Pozitív és bizakodó a szakma

2017.08.22. 21:18 |
Az eddigi visszajelzések alapján pozitív fogadtatásra talált a mentoredző-program a szakmán belül – mondta el az MJSZ-nek Mayer Péter, a mentoredzők egyike, aki azt is elmondta, milyen feladatok várnak rájuk a következő hetekben. Továbbá mint a jégkorongspecifikus szoftverrel kapcsolatos projekt menedzsere a programról is bővebben beszélt.
Az MJSZ nemrég indította útjára mentoredző-programját. Milyen fázisában van most a program?

Az a része indul a munkának néhány egyeztetést követően, hogy a következő két hónapban az ország összes klubját meglátogatjuk. Minden országrészben, minden klubhoz el szeretnénk jutni, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Erre azért van szükség, hogy naprakész információink legyenek arról, hogy milyen szükségleteik vannak, milyen a helyzetük az adott műhelyeknek. Ehhez szeretnénk a következő lépcsőben majd a tényleges munkát igazítani, ami már arról szól, hogy heti, kétheti rendszerességgel mentoredzőként szakmai segítséget nyújtsunk azokon a pontokon a klubokban dolgozó kollégáknak − akárhol is legyenek az országban −, amelytől a programjuk erősebb lesz és a képzés magasabb színvonalúvá válik.

Milyen visszajelzések érkezetek eddig a programmal kapcsolatban?

Az első visszajelzések szerint a kisebb klubok nagyon örülnek és várják ezt a segítséget, hiszen távolabb vannak a tűztől: nem férnek hozzá olyan könnyen a friss tudásanyaghoz, mint mondjuk, akik a válogatott körül dolgoznak, és különböző képzéseken vesznek részt. Pont ez lenne a másik fontos kulcs, hogy a modern, valós időben használt tudásanyagokat el tudjuk vinni mindenkinek, aki erre nyitott. A nyitottság alapvetően megvan, de teljes képet akkor kapunk igazán, ha személyesen is találkozunk a klubok edzőivel. Akikkel eddig én beszéltem, azok nagyon örültek és lelkesek voltak, hogy indul egy ilyen kezdeményezés.

A mentoredző-program egyik fontos pontja a szakmai szervező, tervező és ellenőrző szoftver. Erről mit érdemes tudni?

A Match-Meeting nevű cég jégkorongspecifikus szoftvere azért jó, mert rengeteg olyan eszköz van rajta, például edzéstervező, rajzolóprogram, animációs program, online, offline videóelemző panel, amik széles körű elérhetőséget biztosítanak minden haladó szakember számára. A szövetség jelenleg a lehetőségét kínálja a kluboknak, hogy ezt használhatják. Az előttünk álló szezonban remélhetőleg eljutunk oda, hogy ez egy valóban széles körűen ismert és szeretett háttérszoftver legyen, ami később az egész magyar hokit olyan rendszerbe fogja, hogy azonos dolgokról beszéljünk, azonos paraméterek mentén, mert az mindig segít, ha egy nevezőn vagyunk.

Hogyan tanulják meg a szoftver használatát a klubok edzői?

A roadshow jellegű oktatás jelenleg is zajlik, pénteken Debrecenben lesz, a napokban Újpesten volt már egy, illetve igény szerint a cég képviselői elmennek az edzőkhöz. Egyébként ezt úgy kell elképzelni, mint a Word programot, amit rengetegen használnak a világon, és igazából folyamatában tanulta meg mindenki az alapokon túl a használatát. A projekt menedzsere egyébként éppen én vagyok, a közvetítés a szakma és a fejlesztők illetve a finomhangolás is az én feladatom.

Milyen visszajelzések jöttek azoktól, akik már megismerkedtek a szoftverrel?

Az eddigi visszajelzések alapján pozitív és bizakodó a szakma, a nagyobb korosztályokkal − U14, U16 és felfelé −, dolgozó edzők különösen örültek a videóelemző-programnak nagyon örülnek, mert a jelenleg használt program rendkívül drága és sok kötöttséggel jár, például csak egy-egy gépre lehet telepíteni. Ez pedig internet alapú, illetve offline program, amit a szövetségtől kapnak a klubok és akár 10-20 edzőnek is lehetősége van arra, hogy használja. Szerencsére sok az olyan kolléga, aki ki van éhezve és nyitott arra, hogy minél jobban, minél frissebben csinálja a dolgát. Emellett az adminisztratív rész megint csak olyan plusz, ami segíti a napi munkát az adatok, a játékos-statisztikák, az edzésmunka, az edzésvázlatok, a mérkőzések értékelése, illetve a mérkőzések egyéni impulzusok általi kezelésében. Mindez olyan közös platform, ami idővel egyre folyamatosabb és egyre több összefüggő adattal tud szolgálni.

Mentoredzőként mit vár a programtól?

A többi mentoredző nevében is mondhatom, hogy nagyon-nagy motivációval kezdjük el a munkát és bízunk benne, hogy azt az energiát, amit képesek vagyunk beletenni, ahhoz a klubok oldaláról megkapjuk a nyitottságot. És olyan módon segítjük egymást, amitől jobb lehet az adott klubban zajló munka, mert ez lenne az egésznek a lényege. Ahogy más csapatsportágakban vannak már valamiféle regionális, illetve mentori törekvések, úgy a hokinak a bázisa is elérkezett arra a pontra, amikor ez a következő lépcső. Ez igenis nagyon sokat hozzáadhat néhány éven belül a rendszerhez, amiből a válogatott szempontjából még több ügyes gyerek jöhet ki, és az egész sportágat erősíti. Csak ehhez mind a két oldal kell.