A Fehérvár a Viastein Szuperkupa győztese

2019.08.31. 19:23 |

A Hydro Fehérvár AV19 4-3-ra nyert az FTC-Telekom ellen a Tüskecsarnokban, így elhódította a Viastein Szuperkupát.

Az FTC minden új szerzeményét nevezte a mérkőzésre, Kulmala az első sorban rohamozhatott, de Brett Switzer ezúttal nem tudott jégre lépni. A másik oldalon a fehérváriak is bevetették az új igazolásokat, a kapuban így Ouzas kezdett, Yogan és Campbell az első sorban kapott szerepet, Lehtonen és Timmins a másodikban, míg Busenius a negyedikben.

Két perc sem telt el, amikor a héten érkezett Jere Pulli kapott kiállíást, és az emberelőnyt az EBEL-csapat gyorsan ki is használta: a kapu mögül visszatett korongot Erdély Csanád bombázta be a rövid sarokba a 4. percben (0-1). Egy perccel később Arany jó ütemben mozdult ki a betett korongra, és ráfeküdt.

A Fehérvár a 7. percben fogyatkozott meg, Reisz kapott büntetést. Igyekezett felpörgetni a játékot a Fradi, Kulmala lépett ki a bal oldalon, de lövése elment a kapu előtt. Egyenlő létszámban a fehérváriak voltak fölényben, és a 13. percben meg is duplázták előnyüket: Caruso lopta a távolságot, majd lövésre szánta el, és a megpattanó korongot Arany nem tudta hárítani (0-2). Az első harmad hajrájában is a zöld-fehérek kapusának volt több dolga, de Nagy Gergőék is többször eljutottak helyzetig.

A második harmad első percében növelte előnyét a Fehérvár: Yogan szerzett korongot az FTC kapuja előtt, visszatett Sillének, akinek az első kísérletét még fogta Arany, de a csatár a kipattanót már belőtte (0-3).

A 26. percben Szabó Bencének kellett leülnie magas botért, és a Fradi megnyomta az emberfórt, de Ouzas eszén nem tudtak túljárni. Ahogy lejárt a büntetés, jött a következő rossz csere miatt, és ezt már kihasználta a Ferencváros: közelről Kulmala gyötörte be a korongot a 29. percben (1-3). Két perc múlva ismét a finn csatár volt eredményes, minimálisra csökkentve a bajnok hátrányát: a Fradi a saját harmadában szerzett korongot, Fitzgerald lépett ki villámgyorsan, majd önzetlenül Kulmalához passzolt, aki nem hibázott (2-3).

A gól után viszont megfogyatkozott az FTC, Rantanen kapott kiállítást. A Fehérvár végig egykapuzta a két percet, de nem tudta bevenni a kaput. Aztán Hartynak kellett leülnie, és az emberelőny végén nagy helyzetbe került a zöld-fehér gárda, ám az egyenlítés elmaradt. A harmad fehérvári lehetőséggel zárult, de az állás nem változott.

Az utolsó harmad első percében Sarcia kapott két percet, és a Fehérvár ezt is kihasználta: Sarauer ért bele jó ütemben egy kapu előtt lőtt korongba (2-4). Jött a büntetés a másik oldalon is, Busenius ült le, ám hiába lőtt többször is a Fradi, nem talált be. Maradt azonban előnyben az Erste Liga győztese, ugyanis Tikkanen kapott kiállítást bottal akasztásért. Ouzas védései mellett a kapuvas is segítette a fehérváriakat. Gyakorolhatta a speciális játékhelyzeteket a két csapat, ugyanis Campbell is két percet kapott a Fehérvárból. A Fradinak hatalmas helyzetei voltak, de nem tudta ezeket gólra váltani.

Az utolsó tíz percre fordulva az FTC nagy erőket mozgósított a harmadik góljáért, de Tóth Adrián emelése is a vasról jött ki, majd Kulmala perdítése ment mellé. Bő öt perc volt hátra, amikor kettős kiállítás miatt négy a négy ellen folytatódott a játék, és ebből a ferencvárosiak jöttek ki jobban: Rantanen lőtt nagy gólt a felső sarokba, nyílttá téve a hajrát (3-4). Az egyre feszültebbé váló meccs végén mindkét együttesnek akadt még helyzete, ám újabb gól nem született, így a Fehérváré lett a Szuperkupa.

A fehérváriak legjobb Kóger, az FTC legjobbja Kulmala volt.

Nyilatkozatok:

Hannu Järvenpää, a Fehérvár vezetőedzője: Egy edző mindig azt szeretné, ha a csapata több góllal nyerne, de összességében elégedett vagyok. Megtaláltuk a módját, hogy győzzük. A Fradi keményen küzdött, megtett mindent, és közel járt az egyenlítéshez. A győzelem segít abban, hogy a földön maradjunk, nem hihetjük azt, hogy mennyire jó csapat vagyunk. Ehelyett hinni kell magunkban és a kemény munkában, most is ez vezetett eredményre. Az új játékosok is jól szerepeltek, Campbell április óta először szerepelt, ígéretesen mozgott. A többiekkel is elégedett vagyok, tetszett a hozzáállásuk. A külföldiek is megértették, hogy ez a győzelem mennyire jelent, nemcsak a csapatnak, hanem a klubnak, a városnak és a szurkolóinknak is.

Fodor Szabolcs, az FTC vezetőedzője: Kíváncsi lettem volna az eredményre, ha az első harmadban is úgy tudunk pörögni, ahogy a másodiktól tettük. A Fehérvár egy rendkívül erős csapat, és ehhez a sebességhez van hozzászokva. Kellett 20-22 perc, amíg ezt fel tudtuk venni. Az első harmad alapján örülni lehet az egygólos vereségnek, a másik kettő alapján viszont meg is lehetett volna a meccs. Volt öt kapuvasunk, utolsó harmadban 18-5 volt a kapura lövés. Közel jártunk, de még valami pici hiányzik, hogy az ilyen meccseket behúzzuk. Nincs más hátra, mint alázatosan dolgozni – ha így dolgozunk tovább, akkor az ilyen meccseket is meg fogjuk nyerni. Jól szolgálta a felkészülésünket ez a meccs, még van két hetünk, hogy a liga rajtjára topformába kerüljünk. Jó a közösség, nem nehéz beilleszteni az új játékosokat, mindenki egy felé húzza a szekeret.

Stipsicz Bence, a Fehérvár védője: Jól kezdtünk, az első harmadban a mi akaratunk érvényesült. A másodikban a Fradi az emberelőnyökkel kapott egy kis lendületet, és nem tudtunk visszatérni a játékunkhoz. A teljesítménnyel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Összességében jó, pörgős meccs volt, jó lehetőség volt, hogy fejlesszük a játékunkat. Jó így belemenni a szezonba, hogy már nyertünk egy kupát. 85-90 százalékos volt már a csapat, még apróságokon lehet javítani. Az új játékosok is kezdenek beilleszkedni a rendszerbe, kezdünk összeérni, a sorok is egyre jobban dolgoznak együtt.

Nagy Gergő, az FTC csapatkapitánya: Az utolsó másodpercig kiélezett volt a mérkőzés. 20 percet adtunk az ellenfélnek, azzal nyerték meg a találkozót. Sajnos a harmadik góljuk előtt kihagytam egy üreskapus helyzetet. Aztán utána is volt sok nagy ziccerünk. Az első harmadot végigaludtuk, így megérdemelte a Fehérvár a győzelmet, de dicséret illeti a csapatot, hogy nem adtuk fel, karaktert mutattunk, és egyenlő ellenfelei voltunk Magyarország legjobb és legnagyobb költségvetésből dolgozó együttesének. Mi is erre a szintre szeretnék eljutni, jó úton járunk. Meghúzgáltuk az oroszlán bajszát, erre büszkék lehetünk, de sajnálom, hogy nem sikerült a bravúr. Így meg kell elégedni azzal, hogy szimpatikus vesztesek vagyunk, bár ez sosem jó.

Az FTC-Telekom összeállítása:

Kulmala, Nagy G., M. Fitzgerald
Tóth A., Tóth Richárd., Tóth Gergely
Németh A., Hajós, Pavuk
Roczanov, Farkas, Tóth Gergő

Rantanen, Karmeniemi
Sarcia, Hegyi
Jászai, Pulli
Tóth Renátó

Arany (Nagy K.)

A Hydro Fehérvár AV19 összeállítása:

Yogan, Sille, Kuralt
Timmins, Lehtonen, Kóger
Szita, Erdély, Sarauer
Reisz, Szabó B., Szabó P.

Campbell, Stipsicz
Harty, Szabó D.
Tikkanen, Caruso
Busenius

Ouzas (Kornakker)

Gyerehokizni

Válogatott termékek