A hét játékosa: Gianluca Esteves

2023.10.04. 10:30 |

Főszerepet vállalt csapat első két győzelmében a DVTK Jegesmedvék kanadai játékosa, aki így remekül kezdte „tengeren inneni” karrierjét.

„Ciao!” – köszönt el Gianluca Esteves telefonbeszélgetésünk végén, ami nem véletlen, hiszen édesanyja családja Olaszországból, Reggio-Calabria tartományból származik. „Oi!” – így is búcsúzhatott volna a 26 éves kanadai támadó, ugyanis édesapja portugál, azaz ilyetén igazán különleges sráccal gazdagodott a Jegesmedvék kerete és így az Erste Liga mezőnye is.

A DEAC elleni nyitófordulóban a 22. percben ő egyenlített Lövei Dávid és Tyler Barrow asszisztjából, azaz csapata első idei gólját szerezte a végül 5-2-re megnyert meccsen, hogy aztán Dunaújvárosban először gólpasszt adjon Barrow-nak, majd a meccset döntetlenre mentő fiatal Makai Miklósnak is, végül értékesítse a rávezetést: kettőből kettő, remek nyitány a miskolciaktól és a 19-es mezt viselő légióstól.

Ponterősségével ki is érdemelte A hét játékosa címet, s miután erről értesítettük és interjúra kértük hétfőn kora délután, csak annyit írt, éppen bevásárol, egy kicsit később keressük. Így tettünk.

Sikerült felfedezni a miskolci szupermarketeket, boltokat?

Igen, bő egy hónapja vagyok itt, nagyrészt sikerült felfedezni a környéket, megismertem a várost, sokat sétálok, ha tehetem. Eddig nagyon tetszik minden, kedvesek a miskolci emberek, csak pozitív benyomást szereztem. Szép a város, tetszenek a kávézók, amikor van szabadidőnk, próbáljuk azt az ismerkedéssel eltölteni, de azért most, a bajnokság rajtjával a munka az első.

Budapestre is sikerült már eljutni?

Egy napot voltunk fent, de mindenképp szeretnék majd visszamenni, mert nagyon tetszett. Felmentünk a várba a Dunán keresztül, nagyon tetszett, különleges hely.

Először jársz Európában, már ami a jégkorongot illeti, eddig csak Észak-Amerikában játszottál. Mi a legnagyobb különbség?

A pálya mérete, Európában nagyobb pályán játszanak, ilyene értelemben ez egy másfajta jégkorong. Több időd van a koronggal, türelmesebb lehet a játék. Emellett a korcsolyázás még inkább fontos része a játéknak, ilyen értelemben szerencsés vagyok, mert jól korizok. Meg kell majd tanulnom az üres területeket használni, rá kell állni arra, ki hogyan helyezkedik, legyen az csapattárs vagy az ellenfél játékosai, az időzítés is fontos lesz a passzoknál. Mindenesetre több helyem lesz, és jobban tudom használni a sebességemet.

Hogy kerültél Magyarországra? Mennyire volt nehéz elhagyni az otthonod?

Láda Balázs kereste meg az ügynökömet, és igazából könnyen hoztam meg a döntést. Egy jóbarátom tavaly már az Erste Ligában, az egyik romániai csapatban játszott, és dicsérte a ligát, tetszett neki nagyon.

Ki ő?

Cody Milan. (A Sportklub Csíkszereda játékosa – a szerk.). Szóval azt mondta, menő a liga. Az egyetemen emellett egy csapatban játszottam Papp Kristóffal, aki szintén jókat mesélt Magyarországról, izgalmas ország, ezek fontosak voltak a döntésnél, úgy gondoltam, oké, vágjunk bele, fedezzük fel Magyarországot és a magyar bajnokságot. Versenyképesnek tartom a ligát az első benyomások alapján, minden csapatban szerepelnek tehetséges játékosok, szóval nekünk is nagyon keményen meg kell dolgozni a sikerért. De nekünk is jó játékosaink vannak, jó fej srácok alkotják a csapatot, eddig jó a hangulat is, hétről hétre kell javulnunk és fogunk is.

A várakozásaidnak megfelel eddig az, amit kaptál Miskolcon?

Igen. Bő egy hónapja vagyok itt, edzettem, kondiztam, játszottam a felkészülési meccsen, és amikor lehetett, együtt voltam a csapattársakkal. Jó fej mindenki, jó képességű játékosokból áll a keretünk, akik nagyon keményen dolgoznak. Izgatottak voltunk az első meccs előtt, jó, hogy sikerült behúzni, de még rengeteget kell fejlődnünk. Egyáltalán nem ismertem a csapat észak-amerikai játékosait, itt találkoztunk először, ahogyan az edzőt, Steve-et sem ismertem korábban. Szerintem mindannyiukkal jóban leszünk.

Mit gondolsz erősségednek?

Jól látok a pályán, olvasom a játékot, jól is passzolok, védekező és támadó szellemben is tudok játszani, és amit már említettem, a korizás mindenképp erősségem. De ugye mindenben lehet még tovább fejlődni.

Két bajnokin vagytok túl, odahaza a DEAC-ot, idegenben szétlövés után a Dunaújvárost vertétek meg. Melyik meccs tetszett jobban?

A második, mert komfortosabbnak éreztem magam a pályán. De minden egyes meccsel ez csak erősödni fog, szóval a harmadik jobb lesz, mint a második.

Mi lehet az elvárás a csapattal szemben idén?

Jó csapatunk van, szóval lehetnek magasan ezek az elvárások. A legfontosabb, hogy tavalyhoz képest előrébb lépjen a klub. Természetesen a playoff-szereplés kivívása az elsődleges cél, de ha keményen nyomjuk a melót, akkor lehetünk idén topcsapat, és jó lenne bajnoki döntőt játszani.

Mit csinálsz a szabadidődben? Bár már utaltál rá.

Igen, ahogy említettem, szeretném, szeretnénk felfedezni a várost, a környéket. Voltunk már az észak-amerikai csapattársakkal az állatkertben, és átmentünk Egerbe is egy kis kirándulásra, a várat is megnéztük. Szeretnénk majd túrázni, barangolni a környéken, és minden olyan dolgot kipróbálni, megismerni, amit Magyarország kínál.