A hét játékosa: Vincze Péter

2022.11.17. 10:00 |

Eddig csak akkor nyert a Gyergyói HK, ha Vincze Péter gólt szerzett vagy asszisztot adott. A legutóbbi játékhéten öt találattal és egy gólpasszal segítette az újra jó formába lendülő együttes, így ő lett a hét legjobbja.

Vincze Péter 1995-ben született Székesfehérváron, és szülővárosa együttesében nevelkedett. A MOL Ligában a 2011-2012-es szezonban, az EBEL-ben két szezonnal később mutatkozott be. 2018 nyarán hagyta el a klubot, és a DVTK-hoz igazolt, és a szlovák Extraligában is szerepelt. Idény közben azonban távozott Miskolcról, és Újpestre írt alá. Legjobb idénye a 2020-2021-es volt, 34 meccsen 31 pontot gyűjtött. Tavaly nyáron hagyta el a fővárost, és igazolt a Gyergyói HK-hoz testvérével, Gergővel együtt. A fivérek már Magyarországon születtek, de a család Erdélyből származik. Előző idényében 37 pontot szerzett 33 meccsen, a ligában bronzérmes lett. A mostani szezont 11 góllal és négy assziszttal kezdte.

Három U18-as és három U20-as vb-n szerepelt. A felnőtt válogatottban játszott 2015-ben, a krakkói feljutás kiharcolásakor, és azóta is minden idényben kapott meghívót. A Sárközy Tamás Emléktornán gólpassza is volt.

Jól kezdtétek a szezont, majd jött három vereség. Min kellett ezek után változtatni, hogy visszataláljatok a győztes útra?

Kicsit talán elbíztuk magunkat az első túránk után, és azt hittük, hogy minden meccsen lövünk 5-6 gólt, így nem fordítottunk kellő figyelmet a védekezésre. Sok-sok videózás és megbeszélés követte azt a három meccset, ami után ismét visszatértünk a helyes útra, azóta jobban bánunk a koronggal, igyekszünk kevés kontra lehetőséget adni az ellenfélnek.

A legutóbbi hat meccsből ötöt megnyert a GYHK, a magyarországi túrát 9 ponttal zártátok. Elégedett vagy a formával?

Elégedett vagyok a 9 ponttal, nehéz ellenfeleink voltak minden meccsen. Nagy fegyverténynek tartom, hogy ilyen jól teljesítünk idegenben. 

Az FTC elleni siker különösen fontos volt a tavalyi elődöntő miatt is?

Azt sajnos már nem fogjuk soha megtudni, hogy annak a párharcnak mi lett volna a vége, de mindig presztízs a Fradi ellen játszani, a tabellán is közel vagyunk egymáshoz, így külön öröm volt ilyen nagy arányú győzelmet aratni az ő pályájukon.

Csak Újpesten kaptatok ki a magyarországi túra során. Milyen érzésekkel tértél vissza Újpestre? Mi hiányzott azon a meccsen?

Mindig különleges érzés az Újpest ellen játszani, mert boldogan gondolok vissza az ott töltött időszakomra. A lőtt gól hiányzott, anélkül nem lehet meccset nyerni. 50 percig döntetlen volt az állás, bármelyik irányba eldőlhetett volna a találkozó, de az Újpest azon az estén jobb volt mint mi a játék minden elemében, így megérdemelten nyertek, Rajna Miki eszén pedig nem tudtunk túl járni.

A Csíkszereda ellen két fontos gólt szereztél. A rangadó igazi hatpontos csata volt?

Igen, örülök, hogy sikerült betalálnom, de annak még jobban, hogy győzni tudtunk. Hatpontos, mert a tabellán is közel állunk egymáshoz, illetve ez a mérkőzés a román bajnokságba is bele számított.

Kiemelkedően jó az emberelőnyös játéka a csapatnak. Mi ennek a titka?

Sokat gyakoroljuk, meccsek előtt pedig az edzői stáb feltérképezi az ellenfél emberhátrányát, javaslatokat tesz, hogy mit hogyan csináljunk. Emellett az is fontos, hogy mind a kettő előnyös egység gólokat tud lőni, ami jó előjel a későbbiekre nézve is.

Ha pontot szerzel, akkor a csapat is győz – eddig azokon a meccseken jöttek a vereségek, amikor nem találtál be vagy nem adtál asszisztot. Egyfajta kabala is lesz a Vincze-gól?

Jobban bele gondolva tényleg így van eddig idén! Örülök, ha sikerül gólt lőnöm, de csak akkor vagyok boldog meccs után, ha sikerül győznünk.

Következik két rangadó a Csíkszereda és a Brassó ellen. Hogyan készültök ezekre a meccsekre?

A csapat egy része a válogatottal voltunk, szerdától együtt edzünk, volt két mérkőzés a Sapientia ellen is, így meccsben lesz mindenki. Ugyanúgy készülünk, mint bármelyik másik mérkőzésre, biztosan kemény meccsek lesznek, nagyon jó hangulattal a lelátókon.

Az első 2 hónap alapján milyen a színvonal, mennyire kiegyenlített a liga?

Nagyon kiegyenlített lett a liga, bárki legyőzhet bárkit. Elég ránézni a tabellára, és látni mennyire közel vannak egymáshoz a csapatok.

Játszottál a válogatottban a Sárközy Tamás Emléktornán. Hogyan értékeled a szereplést?

Ami pozitívum, hogy rengeteg új dolgot tanultunk. Az eredmény nem úgy sikerült kétszer sem, ahogy szerettük volna, de az majd májusban fog igazán számítani.

Milyen volt együtt dolgozni Kevin Constantine-nal?

 Igazából a közös munka már augusztusban elkezdődött, azóta küldi a taktikáról szóló videókat, és most már tudjuk, hogy azokat megköveteli kivétel nélkül minden egyes játékostól a jégen. Nagyon élveztem a múlt hetet, bízom benne, hogy lesz még alkalmam játszani nála a címeres mezben.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV