A feljutásért játszanak ellenünk a britek

2018.04.27. 21:29 |
Nagy-Britannia egy nappal a világbajnokság vége előtt három pont előnnyel vezeti a tabellát Olaszország ellen aratott győzelmüknek köszönhetően.

Olaszország – Nagy-Britannia 3-4 (2-2, 0-1, 1-1)

I.harmad

A találkozó első komolyabb helyzete az 5. percben a kék mezes Olaszország előtt adódott, de Ivan Deluca próbálkozása elkerülte a brit kaput. A lövés után azonnal emberelőnybe került az olasz válogatott. A britek kivédekezték, sőt, a kiegészülés utáni első csere után a vezetést is megszerezték Bret Perlini révén (0-1). Épp csak felfoghatták a britek, hogy ismét vezetnek, már 1-1 állt az eredményjelzőn Alex Lambachernek köszönhetően. Az őrületnek azonban itt nem volt még vége: Robert Dowd góljával ismét a briteknél volt az előny (1-2). A három gól között mindössze 1 perc 6 másodperc telt el. A 10. percben Nagy-Britannia került emberelőnybe és könnyen kettőre is nőhetett volna a különbség, de Ben O’Connor lövését védte Andreas Bernard. A kiállítás után az olaszok domináltak: Giulio Scandella próbálkozását még hárította Bowns, de pár másodperccel később Thomas Larkin kék vonalról eleresztett löketével már nem tudott mit kezdeni (2-2). A 15. percben Delucát küldték a büntetőpadra. A két perc említésre méltó lövés nélkül pörgött le. A játékrész hajrájának legnagyobb lehetősége a britek előtt adódott: Perlini ugrott ki a félpályánál két védő közül, de a szólót hárította Bernard.

II.harmad

A harmadot emberelőnyben kezdték az olaszok, mert az első húszperc végén durva játékért kiállították Paul Swindlehurstöt. Ezzel nem sikerült élniük sőt, a két perc leteltét követően a britek azonnal betaláltak. A kék vonalon túlról tette kapura O’Connor a korongot, ami végül Bernard mögött kötött ki (2-3). A gólt követően kapust cseréltek az olaszok, Marco de Filippo Roia váltotta Bernardot. A következő nagy helyzetig a 9. percig kellett várni, Benjamin Davis vezethette egyedül de Filippo Roiára a korongot, aki mamuttal hárított. Egy perccel később Olaszország került emberfórba. Armin Hofer egymás után háromszor is lőhetett, de vagy elkerülte a kaput, vagy elakadt Bownsban a hátvéd lövése. A hátrányban lévő Olaszország egyre többször veszélyeztette a brit kaput, a 15. percben Scandella került szemtől szembe Bownsszal, de az egyenlítés elmaradt. A 18. percben ismét az olasz 10-es szerezhetett volna gólt egy kettő az egy elleni szituáció végén, de az eredmény továbbra sem változott.  

III.harmad

A záró játékrész első három percében az olaszok akarata érvényesült, rövidebb megszakításokkal jobbára továbbra is a brit harmadban zajlott a játék. A hatodik percben a mezőnyfölény gólt eredményezett. Scandella kapott remek indítást, elfektette Bownst, majd a léc alá lőtte a korongot (3-3). A 9. percben az olaszok könnyelműen eladták a korongot a saját harmadukban, amire Perlini csapott le és lőtte azonnal de Filippo Roia kapujába (3-4). Az olaszok még nagyobb nyomást helyeztek ellenfelükre, de Bowns bravúrjainak köszönhetően maradt az eredmény. A 15. percben emberelőnybe kerültek az olaszok, a forgatókönyv viszont maradt: olasz lövések, Bowns védések. Másfél perccel a vége előtt el is dőlhetett volna a mérkőzés, de Robert Farmer közvetlen közelről lőtt kapu mellé. Fél perccel a vége előtt de Filippo Roiát is lehozták az olaszok, de nem sikerült gólra váltani az egész harmadon át tartó mezőnyfölényüket.

Ben Bowns, kapus, Nagy-Britannia: "Annyira kiegyensúlyozott a mezőny, hogy ezen a világbajnokságon egy rövid kihagyást sem engedhetünk meg magunkak. Kazahsztán ellen volt 10 rossz percünk, rá is ment a mérkőzésünk. Az első harmadban elkövetett hibámat leszámítva, tökéletesen játszottunk csapatszinten, ez lehetett a mai győzelem kulcsa. A negyedik gólunk után az egyik olasz csatár egy az egyben vezethette rám a korongot, de hárítottam és a kipattanót sem tudták értékesíteni. Ez lehetett az igazi fordulópont számunkra. Ekkor kezdtük el elhinni, hogy ki tudjuk védekezni a hátralevő időt és ez a mi esténk lesz. Gondolkodtunk már azon, hogy a feljutásért játszhatunk holnap, hiszen tudtuk, ha ma nyerünk, akkor az elitbe jutásért, ha kikapunk, akkor pedig a kiesés elkerüléséért lépünk jégre. Elképesztő hangulat lesz holnap a magyarok ellen, ez borítékolható. A játékunkra viszont nem lesz hatása, hozzászoktunk már ahhoz, hogy ilyen közönség előtt játszunk. Kemény mérkőzésre számítok, ők is a feljutásért mennek majd, ahogy mi is. A saját kezünkben van a sorsunk és viszonylag egyszerű dolgunk van: nyernünk kell. Ahogyan szerdán és ahogyan ma is kellett."

Brett Perlini, csatár, Nagy-Britannia: "Remekül védekeztünk és nagyon elszántak voltunk, rengeteg lövést blokkoltunk. A torna alatt napról-napra nagyobb önbizalommal léptünk jégre, ez pedig most csúcsosodik ki. Nyilván megfordult a fejünkben, hogy a világ legjobbjai közé kerülhetünk, de most még a holnapi magyarok elleni mérkőzésre koncentrálunk, ami nagyon keménynek ígérkezik. Ők is mindent megtesznek majd a feljutásért, ráadásul a hazai közönségből is rengeteget meríthetnek. Az eddig bevált játékunkat fogjuk nyújtani, remélhetőleg ez elég is lesz a győzelemre. Kevesebb, mint egy napunk van pihenni, de a holnapi nem csak a világbajnokság utolsó mérkőzése lesz számunkra, hanem a szezoné is, így mindent ki fogunk adni magunkból.

Gyerehokizni

Válogatott termékek