A negyeddöntő játékosa: Radim Valchar

2023.03.03. 09:00 |

Az Erste Liga negyeddöntőjében több kiemelkedő teljesítményt is lehetett látni. A címvédő Csíkszeredát kiejtő Brassót egy góllal és kilenc assziszttal segítette Radim Valchar, így az aranysisakos csatár lett a forduló legjobbja.

Radim Valchar 1989-ben született Karvlnában. A cseh játékos a Vitkovice utánpótlás rendszerében nevelkedett, a felnőtt csapatnál pedig egyetlen mérkőzésen szerepelt, mielőtt Észak-Amerikába költözött, hogy a juniorok között a WHL-ben próbáljon szerencsét. Összesen három szezont töltött a Portland Winter Hawks és a Lethbridge Hurricane csapatánál. Miután a WHL-ből hazatért, a cseh harmadosztályban, majd a szlovák másodosztályban játszott, és a Bardejovval kétszer is megnyerte a második vonalat. Utána Franciaországba került, a Gapben két évet húzott le, és 2015-ben aranyérmes lett. A következő idényben a finn második ligában, aztán a Bordeaux-ban játszott.

2016-ban szerződött a Csíkszeredához, és a magyar bázisú liga meghatározó csatára lett. Három évet töltött a Sportklubnál, végig 1-nél magasabb pont / mecccses átlaggal. 2019 tavaszán Erste Liga-ezüstérmes lett. Utána viszont nem játszott többet a klubban, amellyel jogi vitába keveredett. Hónapokat hagyott ki, és végül 2020 februárjában a DVTK Jegesmedvékhez került a sikeres próbajáték után, a szlovák Extraligában 14 meccsen 13 pontot gyűjtött. 2020 nyarán írt alá a Brassóhoz. Az első idényében az alapszakaszban 53, a másodikban 59 pontot szerzett, és a mostani szezonban is csapata legeredményesebbje volt 49 ponttal.

Megkapta a román állampolgárságot, öt meccsen a válogatottban is szerepelt, de vb-n még nem játszott.

Mi döntött a Csíkszereda ellen a negyeddöntőben?

Fontos faktor volt, hogy kapust cseréltünk az első két meccs után, és a beálló Polc jó teljesítményt nyújtott. Aztán sokat számított, hogy a taktikához ragaszkodva, de nyugodtan, türelmesen tudtunk játszani, és vártunk a hibájukra. Ha egy technikás csapat, mint a Csíkszereda, azt érzi, hogy a bőre alá másznak, attól frusztrált lesz. Fontos volt az is, hogy több gólt szereztünk emberelőnyben. 

Melyik meccs volt a legnehezebb?

Mindegyik egyformán nehéz volt, nem tudnék egyet sem mondani, amelyik valamiért könnyebbnek számított volna.

Előzetesen reméltétek, hogy öt meccs alatt sikerül lezárni a párharcot?

Arra nem gondoltunk, hogy söpréssel nyerhetnénk, meccsről meccsre mentünk előre. Ahogy aztán a Vákárban győztünk először, hatalmas erőt éreztem a csapaton, a magabiztosságot, hogy ezt újra meg tudjuk tenni. Nem könnyű Csíkszeredában győzni ellenfélként, főleg a rájátszásban, ez mindig nagy kihívás. 

Dave MacQueen vezetőedző azt mondta, hogy a csapat a rájátszásra lett felépítve. Elértétek már a csúcsformát?

Én mindig megpróbálom a legjobb játékot nyújtani, mindegy, hogy rájátszásról, alapszakaszról, Erste Ligáról vagy román bajnokiról van szó, az én célom, hogy jól teljesítsek, ezzel a hozzáállással vágok bele a meccsekbe. Emellett hiszem azt is, hogy mindig lehet fejlődni, javulni. 

Az öt meccsen összesen kilenc asszisztod volt. Mennyire élvezed ezt a szerepet, a társak kiszolgálását?

Természetesen szeretek gólpasszt adni, ugyanolyan jó érzés, mintha én lőném a gólt. Boldog vagyok, ha segíthetek a csapatnak. bármilyen módon is. 

Hogyan állt össze ilyen jól a sorotok?

Igyekszünk sokat kommunikálni egymással, segíteni egymást. Mindig lehet még javulni, de természetesen nem lehetnék boldogabb azzal, ahogy eddig teljesítettünk. 

Mekkora a hokiláz már Brassóban?

Egyre többen jönnek ki a meccseinkre, hogy buzdítsanak minket, a közönség egyre hangosabb, és érezzük a támogatást, olyan, mintha ők lennének a hetedik játékos, aki hajt minket előre. Élvezem ezt, jó ilyen atmoszférában játszani. 

Mit vársz a Gyergyó ellen, mi lehet a Brassó esélye?

Nagyszerű párharcot, nagy csatát várok. Minden csapatnak van gyenge pontja, de most nem árulom el, hogy a Gyergyónak mi, hogy ne tudjanak erre készülni. Jó formában és jó hangulatban vagyunk, várjuk az újabb derbit.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV