A múzeum, amit korcsolyával a lábadon nézhetsz meg

2017.01.21. 11:49 |

Forralt bor vagy forró csoki és hot-dog a kézben, korcsolya a lábon – így egyetlen egy múzeumba lehet bemenni az egész világon: az idén 90 éves Magyar Jégkorong Szövetség történetét bemutató Hokimúzeumba a Városligeti Műjégpályán, Budapesten.

Februárban lesz két éve, hogy a Hokimúzeum megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpályán a nyilvánosság előtt. A magyar hoki történetét bemutató minitárlat mára lényegében kinőtte a Műjégpálya által az MJSZ rendelkezésre bocsátott termet. A legfontosabb múzeumban őrzött emlékek között megtalálható többek között Dr. Pásztor György 2001-es, Schell László 2009-es és ifj. Ocskay Gábor 2016-os poszthumusz IIHF Hírességek Csarnokába való beválasztását igazoló táblák, ifj Ocskay Gábor szobra, Szuper Levente szapporói aranyérme is.

A tárlat kurátora, őrzője, a kiállított tárgyak megszerzője Tejfalussy Béla egykori kiváló játékvezető, a magyar jégkorong egyik nagy öregje, aki jelenleg edzőként tevékenykedik, emellett pedig a Magyar Jégkorong Szövetség Történeti Bizottságának tagja és két magyar nyelven megjelent jégkorongtörténeti könyvet is írt – ő mesélt a múzeum létrejöttéről, jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.

„Dr. Pásztor György ötlete alapján a Történeti Bizottság nagyon sokat dolgozott azon, hogy a most kiállított ereklyék értéküknek megfelelő helyre kerüljenek” – kezdte Tejfalussy Béla. „Külön örömünkre szolgál, hogy a magyar jégkorong bölcsőjének számító Városligeti Műjégpálya épülete ad otthont a Jégkorongmúzeumnak. A még ma is élő és aktív öregek közül szinte mindenki itt tanult korcsolyázni, majd jégkorongozni.”

A múzeumba belépve, rögtön a bejárattal szemben a legnagyobb üvegvitrinen akad meg a látogató szeme: az elmúlt évek sikertörténetét mutatja be, a 2008-as szapporói hősök ereklyéitől és az I/A-ba feljutó csapat névsorától kezdve a 2016-os szentpétervári elit világbajnokságig. A tárlat a „nagy öregek” közül jelenleg külön tűrolót szentel a nemzetközi hokiberkekben is csak Mr. Icehockey-nak nevezett 93 éves Dr. Pásztor György előtt, aki nagyon nagy tiszteletet vívott ki magának itthon és külföldön egyaránt, valamint a négyszeres magyar bajnok Háray Bélának, aki az 1936-os téli olimpián a jégkorong, az azonos évi nyári olimpián pedig a gyeplabda válogatott tagjaként vett részt.

„Pásztor Gyuri és Háray Béla mellett fontos még kiemelni Schell Lászlót, aki játékvezetőként lett az IIHF Hírességek Csarnokának tagja, de említhetem Palla Antalt is, aki a versenykiírások atyja. Az elmúlt időszakban pedig kiraktunk néhány női jégkorongra vonatkozó képet is, például Kolbenheyer Zsuzsannáról is, aki az első igazolt női játékos volt Magyarországon, jelenleg az MJSZ szakmai alelnöke és az IIHF elnökségi tagja.” – mondta Tejfalussy Béla.

De nem csak személyekhez kötődő tárgyak láthatók a kiállításon, az érdeklődők megtekinthetik a hazai rendezésű világbajnokságok hivatalos korongjait, tornák, mérkőzések plakátjait – például a az 1929-es oxfordi egyetem csapata ellen vívott mérkőzésnek a hirdetését, amely nyomán a Testnevelési Egyetem és az Oxford máig komoly kapcsolatban áll, idén január 18-án játszott ismét egymás ellen a két gárda, épp a Városligetben. Az egyik legfontosabb emlék Tejfalussy Béla szerint azonban az a 66 cm magas ezüst serleg, amely az 1960-as amatőr vidék bajnokság bajnoki trófeája volt, és amelyet a tulajdonos a tavalyi, szentpétervári világbajnokság idején ajánlott fel a múzeum számára.

„Olyan sok emlék gyűlt össze, hogy már nem férünk el ebben a teremben. Így mindaz, ami most kiállítva látható, csak egy töredéke a birtokunkban lévő kincseknek, ezért szezononként cserélnünk kell a tárlat jelentős részét. Ráadásul az is probléma, hogy nincs teremőr – olyan személyre lenne szükségünk, aki nemcsak a tárgyak épségére vigyáz, hanem történeti tájékoztatást is tud adni kiállítás kapcsán a betévedőknek” – jelezte a szakember.

A múzeum egyébként igyekszik haladni a korral is: a rendelkezésre álló TV-képernyőkön videókat szoktak lejátszani és fényképeket kivetíteni. Emellett hamarosan interaktív, érintőképernyős, jégkorongot formázó állványra kihelyezett kijelző fogja beavatni a látogatókat a magyar jégkorong rejtelmeibe angol és magyar nyelven, mivel a Városligeti Műjégpálya a turisták számára is vonzó, nyáron épp úgy, mint télen. A magyar jégkorong történetének 85 évét a Jéghokki című könyvben már feldolgozták – a kijelző pedig a múzeumba kerül, amint a még hiányzó elmúlt öt év anyaga is elkészül.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV