Segítségnyújtás: magyar-ukrán mérkőzések a szolidaritás jegyében

2022.04.13. 10:59 |

Nemrégiben Magyarországra látogatott az Ukrán Jégkorong Szövetség vezérigazgatója, Alekszandra Szlatvicka, akit a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára, Sipos Levente fogadott Budapesten. A látogatás során egyeztetett a magyar szövetség vezetőivel és elutazott a Miskolcon készülő ukrán felnőttválogatotthoz is. Az MJSZ minden tőle telhető segítséget megad az ukrán sportolóknak, folyamatosak a tárgyalások a világbajnokság utáni lehetséges együttműködésekről is.

A Magyar Jégkorong Szövetség elsők között nyújtott segítséget az ukrán sportolóknak az orosz invázió megindulása után, és más országokkal együtt folyamatosan közreműködik a bajba jutott sportolók élethelyzetének javításában. A katowicei divízió 1/B-s világbajnokságra készülő ukrán válogatott keret jó része március 21-én érkezett Miskolcra, azóta ott edz a csapat. Alekszandra Szlatvickát arról kérdeztük, melyek voltak az első lépések a két szövetség mostani együttműködésében.

„A háború kitörése előtt már megvolt a válogatott pontos programja a világbajnokságig, úgy terveztük, hogy április 13-án és 14-én két mérkőzést játszunk a magyar válogatottal, Kijevben. Ezt szinte már a szezon elején tudtuk, hiszen gyakran játszik a két csapat egymással, kiváló a kapcsolat a két szövetség között, a szövetségi kapitányunk jó lehetőségnek tartja a felkészülést magyar válogatottal. Amikor megváltozott a helyzet a hazámban, a nemzetközi szövetség jelezte, hogy amennyiben meg tudjuk oldani, részt vehetünk a világbajnokságon. Ezután vetette fel a magyar szövetség, hogy készüljön a csapat Magyarországon. Hogy hogyan, mikor, mettől, még nem tudtuk az elején.”

Az ukrán szövetség vezérigazgatója szerint elképzelhetetlenül nehéz szervezőmunka kezdődött ezután, rengeteg adminisztrációval, minden irányból érkező segítségnyújtással, sok „isteni szerencsével”.

„Először meg kellett hoznunk a döntést, hogy valóban részt veszünk a világbajnokságon, ezt jóvá kellett hivatalosan is hagynia az IIHF-nek, majd el kellett kezdeni előteremteni az anyagi feltételeket a felkészülésre, utazásra, szállásra – ez a folyamat jelenleg is tart. Egy válogatott általában két-három hetet készül közvetlenül a vb előtt, itt most ez egy jóval hosszabb időszak. Mivel 18 év feletti felnőtt férfiakról van szó, külön engedélyre volt szükségünk az ukrán ifjúsági és sportminisztériumtól az ország elhagyására. A játékosoknak hivatalosan kötelességük visszatérni Ukrajnába a világbajnokság után – és egyébként vissza is akarnak térni” – mondta Alekszandra Szlatvicka, aki köszönetet mondott a magyar segítségnyújtásért.

„Nagyon nehéz helyzetben volt és van a szövetségi kapitány, hiszen egyrészt nehéz volt elhagynia Kijevet, szeretett volna maradni és részt venni a védekezésben, ahogyan a szövetségünk elnöke Heorhij Zubko is teszi, az első vonalban. Ezen kívül össze kellett szednie a játékosokat, köztük olyanokat is, akik már a polgári szolgálatukat töltötték, és akik egy más mentális állapotban élték ezeket a napokat. Úgy kellett elkezdeniük edzeni, hogy egy hónapig semmilyen sporttevékenységet nem végeztek, nem húztak korcsolyát. Ezzel együtt mindent megtesz a stáb, az általános menedzser, hogy megfelelő csapatot állítsunk ki. Vannak, akik még nem érkeztek meg Miskolcra. Ukrajna minden területéről meg kellett szervezni a „kimenekítésüket”, három játékos, köztük a válogatott első számú kapusa például az oroszok által már elfoglalt Herszonból menekült ki, csodával határos módon. Nem hagyhatod el a lakásod, házad, nincs lehetőség iratok bemutatására, nem írhatod rá az autódra, hogy gyerekeket szállítasz, nincs idő elmondanod, hogy sportoló vagy, nem lobogtathatod a fehér lepedőt, semmire nincsenek tekintettel – rendkívül kockázatos volt tehát elindulniuk. De itt vannak, biztonságban vannak. Nemcsak azért érkeztem Magyarországra, hogy a magyar szövetség vezetőivel tárgyaljak, hanem azért is, hogy találkozzak velük, a „fiaimmal”, a csapattal, és világossá tegyem, nekik semmi más dolguk nincs, mint játszani, a lehető legjobban, hogy megmutassák Ukrajna erejét.”

