Szélig Viktor

2017.10.12. |

Képgaléria

Szélig Viktor (Dunaújváros, 1975. szeptember 22. – ) válogatott jégkorongozó, sportvezető.

Négyszeres magyar bajnok, „Szapporói Hős”

Pályafutását a Dunaferr csapatában kezdte, Kercsó Árpád irányításával. Az ifi válogatottban 1992-ben mutatkozott be a C csoportban, ahol a csapat első lett. 1993-ban a bukaresti B csoportos Európa-bajnokságon a válogatott éppen lemaradt a feljutásról. Junior VB-ken 1993-tól 1995-ig képviselte Magyarországot. A junior válogatott 1994-ben feljutott a B csoportba. A felnőtt válogatottban 1992-ben mutatkozhatott be a csapat dél-afrikai túráján. 1993-ban szerepelt első alkalommal felnőtt világbajnokságon,

2006-ban az anyagi gondokkal küzdő Dunaújvárostól elszerződött. Bár tárgyalt az Alba Volán SC csapatával is, végül a francia Briançon-hoz igazolt. Itt az ugyancsak válogatott Ladányival és Vas Mártonnal szerepelt együtt. 2007-ben az évi teljesítménye alapján az év jégkorongozója díjjal jutalmazta a magyar szövetség.

2009 márciusában ezüstérmes lett a francia bajnokságban. Novemberben, egy fehérvári válogatott tornán (egy olaszok ellen 6-1-re megnyert mérkőzésen) mutatkozott be a válogatott csapatkapitányaként. Ezen a poszton Kangyal Balázst váltotta, aki a svájci A csoportos világbajnokság után visszavonult.

2010-ben a Briançonnal francia kupa győztes lett, majd a bajnokságban az elődöntőig jutott. Májusban újabb egyéves szerződést írt alá a Briançonnal, de július végén a jelentős tartozásokat felhalmozó csapata nem kapta meg az első osztályú licencet, így négy év után úgy tűnt, új csapathoz igazolhat. Végül a Briancon mégis indulni tudott a francia első osztályban, Szélig pedig a keret tagja maradt. A francia csapatot erősítette egészen 2015-ös visszavonulásáig.
Jelenleg a Fehérvár AV19 szakmai igazgatója.

Díjak, elismerések

Magyar bajnok: 1996, 1998, 2000, 2002