A DEAC vitte el a nyeretlenek csatáját

2023.10.10. 20:55 |

Bár Adorján remek védéseivel és Részegh Tamás duplájával az 55. percben fordított a Csíkszereda, a DEAC az utolsó minutumban hosszabbításra mentette a mérkőzést, majd büntetőkkel meg is szerezte első győzelmét.

A DEAC kapujában Hetényi, a Sportklubnál Adorján kapott lehetőséget. A debrecenieknél Brice helyett a szezonbeli első találkozóján szereplő Novotny játszott, míg a csíkiaknál visszatért a DAB ellen az eltiltását letöltő Láday. A hazaiak az 5. percben megszerezték a vezetést, miután Novotny a jobb szélről a második hullámban érkező Mingazovnak passzolt, aki a kapunak szemből jőve betalált (1-0). A folytatásban sokáig a cívisvárosiak próbálkoztak többet, Adorján remekelt a Sportklub vasai között, aztán idővel erőre kapott a csíki együttes. A játékrész végén a szeredaiak kétszer is emberelőnyben próbálkozhattak az egyenlítéssel, eredménytelenül.

A középső harmad elején eljött az első DEAC-fór, Adorján vezérletével kibekkelték a vendégek. A kiegészülést követően is a csíki kapu előtt zajlott főleg a játék, aztán a hazaiak lendületét megtörte egy kisbüntetés. Ezt követően már a Sportklub vezetett több akciót, öt perccel a második szünet előtt Részegh Tamás egyenlíthetett volna. A felvonás hajrájában öt a négy ellen támadhattak a csíkiak, sőt három másodperc erejéig kettős fórban is voltak.

A harmadik felvonást a DEAC kezdte jobban, Adorján stabil teljesítménye kellett a változatlan eredményhez. Egyre fokozódott a debreceni nyomás, majd Brown ugrott ki szolóban, Hetényi védett. Második emberelőnyét mutatósan játszotta meg a DEAC, de Vasziljevék belehaltak a szépségbe, így nem sikerült növelni az előnyt. Az elpuskázott lehetőségek megbosszulták magukat, az 50. percben egyenlített a Csíkszereda. Masonius kékvonalas lövése jött le Hetényiről, a kipattanót Részegh Tamás fonákkal helyezte be a kapuba, ez volt a 26 éves támadó idei első gólja, 1-1. Öt perccel később már a vendégeknél volt az előny: Milan szerzett korongot a debreceni alapvonalnál, Részeghnek passzolt, aki ismét fonák-fegyverét vette elő, és másodszor is mattolta Hetényit, 1-2. A hajrában a DEAC harmadik emberelőnyéből próbálkozhatott meg az egyenlítéssel, sőt Brown gáncsolásáért fél percig kettős volt a fór. A dupla előnyből még nem, de szűk egy perccel a vége előtt Rivera öt a négy ellen már egyenlített: takarásból leadott lövését Adorján nem láthatta, 2-2. A folytatásban több gól már nem esett, hosszabbításba torkollott az összecsapás.

A ráadás több nagyobb helyzetet hozott, talán Dobmayer volt a legközelebb a győztes találathoz, de itt sem jutottak dűlőre a felek. A szétlövés négy körig tartott, hazai oldalon Vasziljev és Rivera is betalált, míg Hetényi minden csíki próbálkozást hárított. A DEAC büntetőket követően 3-2-re győzött, így megszerezte első győzelmét a bajnokságban, míg a Csíkszereda hiába gyűjtött három pontot négymeccses magyarországi túráján, továbbra is nyeretlen.

Artyom Vaszjunyin, a DEAC vezetőedzője:

„Ahogy eddig minden meccsen volt egy rövidzárlat, úgy számítottunk arra – bár el szerettük volna kerülni –, hogy bármelyik pillanatban megérkezhet ezúttal is. Majdnem egész mérkőzésen jól sikerült játszani, a végén megint két hibát követtünk el. Ez benne van a hokiban, annak örülünk, hogy a hibák száma drasztikusan lecsökkent és a csapat eléggé erős mentálisan – a Fradi elleni meccs sokak szerint bezavart –, de nagyon egyben van a csapat. Tudtuk, hogy idő kérdése és jönni fognak a pontok.”

Gratton Bradley, a Csíkszereda vezetőedzője:

„Ez egy „oké” meccs volt. Néhány meccsen játszottunk már jobban, de végig partiban voltunk. Nem vagyunk elég kemények, és sok kiállítást kapunk a végén. Ennek az a következménye, hogy veszítünk. Egyszerűen úgy érzem, hogy semmi nem jön össze.”