A magyar és az ukrán válogatott kétszer is megmérkőzik egymással áprilisban: 14-én Miskolcon, 22-én Budapesten lesz meccs, mindkettő egyben jótékonysági találkozó is lesz.

A mérkőzések jegybevételének a felét a hazánkban elszállásolt ukrán jégkorongozó gyerekek és családjaik megsegítésére ajánlja fel a Magyar Jégkorong Szövetség a Szintlépés Alapítványon keresztül. A szövetség az április 22-i, budapesti mérkőzés stream közvetítésén keresztül további nemzetközi összefogásra és támogatásra buzdítja a jégkorongsport iránt érdeklődő közösségeket. Az Eventim jegyértékesítési felületén támogatói jegyek is megvásárolhatóak lesznek, melyekből a befolyt összeget az ukránok Nemzetközi Jégkorong Szövetségnél vezetett alszámlájára utalja át az MJSZ.

„Nagyon fontos események lesznek ezek nemcsak a játékosoknak, hanem a Magyarországon tartózkodó menekülteknek, honfitársaimnak is, őket is várjuk majd a csarnokba, legyen ez egy igazi kiállás. De a magyar embereknek is egy nagy lehetőség lesz, láthatják saját válogatottjukat is, és kifejezhetik szolidaritásukat, segítségnyújtási szándékukat.”

Alekszandra Szlatvicka elmondta, az ukrán U18-as csapat is részt vesz a világbajnokságon – Asiagóban, a magyar válogatottal együtt, a divízió 1/B-csoportban – ennek feltételeit is sikerült megteremteni, köszönhetően például az NHL-től érkező támogatásnak. Az ukrán ificsapat Csehországban készül (egy szponzor minden költséget áll a cseh tartózkodás során), április 14-én Svájcba utaznak, onnan mennek majd tovább Asiagóba. Az IIHF itt is jelezte támogatását, több szponzorral is tárgyalásban állnak az ukrán kollégák és lesznek majd a közösségi oldalakon is különböző kampányok, valamint ahogyan eddig is, minden lehetőséget megragadnak a segítségnyújtásra – például az NHL által nyújtott támogatás biztosítása nem kis részben az IIHF elnöke, Luc Tardif személyes erőfeszítéseinek köszönhető.

„A háború kitörése után megszámlálhatatlanul sok üzenetet kaptam, nagyszerű érzés volt látni, mennyire sokan akarnak segíteni. Az olasz szövetség például kitartóan presszionált, igenis induljunk el a vb-n, mindenben segítenek majd bennünket” – tette hozzá a kijevi születésű Alekszandra Szlatvicka, aki az elmúlt időszakban családjával, gyermekeivel Prágában lelt biztonságra. „Nincs bennem félelem, nem lenne kérdés, hogy ott legyek a védekezésben, de van három gyermekem, a kollégáim pedig világossá tették, azzal tudok a legtöbbet segíteni rajtuk és az ukrán jégkorongon, ha biztonságos helyen szervezem a csapatok mindennapjait.”

Az ukrán szövetség továbbra is folytatja azt a programot, amely jégkorongozók és családjuk (elsősorban édesanyjuk), testvéreik kimenekítését célozza. A háború kitörése óta több mint ezer olyan játékos van, akik már, hogy Európa országaiban edzenek. A magyar szövetség elsők között ajánlotta fel segítségét, hivatalosan – legalábbis ennek a programnak a keretében – 117 ukrán fiatal tartózkodik most Magyarországon.

