Olimpiai selejtező: jó mérlegek a riválisokkal szemben

2024.02.07. 13:06 |

Spanyolország, Litvánia és Japán ellen játssza idei első tétmérkőzéseit a magyar válogatott csütörtöktől, a Tüskecsarnokban.

A magyar szövetség 2016 után nyerte el ismét egy olimpiai torna rendezését, nyolc éve a Papp László Sportarénában Litvánia (4-0), Észtország (7-1) és Lengyelország ellen játszott a válogatott Phjongcshang „szellemében”, de nem jutott tovább a selejtezőből, miután a lengyelek a zárómeccsen 1-0-ra nyerni tudtak.

Legutóbb, négy éve Nottinghamben sikerült megnyerni az utolsó előtti selejtezőtornát (Észtország – 4-1, Románia 3-2 és Nagy-Britannia – 4-1 legyőzésével), de aztán a zárótornán Rigában megálljt parancsoltak a riválisok, előbb 5-3-ra a franciáktól, majd 9-0-ra a lettektől kaptunk ki, a szépségtapaszt az olaszok elleni győzelem jelentette.

Amennyiben most sikerülne megnyerni a tornát, továbblépnénk az őszi utolsó körbe, ahol Dánia, Norvégia és Szlovénia lenne az ellenfél, Aalborgban.

A világranglista-helyezések alapján a magyar válogatott az esélyes, de ez majdhogynem semmit sem jelent, oda kell tennie magát a csapatnak, ha révbe akar érni.

A magyar válogatott eddig három alkalommal vett részt ötkarikás játékokon: 1928-ban St. Moritzban, 1936-ban Garmisch-Partenkirchenben (itt két mérkőzést is sikerült nyerni: Belgium és Franciaország ellen, végül a 7. helyen zártunk), valamint 1964-ben Innsbruckban, ahol nyolc meccset is játszhattak Rozgonyi Györgyék – pontot nem sikerült szerezni.

Az első ellenfél: Spanyolország (február 8., 18:30)

Csütörtökön a spanyolok ellen kezdi a tornát a magyar válogatott, ez lesz a kilencedik randevú, mindannyiszor a mieink győztek, az összesített gólkülönbség 75-19.

Legutóbb 2011. április 11-én, a budapesti divízió 1/A-s világbajnokságon mérkőzött meg a két válogatott, akkor 13-1-re nyertünk. A Papp László Sportarénában Palkovics Krisztián, Benk András, Kovács Csaba és Horváth András is duplázott, mellettük Ladányi Balázs, Galanisz Nikandrosz, Bartalis István, Pozsgai Tamás és Sofron István volt eredményes, utóbbi két játékoson kívül Hetényi Zoltán is ott volt a mostani bő keretben.

A spanyolok az előző, hollandiai selejtezőtornán Thaiföldet 15-2-re, Georgiát 5-1-re, a házigazda Hollandiát 4-3-ra győzték le. Tavaly megnyerték a divízió 2/A-s vb-t, így idén a divízió 1/B-ben szerepelnek majd. Szövetségi kapitányuk az a Luciano Basile, aki Magyarországon is dolgozik, jelenleg a Budapest Jégkorong Akadémia U18-as csapatánál.

A második ellenfél: Litvánia (február 9., 20:00)

A litvánokkal szemben 14 győzelem és 1 vereség a mérlegünk, a gólkülönbség 90-19. A 2022-es ljubljanai vb-n találkoztunk legutóbb, akkor 2-1-re nyertünk, ez is fontos siker volt a feljutás felé, Sebők Balázs és Hári János szerezték a gólokat.

Azt megelőzően a 2019-es divízió 1/A-s világbajnokságon játszottunk egymás ellen, Nur-Szultanban, Kazahsztánban, akkor 4-1-re sikerült nyerni, Bartalis István 2, Erdély Csanád és Sofron István 1-1 gólt szereztek.

Érdekesség, hogy a 2018-as, a 2014-es és a 2010-es olimpiai selejtezők során is összeakadtunk a litvánokkal, mindannyiszor idehaza.

2016. február 11-én 4-0-ra sikerült nyerni a litvánok ellen a Papp László Sportarénában, a gólokat akkor Kiss Dániel, Frank Banham, Hári János és Galló Vilmos szerezték, az volt a torna nyitómeccse. Észtország és Lengyelország volt még akkor tehát csoportban, előbbit 7-1-re sikerült megverni, a lengyelektől viszont 1-0-ra kikaptunk, így nem jutottunk tovább a phjongcshangi olimpia előtti utolsó tornára.

2012. november 9-én 5-1-re vertük a litvánokat, szintén Budapesten, Hári János és Vas Márton kétszer, Benk András egyszer volt eredményes. Azon a tornán a horvátokat 13-0-ra vertük, de nem jutottunk tovább a csoportból, mert a hollandok ellen szétlövés során 7-6-ra alulmaradtunk, így nem tettünk újabb lépést a szocsi olimpia felé.

A vancouveri olimpiára való kijutás volt a tét a 2008. novemberi budapesti selejtezőtornán is, ahol szintén összefutottunk Litvániával, 5-2-re győztünk Vas János két, valamint Holéczy Roger, Ladányi Balázs és Palkovits Krisztián egy-egy góljával, akkor meg is nyertük a tornát, hiszen előtte a szerbeket és a horvátokat is legyőztük.

2007-ig kell visszamennünk, hogy litván győzelmet jegyezzünk fel, egy lengyelországi tornán nyertek 2-1-re a mieink ellen.

A litvánok egy éve kiestek a nottinghami divízió 1/A-s világbajnokságról, a britektől, a lengyelektől, a dél-koreaiaktól, az olaszoktól és a románoktól is vereséget szenvedtek.

A harmadik ellenfél: Japán (február 10., 20:00)

Viszonylag friss élményeink vannak a japánokról, akikkel szemben kiegyenlített a különcsata, 17-17 győzelmet jegyez mindkét válogatott (99-115 a gólkülönbség, azaz szombaton meglőhetjük ellenük a 100. gólt).

2023-ban kétszer is találkoztunk barátságos mérkőzésen Miskolcon, a tamperei A-csoportos vb-re készülve. Előbb 5-2-re sikerült legyőzni őket, majd jött egy 3-0-as vereség. A győztes meccsen Papp Kristóf és Nagy Krisztián duplázott, mellettük Henrik Nilsson talált még be.

Egy évvel korábban, 2022-ben 3-2-re győztük le a japánokat hosszabbítást követően a Sárközy Tamás Emléktorna nyitónapján, Nagy Gergő duplázott és lőtte a győztes gólt, mellette Kiss Dániel volt eredményes.

2019 decemberében egy Hat Nemzet Tornán futottunk össze a Vasas Jégcentrumban, ott is Nagy Krisztián talált be a 2-1-es vereség alkalmával. Egy hónappal korábban is játszottunk velük, Lengyelországban 0-2-ről fordítottuk meg a meccset, Sebők Balázs duplázott, mellette Erdély Csanád talált be.

2018-ban is 3-2-re nyertünk barátságos meccsen, akkor hosszabbítást követően, Nagy Gergő és Chris Bodó gólja után a ráadásban Sebők Balázs döntött, míg egy évvel korábban egy győzelem és egy vereség volt a mérleg, előbb 2-1-re nyertünk, majd büntetőkkel alulmaradtunk.

2015 áprilisában a feljutással záruló krakkói divízió 1/A-s világbajnokságon 4-2-re nyertünk Kóger Dániel, Erdély Csanád, Frank Banham és Hári János góljaival.

A közelmúlt legnagyobb arányú győzelme 2013 áprilisából származik, akkor 7-0-ra nyertünk, Sofron István és Hári János duplázott, de gólt szerzett Mihály Árpád, Benk András és Magosi Bálint is.

A japánok egy éve megnyerték a tallini divízió 1/B-s világbajnokságot, miután legyőzték Ukrajnát, Kínát, Észtországot, Hollandiát és Szerbiát is. Azaz ellenfeleink lesznek a divízió 1/A-s vb Bolzanóban.

A magyar válogatott kerete az Olimpiai Selejtezőtornán:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Hetényi Zoltán (DEAC), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)

Hátvédek: Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Visby/Roma, svéd), Horváth Milán (Briancon, francia), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Pozsgai Tamás (BJAHC), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19)

Csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Horváth Bálint (Briancon, francia), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19)

A stáb:

Don MacAdam szövetségi kapitány, Szilassy Zoltán másodedző, Kiss Dávid másodedző, Daniel Goller kapusedző, Dr. Karácsony Atilla csapatorvos, Dr. Rybaltovszky Henrik csapatorvos, Antal Dénes fizioterapeuta, Hubay Zsombor fizioterapueta, Nagy József felszerelés-menedzser, Ács Ferenc erőnléti edző, Puskás Sándor erőnléti edző, Závodszky Szabolcs technikai koordinátor, Németh Gergely sportpszichológus, Szilágyi Levente csapatvezető, Végh Benedek szakági vezető

A program:

Február 8., 15.00 Litvánia-Japán
Február 8., 18.30 Magyarország-Spanyolország
Február 9., 16.30 Spanyolország-Japán
Február 9., 20.00 Magyarország-Litvánia
Február 10., 16.30 Litvánia-Spanyolország
Február 10., 20.00 Japán-Magyarország

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV