottunk. Tanultunk a múlt heti edzőmeccsből, megvolt a játéktervünk, és ezt a srácok remekül kivitelezték. Mindenki motivált volt, nagyon akarták a győzelmet és kiszolgálni a szurkolóinkat, akik nagy támaszt nyújtottak. A védekezésünk is jó volt, nemcsak a kapusunk és a védőink részéről, hanem mindenki részéről, hiszen aki éppen jégen van, az ugyanúgy védekezik is. Sok helyzetet tudtunk kialakítani a harmadukban, nagy forgalmat bonyolítottunk le a kapusuk előtt, aki remekül védett legutóbb Budapesten. Múlt péntek óta sem lazsáltunk, sokat dolgoztunk, videóztunk, elemeztünk, ennek meg is lett az eredménye. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy ez még csak egy meccs volt: két lábbal kell a földön maradnunk, és továbbra is ugyanígy koncentrálni, mert ez egy világbajnokság, itt nincs könnyű összecsapás – nem számít, ki jön szembe, a saját játékunkhoz kell ragaszkodnunk!

Sorok Dél-Korea ellen

Erdély, Hári, Sofron
Kulmala, Sebők, Magosi
Papp, Nagy, Terbócs
Kóger, Vas, Tóth
Sárpátki (13. csatár)

Garát, Macaulay
Pozsgai, Horváth
Szirányi, Fejes
Kiss (7. hátvéd)

Rajna (Hetényi)

A vb programja
Május 3., 15.30 Magyarország–Dél-Korea
Május 3., 19.00 Szlovénia–Litvánia
Május 4., 15.30 Magyarország–Litvánia
Május 4., 19.00 Románia–Szlovénia
Május 5., 15.30 Románia–Dél-Korea
Május 6., 15.30 Dél-Korea–Litvánia
Május 6., 19.00 Szlovénia–Magyarország
Május 7., 15.30 Románia–Litvánia
Május 8., 15.30 Magyarország–Románia
Május 8., 19.00 Szlovénia–Dél-Korea

A keret

Rajna Miklós G UTE
Arany Gergely G FTC-Telekom
Hetényi Zoltán G DEAC
Fejes Nándor D Gyergyói Hoki Klub
Macaulay Scott D MAC HKB Újbuda
Szirányi Bence D DVTK Jegesmedvék
Garát Zsombor D MAC HKB Újbuda
Kiss Roland D DVTK Jegesmedvék
Pozsgai Tamás D MAC HKB Újbuda
Horváth Milán D Hydro Fehérvár AV19
Papp Kristóf F Michigan State University (USA)
Sebők Balázs F Ilves (FIN)
Sárpátki Tamás F Gyergyói Hoki Klub
Tóth Richárd F MAC-HKB Újbuda
Erdély Csanád F Hydro Fehérvár AV19
Hári János F Hydro Fehérvár AV19
Sofron István F Sport Club Csíkszereda
Vas János F HC Presov (SVK)
Kulmala Rasmus F FTC-Telekom
Magosi Bálint F Hydro Fehérvár AV19
Nagy Gergő F FTC-Telekom
Kóger Dániel F FTC-Telekom
Terbócs István F Hydro Fehérvár AV19

A stáb

Sean Simpson - szövetségi kapitány
Szilassy Zoltán - edző
Fodor Szabolcs - edző
Farkas Tamás - kapusedző
Dr. Rybaltovszki Henrik - csapatorvos
Bors Attila - fizioterapeuta
Antal Dénes - fizioterapeuta
Puskás Sándor - erőnléti edző
Nagy József-  felszerelés-menedzser
Szilágyi Levente - csapatvezető

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV