A FEHA19 hosszabbításban verte a GYHK-t

2024.02.01. 20:59 |

A székesfehérvári fiatalok meglepték a címvédőt.

Remekül állt bele a meccsbe a FEHA, védekezésben és támadásban is meglepték a Gyergyót. Fölényük emberelőnyt kamatozott, amiből a 6. percben megszerezték a vezetést: Farkas Lászlót nem támadták, közelebb lopta magát, majd a hosszú alsóba vágta a pakkot (1-0). Nem lassítottak az akadémisták, két perccel később Csollák kékvonalas bombájába Keceli-Mészáros piszkált bele, máris kettő volt közte (2-0). A játékvezetők videóztak, majd helybenhagyták az ítéletet. Újabb egy perccel később szépített a GYHK: a semlegesben korongot veszített a házigazda, Orban köszönte szépen és megfelezte a különbséget (2-1). A vezetőedzők idegeit alaposan megtépázhatta a sok könnyelműen eladott korong, a kapusok javították társaik hibáit. A hajrában is jöttek a helyzetek: Fejes lövését Melnyicsuk fogta, a másik oldalon Ulamecnek nem volt szerencséje egy közelivel. A hajrára fehérvári emberelőny jutott: Ulamecet nem támadták kellő eréllyel, a szlovén alaposan megnézte a kaput, bivalyerős bombája az oldalsó vasról vágódott a hálóba (3-1). A szezonjuk egyik legjobb harmadát teljesítő FEHA három fórból kettőt gólra váltott, aminek köszönhetően húsz perc alatt hármat is berámolt a bajnoknak.

Csapkodó játékkal indult a középső harmad, majd a 23. percben mintaszerű gyergyói kontra futott a jégen, melynek végén Vincze Gergő maga fejezte be góllal az akciót (3-2). A játékvezetők leshelyzet miatt visszanézték, majd szabályosnak ítélték a találatot. A szépítést nem követte nyomasztó vendégfölény, sőt, Csollák révén a házigazda járt közelebb az újabb gólhoz. A 28. percben újra a nagy kedvvel játszó fehérvári hátvéd került helyzetbe, megvárta a megfelelő ütemet, Rinne nem sokat látott, mégis megérezte, hova jön a lövés. A mérkőzés derekán a címvédő megbüntette a kihagyott hazai lehetőségeket: egy támadó harmadban elhozott bulit követően a távoli kijött Melnyicsukról, Orban és Sylvestre együttes erővel kiegyenlítettek, végül utóbbi lett a gólszerző (3-3). Vértes kapukerülése után majdnem visszavette az előnyt a FEHA, majd Zezelj ütőjét az utolsó pillanatban felszedték a bekkek. Helyzetre helyzettel válaszoltak a székelyek: Sylvestre kapura törését kifogta Melnyicsuk. A hajrá egy vendég emberelőnyt hozott, ez kimaradt, majd egyenlő létszámban Orban blokkolt kétszer is önfeláldozóan. Az eredmény nem változott, a döntés az utolsó harmadra maradt.

Nem hagyta magát a Fehérvár, kiharcolt egy emberelőnyt és ebből is betalált: a 42. percben Dobos Bendegúz szerzett ismét vezetést csapatának (4-3). Felpörgött a meccs, mindkét oldalon akadtak helyzetek. Az ezúttal is a fehérvári farmcsapatot segítő, az előző meccshez képest sokkal jobban játszó Vértes ziccerét Rinne védte. Nem engedték el egymás kezét a felek, a 49. percben Dalhuisen távolijába Vincze Péter ért bele tökéletesen, Melnyicsuk nem háríthatott (4-4). Még feljebb kapcsoltak a csapatok, remek tempójú oda-vissza hoki jellemezte ezt a harmadot. Kimaradt hazai emberfór következett, ahogy visszatért a kiállított, Racsinszkij elcsúszott, a kontrát szinte mattig játszották a vendégek, Melnyicsuk emberfeletti bravúrral átért a lövésre. Az utolsó 5 percet Dalhuisen önfeláldozó blokkja nyitotta, majd Vértes tört kapura, Rinnén nem csorgott át a korong. A gyergyói kapus a folytatásban is a legszebb napjait idézte, Zezelj ziccerét is kifogta, nemhiába éltette őt a székely szurkolótábor. A hatvan percet Sylvestre kiállítása zárta, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban éltek az emberelőnnyel a fehérváriak: sokáig jól zárt a gyergyói retesz, végül Vértes korongbehozatala után Csollák lőhetett, elsőre védett Rinne, az ismétlésénél már tehetetlen volt (5-4). A szezon egyik legjobb meccsét játszó FEHA19 remek fórjátékának köszönhetően megérdemelten gyűjtötte be a bónuszpontot, míg a GYHK egy egységgel vigasztalódhat. A székesfehérváriak legutóbb 2022. február 17-én tudták legyőzni a gyergyószentmiklósiakat.

FEHA19–Gyergyói HK 5-4 (3-1, 0-2, 1-1, 1-0)


Szilassy Zoltán vezetőedző, Gyergyó:

"A döntő tényező a FEHA emberelőnyös játéka volt, hiszen négy gólt kaptunk emberhátrányban. Öt meccsig nem kaptunk egyet sem, most kaptunk négyet. Át kell nézni, hogyan is estek ezek a gólok, és miért voltunk hatszor hátrányban. Volt, amit kétségesnek ítélek, de lehet, hogy ha visszanézem őket, más lesz a véleményem. Volt, amikor olyan szabálytalanságot követtünk el, aminek nem volt sok értelme. Ezeket kell lecsökkenteni, mert 5-5 ellen lőttünk 4 gólt és egyszer voltunk előnyben. Ezt is megnézzük. Nyilván, ha több időt töltesz a támadóharmadban, türelmesebb vagy a koronggal, akkor több kiállítás is tud jönni az ellenfélre ráfújva. Nem volt könnyű mérkőzés, visszajöttünk két gólról is, dolgoztunk keményen, de sok volt a kiállítás és a speciális játék döntötte el a meccset. Egy előnyünk volt, azt nem lőttük be, az ellenfél pedig négyet igen, és ezzel eggyel többet szerzett, mint mi."

Anatolij Bogdanov vezetőedző, FEHA19:

"Öt lőtt gól mindig jó recept a sikerre a jégkorongban, ezt nevezik hatékonyságnak. Nem is emlékszem, mikor lőttünk utoljára öt gólt, és arra sem, hogy mikor szereztünk négy emberelőnyös találatot. Hatékonyak voltunk, amikor lehetőségünk adódott. Jól kezdtük a meccset, és jól is zártuk. A harmadik harmad is jól sikerült, valamint a hosszabbítás, és ennek révén két pont a miénk lett. A második harmadban előjöttek a régi problémáink, az eladott korongok, a korong meg nem becsülése. Kaptunk is pár elkerülhető gólt, ezzel nehézzé tettük a dolgunkat. De összességében a Gyergyót, a bajnoki címvédőt legyőzni számunkra hatalmas skalp."

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV