A hét játékosa: Sofron István

2022.12.09. 12:00 |

A címvédő Csíkszereda két győzelemmel és egy vereséggel zárta a legutóbbi túráját, így zárkózik az élmezőnyre. Az új vezetőedzővel készülő csapatból kiemelkedett Sofron István teljesítménye, aki mindhárom meccsen betalált. A válogatott csatár összesen négy góllal és egy assziszttal segítette csapatát, ezzel a játékhét legjobbja lett.

Sofron István 1988-ban Csíkszeredában született, jégkorongos családban. Három éves volt, amikor Magyarországra költöztek. Székesfehérváron kezdett játszani. A Volán EBEL-es csapatában 2007-től hat évet szerepelt, majd megfordult a német Krefeld és az osztrák KAC együttesében is. 2016-ban visszatért Fehérvárra, majd a következő évben kipróbálta magát az ECHL-es Wichitában, ám az idényt a Villachban fejezte be. 2018-ban újra a Volánhoz szerződött, majd egy évvel később a MAC-ot választott, és házi pontkirály lett a félbeszakadt szlovák Extraliga-szezonban. Aztán a MAC HKB-val az Erste Ligában szerepelt, 23 meccsen 35 pontot gyűjtve az alapszakaszban. Tavaly nyáron szülővárosa együtteséhez igazolt, a Sportklub mezében az alapszakaszban 36 meccsen 49 pontot szerzett, a rájátszásban pedig 20-at tett hozzá és fontos szerepe volt az első hely megszerzésében. Ez volt az első Erste Liga-aranyérme. A mostani szezonban 15 pontnál jár.

A válogatottban a 2007-2008-as idényben mutatkozott be, és azóta alapember. Tagja volt a Krakkóban, valamint az idén tavasszal Ljubljanában az A csoportba jutó együttesnek. 2016-ban a topdivízióban három gólt is szerzett.

A Csíkszereda kétszer nyert, te pedig négy gólt szereztél a legutóbbi három meccsen. Hogy értékeled a magyarországi túrát?

Köszönöm az elismerést, mindig jó érzés ilyenben részesülni, de a legfontosabb, hogy a csapatunk a túrán begyűjtött hat pontot, és a DVTK ellen is végig megvolt az esélyünk a további pontszerzésre. Kezdünk egyre jobban játszani, Tom Coolent, az új vezetőedzőt is egyre jobban megismerjük. Látszik, hogy mindenki egyre jobban koncentrál, és még több energiát tesz a munkába, hogy bizonyítson neki. Egy új edző mindig lökést ad egy csapatnak – mi is próbáljuk ezt a hullámot meglovagolni. Persze még mindig sok fejlődnivalónk van, akadnak hibák a játékban, amiket próbálunk kijavítani.

Akkor a mostani jó eredmények még nem is feltétlenül az új edző új elképzeléseinek tudhatók be, hanem annak, hogy mindenki kettőzött erővel akar bizonyítani?

A megérkezése után alig volt időnk edzeni, hiszen sorra jöttek a meccsek, az utazások. Ezen a héten kezdtük el a taktikai elemeket átvenni és begyakorolni, hogy még inkább az ő játékstílusát kezdjük el elsajátítani. Eddig a plusz akarás és a bizonyítási vágy adott lökést, de most már elkezdtük a részletesebb munkát.

Milyenek az első benyomásaid Tom Coolenről?

Pozitívak, megtaláltuk a közös hangot. Sokat beszélget a játékosokkal. Tapasztalt, felkészült edző, majd kiderül, hogyan tudjuk sikerre vinni a csapatot egy minél erősebb kohézióban. Jók az edzések, mindenki pörög, kellett nekünk ez az új lendület.

A Dunaújváros ellen vízilabda-eredmény született, 9-7-re nyertetek. Hogy élted meg ezt az őrült, rohanós meccset?

