A Gyergyói HK kiharcolta a hatodik meccset

2023.03.27. 19:37 |

A GYHK első sorának remeklése ezúttal győzelmet ért, és egyben azt jelenti, hogy a párharc szerdán 3-2-es állasról visszatér a Tüskecsarnokba.

Szilassy Zoltán Sándor-Székely kidőlésével a negyedik mérkőzésen az agilisan játszó Sillónak szavazott bizalmat a második sorban Szigeti és Tranca mellett. Vendég oldalon Kreisz ezúttal nem húzott szerelést, helyére Bán lépett előre a harmadik ötösbe, míg a visszatérő Tóth Gergő a negyedik csapategységben kapott helyet. A vasak között Rinne és Arany álltak. Mezőnyjátékkal indult a találkozó, minden négyzetcentiméterért meg kellett harcolniuk a feleknek. Az első komolyabb lehetőség Orban előtt adódott, egy kapu előtti kavarodást követően a honosított támadó nem tudta a kapuba kotorni a pakkot. Az etap derekán Rinne védett egy életerős középtávoli löketet, majd a Ferencváros szépen lassan átvette a kezdeményezést, Fodor Szabolcs tanítványai több időt töltöttek a GYHK kapuja előtt. Az első kiállításra 17 percet kellett várni, Szigetit küldték ki a büntetőpadra a játékvezetők. Az emberfórban két figura is Mesikammenre jött ki, a finn bekk kapáslövéseit mindkét esetben honfitársa bravúrral hárította. A hazaiak rögtön megbüntették Nagy Gergőék kihasználatlan előnyét: a kiegészülés után néhány pillanattal Sylvestre tette ki oldalra Bodónak a pakkot, majd a ponterős csatár éles szögből mértani pontossággal kilőtte a hosszút (1-0). Pár másodperccel a záró dudaszó előtt kis híján kiegyenlített az FTC, Rinnén már túljutott a korong, a védők azonban kisegítették a finn hálóőrt. Talán nem a döntő legközönségszórakoztatóbb felvonását láthatták a nézők, egyik csapat sem vállalt felesleges kockázatot, az utolsó kettő percre viszont felpörögtek az események.

A második etapra remek tempóban korcsolyáztak ki a felek, Sylvestre-ék rögtön letanyáztak a vendégek harmadába, a GYHK mindent megtett a második gól megszerzése érdekében. A 25. percben Boros és DiDiomete nézeteltérése páros kiállítást vont maga után, a négy a négy elleni játékban Seregély középről leadott tiszta lövését Rinne tolta ki mamuttal. A harmad derekán az FTC az egyik legnagyobb erősségét próbálta kamatoztatni, ez időtájt a zöld-fehérek számos életveszélyes távoli lövéssel próbálkoztak. Folytatódott a váltakozó sorminta, ami az egész harmadra jellemző volt: újra a GYHK akarata érvényesült, Sylvestre-t középről két ízben is meglövették csapattársai, Arany nagyokat védett. Az utolsó percekben a Ferencváros minden irányból tüzelt, ezzel egy időben pedig Kulmaláék forgalmat generáltak a hazai ketrec előtt. Az őrült rohanás Szilassy Zoltán együttesének kedvezett: 11 másodperccel a vége előtt Haaranen középre tett korongja Aranyról Sylvestre elé pattant, a döntő egyik legjobb játékosa pedig gyönyörű mozdulattal, fordulásból a kapuba zúdította a pakkot (2-0).

A záró harmad egy gyors gólváltással kezdődött: a 43. minutumban Bodó száguldott el Arany kapuja mögött, a hazaiak 91-ese kiválóan vette észre a ketrec előtt helyezkedő Marttinent, a légiós bekk pedig közelről nem hibázott (3-0). A játékvezetők alig dobták be a korongot, 20 másodperccel később Turbucz száguldott el a jobboson, majd gyönyörűen cselezte be magát a kapu elé, a pakk Rinnéről a második hullámban menetrendszerűen érkező Kulmala elé pattant, aki higgadtan az üres kapuba kotorta a játékszert (3-1). A 47. és a 52. percben újabb két ferencvárosi fór maradt kihasználatlanul, Kulmala mindkét esetben nagyon közel került a duplázáshoz. S ugyanúgy, mint az első játékrészben, a kihasználatlan lehetőségeket azonnal megbüntette a Gyergyó: mint a döntő mérkőzései alatt oly sokszor, Imre lódult meg szélen, az offenzív bekk próbálkozása Aranyról Vincze elé pattant, a válogatott támadó pedig nem hibázott üres kapura (4-1). 3:22-vel a vége előtt Fodor Szabolcs még lehozta kapusát, a találkozó végeredményét Orban állította be egy üres kapus találattal (5-1). A Gyergyó 3-2-re módosította az összesített állást, folytatás szerdán, a párharc újra visszatér a Tüskecsarnokba.

Nyilatkozatok

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: "Nehéz volt, és fordított koreográfia volt az előző meccshez képest: ott mi játszottunk szerintem jobban, de a Fradi szerzett gólt, itt mi lőttünk gólt, ők domináltak, és mindig rá tudtunk a nyomás közben lőni egy gólt, de hát ilyen a rájátszás, nem mindig a domináns csapat nyer, hanem akinek épp jobban pattan a korong. Mind a két kapu előtt keménynek kell lenni ilyenkor, és nagyon fontos, hogy a fájdalomtűrő képesség magasan legyen. Az a célunk, hogy visszahozzuk a szériát Gyergyóba."

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: "Nagyon jól jött ki a Gyergyó, úgy érzem az elején finomkodás volt, mint az előző meccsen. Nem tudtuk értékesíteni a helyzeteinket, a Gyergyó pedig megmutatta, hogy mennyire jó csapat, ahogyan most játszottak, abszolút megérdemelték a győzelmet. Megyünk vissza Budapestre játszani még egy meccset."

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV