A magyar hoki Székelyföldön járt

2016.07.21. 15:48 |

Két napig egy nagyszabású jégkorong-toborzó kampány járta be Erdély szívét, Székelyföldet.

A térségből származó sztárjátékosok, Bartalis István és Becze Tihamér utaztak vissza szülőföldjükre, ahol a kétnapos esemény keretében bejárták Csíkkarcfalvát, Gyergyószentmiklóst, Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt, annak érdekében, hogy a sportág népszerűsítés mellett új lendületet adjanak a térségben egykor domináló jégkorongnak és minél több fiatallal ismertessék meg az új hokiakadémiát.

A magyar állam által is támogatott Székely Hokiakadémia létrehozásának kettős célja egyrészről a fiatalok bevonzása, másrészről megtartásuk a régióban egy hosszabb időszakon keresztül. A közelmúlt tapasztalatai alapján ugyanis nagymértékű elvándorlás volt tapasztalható Székelyföldről. Főként a 14-17 korosztályra jellemző, hogy Magyarországon találják meg a további fejlődés lehetőségét, olyan neves egyesületek színeiben, mint a Debrecen, a MAC, Székesfehérvár, vagy Miskolc.

„Megosztottuk a teendőket, Titi (Becze Tihamér) adott elő az erőnlétről és kondicionálásról, én pedig botkezelést és a sport technikás oldalát mutattam be.” – emlékezik a csíkszeredai születésű Bartalis István válogatott csatár, a két napról. „Főként három korcsoport képviseltette magát a résztvevők közt: U14, U12, U10, de láttam szupermini korú gyerekeket is. Nem kérdez-felelek volt a jellemző, inkább arról volt szó, hogy megmutattuk a helyes technikát és kijavítottuk az apróbb hibákat.”

Arról is kérdeztük Bartalis Istvánt, hogyan látta az összképet és vajon, ő miként látja a Hokiakadémia szerepét a régióban. „Abból, amit mi láttunk, minden jó irányban halad. A Hokiakadémiának együtt kell dolgozni a Magyar Jégkorong Szövetséggel, a székelyföldi, valamint az erdélyi kluboknak pedig szerepelniük kell a magyar bajnokságokban, ez jelenleg is megvan, de fontos ennek folytatása. Több ehhez hasonló akadémiára is lenne igény, hasonlóképpen a magyarországi Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiához. Székesfehérváron. A fiataloknak egy időben kell beérniük, hogy 14-17 éves korukban a magyar szinthez hasonlóan legyenek, így itt tudnak maradni és tovább fejlődni és dolgozni, ahol otthon vannak és a családjuk is közel. Innen van lehetőség a tovább lépésre egy magasabb szintre, amilyen jelenleg Magyarországon van, de még akár az EBEL-t is említhetem.”

Mihály Árpád, Sofron István, Bartalis mellett vannak a fiatalabb generációból is játékosok, akik a térségből kiindulva jutottak el a magyar felnőtt válogatott soraiba, lásd Sárpátki Tamást, vagy Reisz Áront.

Izgalmas várakozással tekinthetünk a jövőbe, hogy vajon ki lesz az első „sztár”, aki a Székely Hokiakadémia kapuin lép ki.

Fotó: szekelyhon.ro