„Az első és legfontosabb, hogy biztonságban legyenek a gyerekek és a hozzátartozók, de mentálisan rendkívül fontos, hogy lehetőség szerint úgy éljék a mindennapokat, ahogyan szokták és ne hagyják abba a sportot. A Telegram-csatornánkon továbbra is várjuk a felajánlásokat, a kluboktól, bárkitől, hiszen rengetegen, játékvezetők, edzők is jönnének. Román, lengyel, cseh, francia, lett partnereink is vannak, akiknek a segítségével oldjuk meg a logisztikai, szállítási feladatokat” – mondta Alekszandra Szlatvicka, aki szerint nagyon fontos, hogy az ukrán nemzeti bajnokságot a jövőben életben tartsák.

Az ukrán szövetség épp most kezdett volna egy nagyszabású infrastrukturális programot, 2032-ig 25 létesítmény épült volna fel szerte az országban – 19 kisebb jégpálya 450 fős, 4 csarnok legalább 3000 fős, 2 pedig nagyjából 10 000 fős befogadóképességgel. Hogy ez a program mikor folytatódhat, senki nem tudja, mindenesetre egyelőre nem ért támadás egyetlen jégkorongarénát sem.

A magyar szövetség partner abban, hogy a világbajnokságot követően is folytatódjon a két szervezet közötti együttműködés, és a segítségnyújtás további részletei is tárgyalás alatt állnak. Erről beszélt a magyar szövetség főtitkára, Sipos Levente:

„Számomra az elmúlt hetek kapcsolattartása és a személyes egyeztetések Alekszandrával meghatározó élményt jelentettek. Szenvedélyesen kiáll a közösségéért és számunkra elképzelhetetlen lelki teher alatt dolgozva biztosítja kollégáival az ukrán jégkorong életben maradását úgy, hogy közben férje otthon vesz részt a védekezésben. Amikor a szövetségünk felhívását kiküldtem néhány száz e-mail címre, sejtettem, hogy sokan jeleznek majd és támogatják a kezdeményezésünket, mely első sorban hokis gyerekek és édesanyjuk segítését célozta. A háború káosza miatt sajnos nem minden felajánlott segítséggel tudtunk élni idáig, de a Zempléni Hiúzok, Debrecenből a DHK és a DEAC, a DVTK Jegesmedvék, a Tatabányai Polipok, a Kazincbarcikai Ördögök, a DAB, a aszegedi Goodwill Pharma már vendégül látott vagy jelenleg is vendégül lát hokisokat. A gyerekek számára normális életet biztosítva több helyen már oktatáson vesznek részt az edzések mellett. Emellett a Szintlépés Alapítványon keresztül, streamerek közreműködésével indult gyűjtés, amely már idáig is több millió forint felajánlást eredményezett. Ebből vásárlási utalványokkal, költségek megtérítésével segítettük a már részt vevő klubok életét. A gyerekeknek Debrecenben tanulásra, játékra alkalmas munkaállomásokat alakítottunk ki, és ilyeneket telepített az alapítvány a BOK csarnokba is. Így a várakozó gyerekek NHL-es játékkal játszhatnak és kicsit kikapcsolhatják a külvilágot. A segítségre folyamatosan szükség van: egyrészt várható, hogy érkeznek további hokisok, másrészt használt felszerelésekre is szükségük lesz. A felnőttcsapat vendégül látása és életének napi menedzselése kapcsán ezúton is köszönöm a DVTK Jegesmedvék erőfeszítéseit, akik a csapatot befogadva folyamatosan, egy nemzeti válogatott számára méltó körülményeket biztosítanak a saját programjuk rovására. Inspiráló, hogy a közösségünk milyen hamar megmutatta az összetartás erejét. A két magyar-ukrán felkészülési mérkőzés nagyon sokat fog jelenteni mindkét ország rajongói számára, bízom benne, hogy érdemben tudunk segíteni az ukrán barátaink számára.”

A mérkőzésekre a jegyértékesítés április 8-án indul az Eventim hálózatán keresztül.

A felnőttválogatott programja:

Április 14., 18:00: Magyarország-Ukrajna, Miskolc
Április 19., 19:00: Magyarország-Szlovénia, Székesfehérvár
Április 22., 19:00: Magyarország-Ukrajna, Vasas Jégcentrum, Budapest
Április 28., 17:15: Magyarország-Dél-Korea, Vasas Jégcentrum, Budapest

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV