A hét játékosa: Sam Coatta

2022.02.15. 09:00 |

Az UTE mindkét meccsét megnyerte a legutóbbi játékhéten, a DEAC és a Titánok ellen összesen két góllal és három assziszttal segítette csapatát Sam Coatta, így az amerikai csatár lett a hét legjobbja.

Sam Coatta 1990. április 9-én született a minnesotai Minnetonkában. A helyi középiskolai csapatnak kapitánya is volt, majd az USHL-ben töltött két idényt a Sioux Falls Stampede-ben, amely később Erdély Csanádot is draftolta, a második szezonban szintén C betűt viselhetett. Az Union College-re járt egyetemre, a csapattal 2012-ben és egy évvel később a konferenciát, 2014-ben pedig az egész egyetemi bajnokságot megnyerte. 2015-ben Európába került, svéd alsóbb osztályú együttesekben szerepelt. Két év után Norvégiába költözött, a Manglerud, majd a Stjernen színeiben játszott, legjobb évében közel volt a meccsenkénti 1-es pontátlaghoz. 2020-ban visszatér a svéd harmadik vonalba, a Tyringében testvére, Max is a csapattársa volt. 2021 nyarán az UTE ajánlatát fogadta el, és a lila-fehérek legponterősebb játékosa, 38 meccsen 24 gól és 19 assziszt a mérlege.

Az UTE hátrányból fordítva nyert a DEAC és a Titánok ellen is. Mi volt a kulcs ezeken a meccseken?

A nehéz helyzetekben sem adtuk fel, kitartottunk, sosem veszítettük el a lehetőséget. Megmutattuk, hogy olyan kapusteljesítménnyel, mint a miénk, mindig lesz esély fordítani és meccseket nyerni.

Hogy telt a pár napos szünet, sikerült feltöltődni a folytatásra?

Remekül telt, a hétvégén a budai hegyekben kirándultam egyet. Jól jött ez a kis szünet az utolsó meccs, valamint a rájátszás előtt.

A formád hónapról hónapra javult. Elérted már a csúcsformát, vagy még jobb játék várható a rájátszásban?

Az ember mindig fejlődni akar, sohasem lehet elégedett. Az biztos, hogy egyre jobban éreztem magam a jégen, ahogy a szezon haladt előre. Élvezem a játékot!

Az UTE számára egy meccs van hátra az alapszakaszból, és a második hely megszerzése a többi csapat eredményétől is függ. Hogy látod az esélyeket?

Amire hatásunk van, az csak a saját mérkőzésünk, a többi alakul, ahogy alakul. Magabiztosak vagyunk, bárkivel is kerülünk majd össze a negyeddöntőben.

Mennyire vagy elégedett a szezon eddigi részével?

Jól sikerült. Fejlődtünk klubként, és volt néhány igazán jó sorozatunk erős csapatok ellen.

Mi a cél a rájátszásra?

Úgy érzem, erős csapatunk van. Képesek vagyunk egy szép menetelésre – alig várjuk, hogy elkezdődjön!

Az FTC ellen győztes gólt szereztél január végén. Hogy tetszett a derbik hangulata?

Élvezetesek ezek a meccsek. Ezért is szeretek az Erste Ligában játszani, a patinás klubok történelme és az egymás között derbik elképesztőek. Látszik, mennyit jelent egy ilyen siker a szurkolóknak.

Mit gondolsz a ligáról, összevetve a svéd és a norvég bajnoksággal?

Kellemes meglepetést jelentett a liga színvonala. Bevallom, nem sokat tudtam róla a szezon előtt, de rengeteg nagyszerű játékos szerepel itt. A liga és az UTE professzionalizmusát is kiemelném.

Játszik egykori csapattársad most az olimpián is. Ki volt a legjobb, akivel együtt szerepeltél?

Szerencsére sok kiváló jégkorongozóval játszhattam, a középiskolától az USHL-en és az egyetemen át az európai profi ligákig. A most az Arizonában játszó Shayne Gostisbehere kiemelkedik közülük.

Az öcséddel, Maxszel is játszottál együtt. Megismétlődhet ez? Ajánlanád neki az Erste Ligát?

Különleges élmény volt együtt játszani, és szeretném, ha újra egy csapatban lennénk. Természetesen ajánlanám neki ezt a bajnokságot.

Az Erste Liga megnyerése nagyobb siker lenne számodra az NCAA bajnoki címnél?

Az NCAA-ben megnyerni a nemzeti bajnokságot 2014-ben egy gyerekkori álom megvalósulása volt. Természetesen nem állítanám, hogy gyerekként az Erste Liga megnyeréséről álmodtam, de bajnoknak lenni mindig nagyszerű érzés, így mostantól ez a célom.

Mennyire tetszik a magyar kultúra és a konyha?

Nagyon élvezem, hogy itt élhetek. Budapest gyönyörű, szép épületekkel és remek éttermekkel, kávézókkal. Az emberek is kedvesek, barátságosak, befogadóak.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV