Csehországban játszik a női válogatott

2018.08.22. 09:00 |

Megkezdte felkészülését a felnőtt női válogatott az új szezonra. Az idény csúcspontja a jövő áprilisi, hazai rendezésű világbajnokság lesz, amelyen az A csoportba jutás a tét.

Izgalmas szezon elé néz a felnőtt (U25) női válogatott. Magyarország 2008 óta először rendez felnőtt női világbajnokságot, amelyen egyértelműen az immáron 10 csapatra bővült top divízióba kerülés a cél.

A Marton Tibor által sikeresen irányított csapat 2016-ban jutott fel a Divízió I/A csoportba, ahol 2017-ben az 5. helyen végzett, 2018-ban pedig bronzéremet szerzett. A helyezéseknek megfelelően lépkedtek előre a világranglistán is a mieink, jelenleg a 14. helyen állnak.

A keret nagy részét azok a még mindig fiatal játékosok alkotják, akik Gömöri Csaba és Buzás Norbert vezetésével 2012-ben feljutottak, majd két éven keresztül az U18-as A csoportos világbajnokságon szerepeltek.

Idén augusztustól új szövetségi kapitány irányítja a válogatottat a finn Jari Risku személyében. A KMH Budapest edzőjeként is dolgozó szakember korábban a finn női válogatott mellett volt másodedző két olimpián, 2014 óta pedig az női U18-as finn csapat szövetség kapitánya volt.

Első alkalommal Csehországban ül a válogatott kispadján a finn szakvezető. A csapat szerdán utazik el Pribramba, és négy felkészülési mérkőzést játszik: hármat a német Planegg együttesével, egyet pedig egy cseh csapattal.

A keret hétfő óta dolgozik együtt. Az első nap egy felmérés és egy jeges edzés szerepelt a programban, míg kedden kétszer gyakoroltak a jégen a játékosok. Még a szerdai indulás előtti reggel is várt egy jeges edzés a csapatra.

Jari Risku szövetségi kapitány: „A KMH-s játékosokkal húsz napja együtt készültünk, és a többiek is tehetségesek, most jó benyomást tettek rám. A csapat erőssége a támadójáték és a technikai képességek, míg a védekezésen és az erőnléten kell javítanunk. A mostani mérkőzéseken azt szeretném viszontlátni, amit gyakoroltunk az edzéseken, nem az eredmény lesz a fontos. Sokat szeretnénk birtokolni a korongot, fontos lesz a támadójáték felépítése és a védekezés, a gyors visszarendeződés.”

Gasparics Fanni, a válogatott csatára: „Az érettségi után költöztem ki Oroszországba, mert akkor kaptam ajánlatot, és emiatt felfüggesztettem az egyetemi tanulmányaimat. Most azonban úgy döntöttem, hogy nem hosszabbítom meg a szerződésemet, hanem hazatérek, és elvégzem az egyetemet. A jégkorongot semmiképp nem szerettem volna abbahagyni, hiszen az életem részévé vált, és úgy döntöttem, a KMH Budapestben folytatom. A lányokat régóta ismerem, a beilleszkedéssel nem volt gond. A KMH-ban szerepel a válogatott nagy része, de a többieket is ismerem, nem új a légkör.”

A program

Augusztus 23., 17:00 Magyarország-Planegg (német)

Augusztus 24., 17:00 Magyarország-Planegg (német)

Augusztus 25., 10:45 Magyarország-Czech Select

Augusztus 26., 10:45 Magyarország-Planegg (német)

A keret

Név

Poszt

Szül. év

Klub

Németh Anikó

GK

1996

KMH Budapest

Poltzer Renáta

GK

1997

Gepárd Je.

Tóth Zsófia

GK

2003

Gepárd Je.

Faggyas Lilla

D

2002

Győri NEMAK ETO HC

Grkovic Jelena

D

1997

KMH Budapest

Kreisz Emma

D

2003

MAC Budapest

Molnár Mónika

D

1995

KMH Budapest

Németh Bernadett  

D

1996

KMH Budapest

Pártos Réka

D

1996

Karlskrona HK (SWE)

Rónai Alexandra

D/F

1993

KMH Budapest

Szamosfalvi Petra

D/F

2002

KMH Budapest

Varano Amie

D

1994

KMH Budapest

Dabasi Réka

F

1996

KMH Budapest

Gasparics Fanni  

F

1994

KMH Budapest

Horváth Imola

F

2002

Ifj. Ocskay Gábor JA

Horváth Dominika

F

2000

KMH Budapest

Jókai-Szilágyi Kinga

F

1997

KMH Budapest

Kiss Andrea

F

1996

Ferencváros TC

Pintér Hanna

F

1998

Ferencvárosi TC

Pintér Lili

F

1996

SDE Stockholm (SWE)

Puskás Noémi

F

2001

KMH Budapest

Scott Stacey

F

1992

KMH Budapest

Seregély Míra

F

2003

MAC Budapest

Somogyi Vivien

F

1995

KMH Budapest

Ungár Rebeka

F

1997

KMH Budapest

 A stáb

Jari Risku

Vezetőedző

Mika Värälää

Edző

Bedő Botond

Videoedző

Budai Krisztián

Kapusedző

Gallyas Gabriella

Rehabilitációs edző

Kozák Attila

Erőnléti edző

Szabó Dávid

Felszerelés Menedzser

Jasó Judit

Csapatvezető

dr. Kolbenheyer Zsuzsanna

GM

Dr. Széplaki Attila

Orvos

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV