A hét játékosa: Ambrus Csongor

2022.01.27. 09:00 |

Két győzelemmel már a tizedik, vagyis rájátszás-kvalifikációt érő helyen állnak a Titánok. A MAC HKB és a Dunaújváros elleni győzelmekből két góllal és két assziszttal vette ki a részét a fehérváriak 18 éves csatára, Ambrus Csongor, aki ezzel a hét legjobbja lett.

Ambrus Csongor 2003-ban született Csíkszeredában. Székesfehérváron, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián járja végig a korosztályokat, a magyar mellett az osztrák utánpótlás-bajnokságban is eredményesen szerepelve. A mostani az első felnőtt szezonja. Utóbbi négy meccsén egyaránt pontot szerzett, 13 gólnál és 14 asszisztnál jár.

A korosztályos válogatottaknak rendszeres tagja U16-tól kezdve, decemberben szerepelt a dániai, Divízió I/A-s U20-as vb-n is.

Miben sikerült felülmúlni a Dunaújvárost?

A védekező játékunk jobb volt, és végig fegyelmezettek maradtunk, nem szedtünk össze sok kiállítást.

Anatoli Bogdanov vezetőedző már meccsek óta mini playoffról beszélt. Hogy készültetek egy ennyire nagy téttel bíró meccsre?

Korábban kétszer kikaptunk a Dunaújvárostól, és most úgy mentünk ki a jégre, hogy meg kell mutatnunk: mi vagyunk a jobbak. Fiatalabbak vagyunk, de túldolgozzuk őket, és ennek érdekében mindenki beleadott mindent. Az volt mindenkinek a fejében, hogy kiteszünk mindent a jégre.

Az elején mégis jobban kezdtek az Acélbikák. Ott volt egy kis idegeskedés?

Igen, félve kezdtünk, frusztrálttá váltunk, de a gól jókor jött, attól megnyugodtunk, és helyes útra tértünk.

Előtte pénteken pedig a MAC HKB-t győztétek le bravúrosan. Mi volt a kulcsfontosságú azon a meccsen?

Azt terveztük, hogy megnyomjuk a találkozó elejét, és ez össze is jött. Az első harmad jól sikerült, még nem volt ilyen meccsünk, amikor négy gólt szereztünk az első 20 percben. A másodikban már nem voltunk annyira élesek, de a harmadikra újra összeszedtük magunkat, ez pedig sikerre vezetett.

Az előjelek is biztatóak voltak, hiszen bár az erdélyi túrán háromszor kikaptatok, ebből kettő szoros volt.

Igen, a bravúr, a pontszerzés benne volt a túrában, de sajnos nem sikerült. Sokat fejlődött a csapat, amióta visszajöttek a sérültek. Jó meccset játszottunk a GYHK és a Csíkszereda ellen is, és tudtuk, ha ezt a munkát folytatjuk, akkor meglesz az eredménye.

A szezon során már értetek el bravúrokat, de azért voltak hosszabb vereségsorozatok is. Mennyire volt nehéz megőrizni a hitet?

Tudtuk, hogy lesznek nagyobb vereségek vagy hosszabb pont nélküli sorozatok, de mindenki fejében végig ott volt, hogy fiatalok vagyunk, és fejlődni szeretnénk. Az első meccstől kezdve látható a fejlődés. Volt nagy bravúr is, volt, hogy nem játszottunk jól. Ha betartottuk a taktikai utasításokat, és mindenki a helyén volt, akkor sikerült jó meccset játszani, bárki is volt az ellenfél.

A saját játékoddal mennyire vagy elégedett?

A sok munka gyümölcse kezd beérni, de tudom, hogy nem szabad még itt megállni. Volt egy gyenge világbajnoki szereplésem, ami kicsit megtört, de szerencsére sikerült visszatérni a helyes útra.

A dániai U20-as vb-n mi ment félre?

Nagy csalódás volt, a csapat és egyéni szempontból is. Rákészültem, sokat edzettem előtte, de nem tudtam megvalósítani azt, amit szerettem volna. Többet vártam volna magamtól. Talán fejben nem voltam elég erős, de még nem tudom pontosan, mi volt a gond.

Most két légióssal játszol egy sorban. Mennyit tudsz tőlük ellesni?

Próbálok mindig tanulni. Sokat segítettek az edzők is, jótanácsokkal láttak el. A rutinosabb játékosokat is kérdezgetem, hogy ők mit hogyan csinálnak. Napról napra jobb szeretnék lenni.

13 gól, 14 assziszt egyelőre a mérleged. Első felnőtt szezonnak elég jó!

A nyári felkészülést nagyon megnyomtam, sokat edzettem pluszban a társakkal is. Abban hiszek, ha dolgozom keményen, akkor meglesz az eredménye.

ICEHL-es lehetőségről már volt szó?

Még nem beszéltünk erről, de jó jel, hogy most is sok fiatal lehetőséget kap, hiszen látszik, hogy igenis be lehet kerülni az ICEHL-es csapatba. Ez nagyobb hitet ad, hogy látom magam előtt, másoknak is sikerül, és még keményebben kell dolgozni az álmomért.

Hét meccs van még hátra az alapszakaszból Hogyan készültök a hajrára?

Még pontokat kell szereznünk. Ez tényleg egy mini playoff, minden meccsre úgy megyünk ki, hogy pontokat kell gyűjtenünk, és megteszünk mindent ennek érdekében, hiszen még nem biztos, hogy mi leszünk a tizedikek.

A lendület kitarthat rájátszásra?

Jó úton vagyunk, egyre jobb meccseket játszunk, mégha nincs is mindig eredménye. Most kezdett összeállni a csapat, egyre jobban tudjuk a taktikát. Már megmutattuk, hogy senki sem mehet elleünk biztosra, hiszen kétszer legyőztük az UTE-t, nyertünk a Fradi ellen, megnehezítettük az erdélyiek dolgát is. Ezt kell folytatni tovább, és állandósítani a formát.