Valóban kaotikus mérkőzés volt, amelyre egyik csapat sem lehet büszke. Sok hibával játszottunk a védekezésben. Az az egyetlen pozitívum, hogy így is megtaláltuk az utat a győzelemhez, és 5-2-ről is tudtunk fordítani. Sokat tudunk ebből tanulni. Annak örülök, hogy Debrecenben már más arcát mutatta a csapat, jól játszottunk, kevés hibával, talán egy még jobb csapat ellen megmutattuk, hogy nem az újvárosi a mi játékunk. Szeretnénk azt elfelejteni, a győzelem ellenére is, és abból kiindulni, amilyen teljesítményt a másik két meccsen nyújtottunk.

A DVTK ellen szoros csatát játszottatok. Mi hiányzott a sikerhez?

Jó kis ki-ki meccs, sokáig döntetlennel. Ne feledjük, hogy a DVTK-nak volt helyzete, nekünk a jó kapusteljesítmény is segített. A tavalyihoz képest öt kulcsemberünk hiányzik, de így is fel tudtuk venni a versenyt és tartjuk magunkat. Miskolcon sajnos alulmaradtunk, de a játék képe elfogadható volt.

Neked a sérülések után már jönnek a gólok. Közel a csúcsforma?

Igen, rosszul kezdődött a szezon, volt egy bordarepedésem, aztán ujjtöréssel játszottam, utána jöttünk rá, hogy mi is a gond. Ki is hagytam egy hónapot. Nem indult jól az idény, magamra kellett, hogy találjak, de aztán kezd összeállni a kép, a sorunkban is újra kezdjük megtalálni egymást és a kohézió működik. Kezdek azon a szinten játszani, amit elvárok magamtól is, de még messze van a csúcstól.

Két rangadó következik, a Brassó és a Gyergyó ellen. Mit vársz?

Két csúcsrangadó jön, ezek mindig presztízsmeccsek itt Erdélyben. Kemény és színvonalas, pörgős meccsekre számítok, tele érzelemmel. Két jó csapat ellen játszhatunk, sok néző előtt – nem is kell plusz motiváció. Izgatottak vagyunk, várjuk a meccseket, fel vagyunk készülve. Mindig jó érzés telt ház előtt jégre lépni.

Novemberben a válogatottban is szerepeltél a Sárközy Tamás Emléktornán. Hogyan értékeled az eddigi munkát az új kapitánnyal, Kevin Constantine-nal?

Más, mint amit eddig megszoktunk. Pörgős és taktikailag fegyelmezett játékot követel meg, minden részletre kitér, és minden helyzetben tudni kell, hogy az ember merre mozduljon. Valóban mindenre figyel. Hosszú elemzést kaptunk, amit augusztustól kezdve tanultunk, vizsgáztunk is ebből. Más a játékszisztéma, többet követel, de ő is elmondta, kell pár hét, hogy ez rutinszerűen, zsigerből jöjjön. Az első meccseken mindenki kicsit túlgondolta, arra figyelt, hogy mikor hova kell helyezkednie. Áprilisban több időnk lesz, hogy ezt begyakoroljuk a vb-re. A kapitány komoly szakember, profi minden téren, így minden adott ahhoz, hogy az A csoportban is megálljuk a helyünket. Komoly feladat vár ránk, olyan szinten kell bizonyítani, ahova eddig csak be-bekacsintgattunk, és próbáljuk elérni, hogy oda kerüljünk a legnagyobbakhoz. Ez jó kezdés volt, ez a keret alkalmas arra, hogy felvegye a versenyt a világ legjobbjaival, ha olyan fegyelmezettek leszünk, amit az edző megkövetel.

Szerepeltél a TV2 Párharc című műsorában is. Milyen élmény volt?

Nyáron forgattuk a reality műsort, vicces volt visszanézni a tévében. Nézték a csapattársaim is, persze néha ment a cukkolás, de szurkoltak nekem. A párom közszereplő, és amiben tudok, segítek neki az ilyen felkérésekben. Jó élmény volt, sok jó emberrel ismerkedtem meg, jó volt belátni, hogyan készül egy ilyen műsor. Más sportágakban megszokottak az ilyen szereplések, kajakozók, focisták, vízilabdázók is jártak hasonló műsorokban. Ha a jégkorongozókat is minél többen megismernék ezáltal, akkor többen járnának meccsre is.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV