A finnek legyőzték női válogatottunkat

2023.04.10. 19:25 |

Nemzeti együttesünk nem tudott betalálni a legutóbbi olimpián bronzérmes együttesnek.

Magyarország kapujában ezúttal is Németh Anikó kapott lehetőséget, ellenben Pat Cortináék nem számolhattak az eltiltott Szamosfalvi Petrával és a sérült Mayer Fruzsinával. A csapatok jól védekeztek, a meccs első lövését az 5. percben jegyezték fel, és a nyitó harmad feléig csak 2-2 próbálkozás talált kaput. Az ötödik lövés sajnos gólt hozott, a 12. percben Laitinen takarásból érkező korongjával szemben tehetetlen volt Németh Anikó (0-1). A rutinosabb Finnország jól kontrollálta a játékot, főleg a magyar harmadban volt a korong, ezt jól jelzi, hogy az első húsz percben 8-3 volt a kapura lövési mutató az északiak javára.

A második felvonás áthúzódó finn emberelőnnyel indult, amit hiába védekeztünk ki, jött egy újabb létszámhátrányunk, ahol Hiirikoski lőtt takarásból sikerrel (0-2). A következő percekben kiegyenlítettebbé vált a játék, a 28. percben Metzler lapos lövésére kellett figyelnie Aholának. A mérkőzés felénél eljött Magyarország első emberfórja, ahol nagyon közel jártunk a szépítéshez, de nem tudtuk bekotorni a korongot, valamint az emberelőny krónikájához hozzátartozik egy korongeladásból származó finn szóló, amit Németh védett. A harmad hajrájában Gasparicsot kiküldték a büntetőpadra, sokáig hősiesen bekkeltek a lányok, ám sajnos Nylund közelről be tudta kotorni a pakkot a magyar kapuba (0-3). Villámgyorsan jött Finnország újabb találata, 6 másodperccel később Vesa zárta sikerrel a bulielhozatal utáni akciót (0-4). Két perccel a dudaszó előtt szépíthettünk volna, de Kreisz és Seregély próbálkozását is védte Ahola.

A 44. percben Németh Bernadett kőkemény ütközést kapott, de a játékvezetők nem láttak szabálytalanságot, a következő shiftben pedig Gasparics kiugorhatott, de nem tudott betalálni fonákkal. Nem sokkal később egy finn emberelőny jött, amit sikeresen kivédekeztünk. Kilenc perccel a vége előtt Németh Anikó helyére Révész érkezett a vasak közé. A találkozó hajrájában Strobl ugorhatott ki, Gasparics is próbálkozhatott, de a finn kapus mindig résen volt. A végeredményt Savolainen állította be 13 másodperccel a vége előtt egy takarásból eleresztett távoli lövéssel.

Magyarország 5-0-s vereséget szenvedett, kedden 17 órától a kiesés elkerüléséért játszik Németországgal.

Pat Cortina szövetségi kapitány: "Nagy különbség volt a svédek és a finnek elleni vereség között, és ez a küzdőszellemünknek volt köszönhető. Ez a teljesítmény már közelebb áll ahhoz, amire ez a csapat képes és ahogy már korábban is teljesített. Jó volt látni, hogy így feljavultunk. Az eredmény kicsit túlzó, az 5-0 nem tükrözi hűen a meccs képét. Néhány megpattanó korong a finneket segítette, minket viszont nem. Tudtuk, hogy ha keményen küzdünk és jól helyezkedünk, akkor meglesznek a helyzeteink – nem annyi, mint a finneknek, mivel ők egy jobb csapat. Építhetünk erre a teljesítményre, és remélem, hogy át tudjuk menteni a harci szellemet és a szervezettséget keddre, egy kicsit pontosabb támadójátékkal. Természetesen megpróbáljuk megnyerni azt a meccset is. Nem gondolkozhatunk előre, nem járhat az agyunk a gólkülönbségen, cseréről cserére kell haladni. A német erős csapat, fizikálisak, szervezettek. Nekik is nyerni kell, szóval érdekes meccsre van kilátás. Jól kell korcsolyáznunk, gyors átmenetekre van szükség, és ha ki tudjuk zökkenteni őket a játékukból, lehet esélyünk."

A magyar válogatott vb-programja

Április 6., 19.00 (magyar idő szerint április 7. 1.00) Magyarország-Franciaország 4-2
Április 8., 11.00 (17.00) Magyarország-Svédország 2-6
Április 10., 11.00 (17.00) Magyarország-Finnország 0-5
Április 11., 11.00 (17.00) Magyarország-Németország 

A keret

Kapusok: Bogáti Bianka (HKB), Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (DEAC JA)

Hátvédek: Baker Taylor (Montreal Force, kanadai), Faggyas Lilla (HKB), Kiss-Simon Franciska (HKB), Knee Sarah (KalPa, finn), Mayer Fruzsina (HKB), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (University of St. Thomas, amerikai), Tóth Enikő (BJA)

Csatárok: Dabasi Réka (Metropolitan Riveters, amerikai), Garát-Gasparics Fanni (Metropolitan Riveters, amerikai), Gondos Tamara (MAC Budapest), Horváth Imola (MAC Budapest), Huszák Alexandra (HKB), Jókai-Szilágyi Kinga (MAC Budapest), Kreisz Emma (Stanstead College, kanadai), Metzler Regina (OHA, kanadai), Pázmándi Zsófia (OHA, kanadai), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Míra (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (HKB), Szamosfalvi Petra (HKB), Williams Hayley (Dinamo-Neva, orosz)

Tartalék: Báhiczki-Tóth Boglárka (MAC Budapest), Koncz Boglárka (MAC Budapest), Mozolai Berta (BJA), 

A stáb

Pat Cortina szövetségi kapitány
Delaney Collins másodedző
Kis András másodedző
Fodor Zoltán másodedző
Budai Krisztián kapusedző
Gallyas Gabriella erőnléti edző
Dénes Veronika rehabilitációs edző
Berkes Brigitta masszőr
Tornyi Gábor felszerelés-menedzser
Jasó Judit csapatvezető
Dr. Kolbenheyer Zsuzsanna szakágvezető
Dr. Módy Tóbiás orvos
Kaposi Dávid sajtó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV