Hogyan eddzünk gyerekekkel avagy a fejlesztő jellegű jégkorong

2019.01.30. |

Gyermekkorban nagyon fontos a játék megszerettetése, a pozitív gondolkodás elültetése és a képességek, a kreativitás fejlesztése. Ehhez az MJSZ Sportágfejlesztő Osztálya olyan fejlesztő jellegű edzéseket és kis jégfelületen végzett játékokat javasol, melyek lehetővé teszik a magas szintű teljesítmény elérését már az utánpótlás területén is.

Mi kell ahhoz, hogy a gyerekek megszeressék a játékot, jól érezzék magukat a jégen és a lehető legtöbbet hozzák ki magukból?

Több idő a koronggal

Mivel kisebb területen játszanak, ezért minden játékosnak több lehetősége van korongba érni, ami a képességei fejlesztéséhez vezet.

Szintnek megfelelő edzés

A jégfelület szűkítése lehetőséget ad arra, hogy a gyerekeket közelebb hozzuk a sportághoz, hatékonyabban fejlesszük a képességeiket. Nem szabad elfelejteni, hogy mindenkinek megvan a maga fejlődési ritmusa és módja.

Osszuk a gyerekeket három szintre. Nagyon fontos, hogy nyitottan álljunk hozzájuk, ne féljünk áttenni őket egyik szintől a másikra a fejlesztés során.

Verseny, kis területen végzett játékos feladatok

A kisebb jégfelületen végzett feladatok arra késztetik a játékosokat, hogy gyorsabban gondolkodjanak és cselekedjenek, függetlenül a képzettségi szintjüktől, ami gyakoribb küzdelmet eredményez a korongért és olyan helyzetet, ahol a jégkorongos döntéshozatalt kell alkalmazni, ami fejleszti a hokiérzéket.

Ez az egyik oka annak, hogy a harmadban keresztben kellene edzeni és játszani (5 az 5 ellen + kapusok, megfelelő kapumérettel).

Fontos, hogy 10-11 éves korig egyetlen játékosnak se adjunk egyetlen, fix posztot (kapus-hátvéd-csatár), cserélgessenek folyamatosan és tanítsák meg őket minden pozíció megjátszására.

Jégkorong gyerekeknek – jég nélkül

Nagyon fontos a jégidőn kívüli edzés - szezon közben és holtszezonban is. Ilyenkor is játszatni kell a gyerekeket, lehetőleg a jégkoronghoz hasonló képességfejlesztő játékokkal. Ilyen a görhoki, a gyephoki, vagy a floorball.

Képességfejlesztés szárazon

Nem kell jég ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk az általános koordinációt ütő és labda/korong bevonásával. A görkorcsolyázás, az ütő- és korongkezelés, a passzolás, a lövés is gyakorolható.

Nagyon fontos, hogy arra eddzünk, amiben jók vagy jobbak akarunk lenni, ugyanilyen lényeges a gyakorlatok végzésének a minősége, a kommunikáció és a pozitív visszajelzés.

Sokat játszó, jókedvű, boldog gyerekeket szeretnénk látni a jégen!