A DAB győzött a FEHA19 otthonában

2023.09.29. 20:42 |

A dunaújvárosiak sikerét hozta a szomszédvárak rangadója.

A megyei rangadó első perceiben a mezőnyben gyűrték egymást a felek, egy-egy próbálkozást leszámítva a kapuk nem forogtak veszélyben. A fehérvári fiatalok ragadták magukhoz a kezdeményezést, a 4. perc elején Dobos közelijét, majd az ismétlést is védte Tóth kapus. Csendesett a játék, mindkét oldalon sok volt a rossz átadás, amik megakasztották a támadásokat. A 6. percben a semmiből vezetést szereztek a vendégek: Somogyi passzából Lorraine betalált (0-1). Ritmust fogott a Dunaújváros, még fel sem ocsúdtak Anatoli Bogdanov fiai, újra a kapujukban táncolt a korong: a 8. percben Dostalek érkezett elsőként egy kipattanóra (0-2). Próbált változtatni a FEHA, de a gyorsan bekapott két gól megfogta Ambrusékat. A 12. percben egy kipattanó után óriási kavarodás volt a vendégkapunál, a gyömöszölésnek a játékvezetők vetettek véget. A másik oldalon Ödman szólózhatott, csak szabálytalanul tudták megállítani, büntető. A rávezetést Márkus Levente bravúrral hárította, maradt a 0-2. A folytatásban hazai- majd vendég emberelőny maradt kihasználatlanul. A végén Balasits egyéni akciója hozhatott volna gólt, Tóth hárított.

Kemény jelenetekkel indult a középső játékrész. Előbb Fekete Alex esett rá tavalyi csapattársára, Tóth Balázs kapusra. Jutalma kétperces kisbüntetés lett, míg a másik kapunál Márkusnak piszkáltak oda, majd érkeztek a bekkek takarítani. A büntetőpadról visszatérő Fekete startolt egy hosszú korongra, visszapasszát Dobos a blokkba püfölte. Megélénkült a meccs, öt perc alatt több dolog történt mint a teljes első játékrészben. Hazai emberfór következett, Szalma így is lecsapott a korongra, szólóját Márkus Levente védte. Felváltva forogtak veszélyben a kapuk, fehérvári tűzijáték után Somogyi közelije jelentett veszélyt. A 29. percben Ödman beszáguldott a harmadba és kipúpozta a hálót (0-3). Tovább nőtt az iram, a védekezéssel nem törődtek a játékosok, sok volt a helyzet. Jobbak voltak az újvárosiak, öt az öt ellen is felálltak, Maarnela bombája csilingelt a kapuvason. A FEHA-nak semmi nem sikerült, kettős előnyből sem tudtak betalálni. Tóth Balázs remek védésekkel szomorította korábbi csapatát. A hajrá is a vendégeké volt, az utolsó percben kétszer is betaláltak: előbb Blasko ütője eltörött, Somogyi szép passzt kapott és kihasználta a lehetőséget (0-4), majd Sillanpää húzott kapura, elsőre elütött a korong felett, másodszorra már a hálóba helyezett (0-5).

A mérkőzés negyven perc alatt eldőlt, a záróharmadra nem sok kérdés maradt. Az Acélbikák nem álltak le, a 42. percben Szalma is betalált (0-6). Ezt a gólt már Nyikita Melnyicsuk kapta, aki a második szünetben váltotta Márkus Leventét a fehérvári kapuban. Élvezték és cifrázták a játékot a látogatók, közel jártak az újabb gólhoz. Tíz perc volt már csak hátra, amikor kettős fórba kerültek, ezt kivédekezte a házigazda. Az 53. percben összejött a szépítés a fehérváriaknak: Dobos lövésébe Blasko szúrt bele a kapu előtt (1-6). Két perccel később ugyancsak a termetes cseh csatár volt eredményes (2-6). Ennél többre viszont nem maradt idő. A feszültség a hajrában ki-kirobbant a játékosokból, a játékvezetők gyors közbeavatkozása megakadályozta a bunyót. A Dunaújvárosi Acélbikák remek kapusteljesítménnyel és jó helyzetkihasználással ilyen arányban is megérdemelt győztek az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban. A FEHA 19 csak időszakosan tudta felvenni a vendégek ritmusát, ezen az estén ez a szépítésre volt elég.

Nyialtkozatok

Anatolij Bogdanov, a FEHA19 vezetőedzője: „Ez nem a mi napunk volt, az eredmény is egyértelműsíti. Nehéz volt számunkra a mérkőzés eleje, nem pontosan tudom az okát, talán túlizgultuk – lehet, hogy a biztató előszezonbeli mérkőzések miatt a srácok terhet tettek magukra. Nem tudtuk a saját játékunkat játszani, a csapat is tudja, hogy ennél tudunk jobban teljesíteni. Néhány elemi hibát is elkövettünk, amelyet az ellenfél kihasznált – ma kifejezetten hatékonyak voltak a kapunk előtt. A kapusunk sokáig a meccsben tartott minket, de intő jel, hogy két ízben is gyors egymás utánban kaptunk két találatot. Tanulnunk kell ebből, nem szabad a rosszul sikerült cseréken agyalni, hanem azonnal készen kell állni a folytatásra. A fiúknak is elmondtam, hogy immáron a jövőre kell fókuszálni, a következő meccsünk 0-0-ról indul, ez ma jó tanulópénz volt.”

Niko Eronen, a Dunaújváros vezetőedzője: „Nagyon örülök ennek a győzelemnek, jól játszottunk. A FEHA19 ellen több felkészülési mérkőzést is vívtunk, ezek világosan megmutatták, miben kell fejlődnünk és jobbnak lennünk a szezon első mérkőzésére. Az első 50 percben úgy érzem, hogy mi voltunk a jobb csapat, a végén voltak kisebb problémáink, de összességében rendben volt a teljesítményük. Külön örülök annak, hogy az emberhátrányos játékunk jól működött és a kapusunk is kiválóan teljesített ma.”