A Debrecen fellebbezett, nem kedden lesz az újrajátszás

2017.02.18. 10:27 |
A VB90MOL_2016-2017. számú versenybírósági bizottsági határozathoz érkezett fellebbezésre, és az annak elbírálására nyitva álló határidőre tekintettel a Debreceni HK - ASC Corona 2010 Brasov mérkőzés újrajátszására 2017.02.21-én nem kerülhet sor.

A Fellebbviteli Bizottság megalapozott döntésének meghozatalát követően, amennyiben a II. fokú döntés is megerősíti a mérkőzés újrajátszásának szükségességét, úgy a mérkőzésre a javaslat szerint 2017.02.27-én (hétfőn) kerülhet sor, amennyiben a párharc összesített eredménye szerint e találkozó lejátszása még szükséges.

Korábban a Magyar Jégkorong Szövetség Versenybírósági Bizottsága a hozzá 2017. február 15-én beérkezett MOL 224 Debreceni HK-ASC Corona 2010 Brasov óvást, melyben a mérkőzés újrajátszását kérte, megvizsgálta és az alábbi döntést hozta:

"A Versenybírósági Bizottság az óvást helyben hagyja és a mérkőzés újrajátszását rendeli el. A mérkőzés új időpontja: 2017. február 21., kedd. Helyszín: Debrecen. A mérkőzés rendezési költségeit a Liga Játékvezetői Testülete téríti meg.

INDOKLÁS

Az ASC Corona 2010 Brasov óvását a Versenybírósági Bizottság befogadta, és érdemben megvitatta.

A 75.§ (2) szerint:
Óvásban a mérkőzés eredményének megsemmisítését és a mérkőzés újrajátszását, vagy a bajnoki pontok (győzelem) odaítélését lehet kezdeményezni.

64. § Játékvezetők
(17) A játékvezető(k) késése esetén a csapatoknak a mérkőzés kiírt kezdési időpontjától számított 30 percet kell várniuk. Amennyiben a játékvezető(k) késése miatt a mérkőzés nem kezdhető el az eredetileg kiírt időpontban, a Liga Játékvezetői Testületnek eljárási díjat kell fizetnie, amelynek mértékét a Versenyszabályzat 2. számú melléklete tartalmazza.
(18) Ha a Liga egy mérkőzésére nem érkezik meg az összes játékvezető, de legalább 2 játékvezető jelen van, úgy a mérkőzést kevesebb játékvezetővel kell lejátszani.
(19) A játékvezető késéséről, vagy meg nem jelenéséről a mérkőzés versenybíróságának eseménynaplót kell felvennie, és azt a jegyzőkönyvvel együtt a Versenyirodához kell eljuttatnia.
(20) A játékvezető meg nem jelenése miatt a 42.§ (6) bekezdés figyelembevételével újrajátszandó mérkőzés költségeit a JE téríti meg.

A MOL liga Versenyszabályzata lehetővé teszi, hogy a csapatok külföldi játékvezetőket kérjenek. Ezzel a lehetőséggel élt a párharc egészére nézve a Debreceni HK és az ASC Corona Brasov csapata. Arra vonatkozóan, hogy ezt a kérést nem tudja teljesíteni a Játékvezetői Testület, nem kaptak visszajelzést. Számukra csak közvetlenül a mérkőzés előtt derült ki, hogy a kért külföldi játékvezetők nem érkeznek meg.

Annak ellenére, hogy a játékvezetőket a helyszínen tudták pótolni magyar kollégákkal az ASC Corona 2010 Brasov csapata későbbi időpontban szerette volna lejátszani a mérkőzést, hiszen hiába jelezték időben a külföldi játékvezetők közreműködése iránti kérésüket, az nem teljesült.

A mérkőzést végül 55 perc késéssel elkezdték és le is játszották. A Versenybírósági Bizottság véleménye szerint a mérkőzést nem kellett volna lejátszani, de ha már megtörtént, akkor is csak barátságos mérkőzésként lehet számításba venni, nem pedig a MOL liga rájátszásának részeként.

Fentiek alapján a Versenybírósági Bizottság a rendelkező rész szerint határozott.

A Versenybírósági Bizottság döntése ellen a MOL Liga Versenyszabályzatának 74. §-a alapján 2 munkanapon belül nyújtható be fellebbezés az MJSZ főtitkárához a Versenyszabályzat 2. számú mellékletében meghatározott fellebbezési díj befizetésének igazolásával. A fellebbezésekről a Liga Fellebbviteli Bizottsága dönt."

Ezt követően, határidőben érkezett fellebezés a határozat ellen.