A hét játékosa: Janis Voris

2022.10.14. 12:19 |

A DVTK Jegesmedvék hat ponttal tértek haza az erdélyi túráról. Fontos szerepe volt a jó szereplésben a lett kapusnak, Janis Vorisnak, aki az előző játékhét legjobbja volt a ligában.

Jānis Voris 2000-ben született Rigában, és szülővárosában kezdett el jégkorongozni.  Sok lehetőséget kapott a lett utánpótlás-válogatottakban, U18-as A csoportos vb-n is szerepelt. Közben az orosz bázisú MHL-ben is alapember lett a HK Riga csapatában. A 2018-2019-es idényt az Egyesült Államokban töltötte, az NAHL-ben és az NCDC-ben is megfordult. 2019-ben hazatért, és a Dinamo Riga színeiben a KHL-ben is bemutatkozhatott. 2020 nyarán a dán élvonalbeli Rödovréhez igazolt, de aztán újra a rigai KHL-es együttes következett. Az előző idényt a Donbass Donyeck csapatánál kezdte, a BL-ben is szerepelt, de a háború miatt a szezont a lett HK Mogo együttesénél fejezte be. Nyáron igazolt a DVTK Jegesmedvék együtteséhez, eddig hat meccsen szerepelt, védési statisztikái alapján az Erste Liga legjobb kapusai közé tartozik. 

Hat pontot szereztetek az erdélyi túrán. Mennyire vagy elégedett?

Ki kell emelnem, hogy a csapattársaim nagyon sokat segítettek nekem. Ezúton is köszönöm nekik, hogy sok áldozatot hoztak, sok lövést blokkoltak, ami nagyban megkönnyítette a dolgomat, és mindenki hozzájárult a jó eredményekhez. Bíztató volt a játékunk, emiatt elégedettek lehetünk. 

Melyik volt a legnehezebb meccs ebből a háromból?

Véleményem szerint mindhárom meccs nagyon nehéz volt, hiszen a liga élcsapatai ellen játszottunk. Ezek közül, ha ki kell emelnem egyet, akkor az első, csíkszeredai meccset mondanám. Nem volt könnyű egy hosszú buszút után megkezdeni egy intenzív meccset. Ez látszott is a játékunkon az első harmadban, de ezt követően rendeztük a sorokat és felvettük a ritmust. 

Mennyire segíti a csapategységet egy ilyen idegenbeli túra?

Szerintem ez a túra leginkább abban segített nekünk, hogy már jobban bízunk a képességeinkben. Keményen dolgozva bármelyik ellenfelet le tudjuk győzni, ezt megmutattuk Erdélyben is, a jobb eredmények pedig természetesen jó hatással vannak a csapategységre. De ez már a múlt, a mentalitásunkat megtartva tovább kell lépnünk.

Hogyan jött a DVTK-s lehetőség a nyáron?

Az ügynököm ajánlotta nekem ezt a lehetőséget. Rögtön szimpatikus volt a klub, sok véleményt meghallgattam, és ezek szinte kivétel nélkül pozitívak voltak, pár részletet tisztáztunk a tárgyalások során, de nem hezitáltam, hamar megegyeztünk, és örülök, hogy itt lehetek. 

Mit gondolsz az Erste Ligáról, az ellenfelekről?

Úgy gondolom, hogy jó a liga színvonala. Gyors és élvezhető a játék, a liga tele van lendületes fiatalokkal és képzett rutinos játékosokkal. Minden meccs izgalmas, mert mindenki győzelmi esélyekkel lép jégre, ami élvezhetővé teszi a bajnokságot. Meglepődve tapasztaltam, hogy milyen sokan szeretik itt a jégkorongot, jó hangulat van a csarnokokban, amit mi, játékosok élvezünk.

Milyennek írnád le a védési stílusod?

Szeretek aktív lenni a kapuban, sokat beszélni a jégen lévőkkel. Szeretem a látványos védéseket, valamint azt, ha megjátszhatom a korongot és ezzel még jobban részt vehetek a játékban. 

Több országban játszottál már. Ki volt a legkeményebb, legjobb ellenfél?

Sok jó együttes ellen játszottam már, de ha egyet ki kéne emelnem, akkor egyértelműen a Jokerit Helsinki csapatát mondanám. 

A BJA és a Dunaújváros következik. Mit vársz ezektől a meccsektől?

Tudjuk, hogy két nehéz meccs vár ránk. A BJA még veretlen a bajnokságban, de ahogy említettem, ha keményen dolgozunk és a legjobbunkat nyújtjuk, akkor őket is le tudjuk győzni. Izgalmas meccseket várok, hat pont a célunk, mert szeretnénk, ha a szurkolóink elégedettek lennének a teljesítményünkkel. 

Mire lehet képes a DVTK ebben a szezonban?

Minden meccsen a győzelemre törekszünk, de lépésről lépésre, meccsről meccsre kell haladnunk a fejlődési folyamatban. Ha betartjuk az edzői utasításokat és keményebben dolgozunk az ellenfélnél, akkor szép szezonunk lehet. A jégkorong egy olyan sport, ahol apró tényezők dönthetik el egy csapat sorsát, ezért jóslásokba nem szeretnék belemenni. Hiszek a csapattársaimban, akikkel a jó irányba haladunk együtt.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV