A hét játékosa: Arany Gergely

2021.12.01. 11:00 |

Az FTC-Telekom két győzelemmel folytatta az Erste Ligát az előző játékhéten. Mindkét sikerben fontos szerepe volt Arany Gergelynek, a kapus összesen 65 védést mutatott be - így ő lett a hét legjobbja.

Arany Gergely 1996-ban született. A kapus az UTE-ben kezdett jégkorongozni, majd a MAC-hoz került tinédzserként. Végigjárta a ranglétrát, és a 2015-2016-os idényben mutatkozott be a profik között. 2017-ben kupagyőztes lett, majd egy évvel később megnyerte az Erste Ligát a csapattal. 2018 nyarán klubot váltott, az FTC-hez igazolt, ahol újra együtt dolgozhat korábbi junior edzőjével, Fodor Szabolccsal. A zöld-fehérekkel kétszer végzett az élen az Erste Ligában, és egy újabb kupadiadalt is begyűjtött. A 2019-2020-as szezon végén megkapta a legjobbnak kapusnak járó, Vedres Mátyásról elnevezett trófeát.

Arany Gergely szerepelt U18-as és U20-as vb-n is, és vésztartalék volt a 2017-es divízió I/A vb-n a felnőttek között. A nagyválogatottban 2017 szeptemberében mutatkozott be, az utóbbi időben rendszeres kerettag.

A DVTK-t és a DEAC-ot is legyőztétek az elmúlt héten. Hogy értékeled ezeket a meccseket?

Mindkettő parázs, szoros meccs volt. Talán az eredmény becsapós, mert a 4-1 és az 5-1 is látszólag simábbnak tűnik, mint amilyen a játék képe alapján volt. Egy rosszabb sorozatból szerettünk volna kijönni, és mindkét találkozón, valamint előtte már az UTE ellen a kupában is keményen harcoltunk, csapatként játszottunk – ennek meg is lett az eredménye. A DVTK és a DEAC is jól játszott, de mi bizonyultnak jobbnak.

Előtte a Titánok elleni vereség, és a DEAC elleni 1-5 időben érkezett figyelmeztetés volt?

Több meccsen veszítettünk pontot, és egyúttal komoly sorozatba kezdtünk, hiszen kétnaponta játszunk, és mindegyik meccs kemény. Pofonnak kellett lennie, hogy jókor jött-e, azt majd az idő eldönti. Mindenesetre azt lehet mondani, hogy visszatértünk a jó útra, és majd kiderül, hogy rajta is maradunk-e.

A DVTK ellen a csapat kapott gólt, de te nem. Hogyan láttad ezt a furcsa öngólt?

Érdekes helyzet volt, az biztos, nem sok hasonlót láttam eddig. Próbáltuk kizárni ezt az esetet, mert néhány perc volt még hátra, és új meccs vette kezdetét 3-1-nél, nem volt szabad, hogy megzavarjon minket. Utólag vicces az eset, szerencsére nem került pontvesztésbe.

Ott tart a csapat, ahol az alapszakasz felénél kell?

A tavalyi szezon után a klubvezetés levonta a megfelelő következtetéseket, a mag együtt maradt, sok új játékos nem is érkezett a nyáron. A légiósok egy része cserélődött ki, de közülük is többet ismertünk, gyorsan beilleszkedtek, jó karakterű játékosok, nem lőttünk velük mellé. A puzzledarabokat kellett a megfelelő helyre illeszteni. Úgy számolunk, hogy a keret erőssége elég lesz sok mindenre. A célunk a győzelem, és mindenkinek egy irányba kell húznia, valamint keményen kell dolgoznia minden egyes nap, hogy ez sikerüljön.

Sok jó kapusteljesítményt látni a ligában. Van valamilyen rivalizálás köztetek?

Részemről nincs, és nem is erre kell kihegyezni, hiszen ez nem a kapusok, hanem csapatok párbaja. Nem az számít, ha egyik kapus többet véd, hanem az, hogy végül melyik együttes győz. A csapat sikere a legfontosabb, az én vagy bárki más érdemei másodlagosak.

A Brassó, az UTE, a Csíkszereda ellen játszik az FTC a mostani játékhéten. Mit vársz?

Nagy riválisokkal játszunk. A Brassónak volt egy kényszerpihenője, a mostani helyezése a tabellán becsapós, jó erőkből álló együttesről van szó. Az UTE elleni mindig derbi, akárhol áll is a két csapat. A Csíkszereda pedig a Csíkszereda, sokszor játszottunk egymás ellen az utóbbi években. Mindhárom meccsen a győzelem a cél. Úgy kell játszani, ahogy eddig, és meglátjuk, mire lesz elég.

Novemberben a válogatottban is védtél. Több mint egy éve dolgozik együtt a csapat Sean Simpsonnal. Hol tartotok most?

Válogatott mezben játszani mindig élmény és megtiszteltetés. Jó volt a hangulat a táborban, és sikerült két győzelemmel megkoronázni a hetet. Ott tart a felkészülés, ahol ilyenkor kell. A stáb igyekszik minél több játékost megnézni, hogy aztán a legjobb 23 utazzon a világbajnokságra.