Együtt a magyar jégkorong fejlődéséért – ilyen volt az edzői szeminárium

2023.12.19. 08:46 |

Sikeresen lezajlott az U20-as Divízió 1/A világbajnokság idején tartott Jégkorong Edzői Szeminárium a Magyar Jégkorong Szövetség Sportágfejlesztési Osztálya és a Nemzetközi Jégkorong Szövetség közös szervezésében.

Sikeresen lezajlott az U20-as Divízió 1/A világbajnokság idején tartott Jégkorong Edzői Szeminárium a Magyar Jégkorong Szövetség Sportágfejlesztési Osztálya és a Nemzetközi Jégkorong Szövetség közös szervezésében.

Az edzői szemináriumot a világbajnokságnak helyszínéül szolgáló Tüskecsarnok egyik nagytermében rendezték meg, amely magyar jégkorong válogatott korábbi mezeivel lett feldíszítve. A helyszínre érkező több mint 100 hazai, valamint erdélyi edző igazi magyar jégkorongos hangulatban érezhette magát.

Ezen a napon minden a magyar jégkorong fejlődésének érdekében történt, ahogy az esemény jelszava is ezt tükrözte. Magyarok mellett olyan külföldi előadók is tartottak előadást, akik ismerve a magyar viszonyokat, a meglévő magas fokú nemzetközi tapasztalatukkal a hátuk mögött segítséget nyújthatnak a fejlődésben.

A napot Csabai Edvin előadása nyitotta, aki a Magyar Edzők Társasága (MET) sportigazgatójaként mutatta be szervezetük magas színvonalú, és teljes körű támogatását a magyar edzők érdekében. Szót ejtett a sokrétű képzési lehetőségekről, és részletezte az edző szerepét és fontosságát.

A szót Kalle Väliaho, az IIHF fejlesztési igazgatója vette át, aki finnországi tanulmányai után Magyarországon töltött évei alatt szerzett számos hasznos tapasztalattal rendelkezik. Így ezt felhasználva hitelesen mutathatta be a magyar jégkorong elmúlt 15 éves fejlődését.

Kalle előadását az IIHF „Partnership for Progress” program bemutatásával kezdte, amelynek célja minden nagyobb esemény köré szervezni egy szakmai továbbképzést is, olyat, amilyen ez az edzői szeminárium is volt. Majd rátért a Magyarországon 2005 és 2009 között eltöltött évek alatt szerzett tapasztalatokra, és kijelentette, hogy az egyik legjobb dolog, ami vele történt, az volt, hogy Magyarországon dolgozhatott.

A folytatásban beszélt az elmúlt 15 évben történ számos pozitív változásról, és említést tett a további óriási fejlődési lehetőségekről. Végezetül kiemelte, hogy „a játékosok megtartása a minőségi edzői munka elsődleges mércéje.”

Mika Saarinen, az UTE Jégkorong Akadémia neves finn mentoredzője következett, aki bemutatta az Akadémia érdekében történő munkáját, és annak alap filozófiáját. Hitvallása, hogy a jobb edző egyben jobb játékost nevel. Ezért több területet nevezett meg az Akadémia munkájában, amely mentén a fejlődést biztosíthatja.

  • Az Akadémia identitásának meghatározása - Jövőkép
  • Az Akadémia Játékának meghatározása - A nagy képtől a részletekig
  • Hogyan fejlődnek az edzők?
  • Hogyan fejlesztünk - A játékosok tényleges fejlődésének mérése

Következett Tyler Dietrich, a Hydro Fehérvár AV 19 másodedzője, a Hockey Canada korábbi munkatársa, aki edzői karrierjének bemutatásán keresztül világított rá az edzők legfontosabb feladataira. Elmondta, hogy a 2011-2016 között itt töltött évei alatt hogyan találta meg helyét a magyar jégkorong fejlesztésében, és hogyan ért el sikereket. Részletesen bemutatta, hogy a kanadai szövetségnél végzett munkája során hogyan fejlődött a program, milyen változtatásokra volt szükség a siker érdekében. Végezetül részletesen beszélt arról, hogy a Fehérvár AV19 ICEHL-csapatánál hogyan építették fel a szezont, és milyen lépéseket tettek a siker érdekében, milyen célokat tűznek ki, és azokat hogyan sikerül elérni.

A délutáni részt Németh Gergely, az MJSZ vezető sportpszichológusa nyitotta meg előadásával, ahol az edzők által alkalmazható sportpszichológiai eszközökről beszélt. Részletezte az edzői szerepeket, majd a kommunikáció helyes módszereire tért ki. Előadásának további részében egy nagyon fontos dolgot taglat, miszerint hogyan fejleszthető a belső beszéd, és mekkora jelentősége van a sportoló gondolatainak.

Utolsó előadóként, a betegség miatt hiányzó Bartalis Balázs előadása helyett Benkő Vilmos a Speak Academy képviseletében tartott prezentációt, és arról beszélt, hogyan beszéljünk, hogyan adjunk elő edzőként, vezetőként. A némiképp manapság már szokatlan, diasor nélküli előadás során, rendkívül szórakoztató módon ismerhették meg az edzők a megfelelő előadásmód fontosabb tudnivalóit.

A nap zárásaként egy „kérdés-felelet” szabad eszmecsere keretén belül tudhattunk meg még többet a három külföldi előadótól. A párbeszéd során fény derült még több olyan részletre, amellyel sikeresen lehet fejleszteni a magyar jégkorongot.

A hasznos előadások végeztével az edzők megnézhették a magyar-japán meccset az U20-as vb-n.

Köszönjük minden előadónak a magyar jégkorong fejlődésében vállalt szerepét és a hasznos előadást, valamint a szervezési munkát az MJSZ Sportágfejlesztési Osztály munkatársainak.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV