Beharangozó: Csíkszereda

2017.09.06. 22:33 |

Az erdélyi klub reméli, hogy négy szezon után ismét bejut a rájátszásba, amikor ez utoljára sikerült, akkor a döntőben kapott ki a Dunaújvárostól. Az, hogy ebben a szezonban is Leo Gudas vezeti a csapatot, évek óta nem tapasztalt stabilitást jelent.

A Csíkszereda az erdélyi jégkorong zászlóshajója, azonban az elmúlt években nem ért el hasonló sikereket, mint azelőtt. Most azonban azt tervezik, hogy ismét visszatérnek a régi útra és meglepetést okoznak az Erste Ligában. Emellett egyébként a román bajnokságban és a román kupában is megméretnek a szezonban.

A csíkiak, csakúgy, mint tavaly, két saját nevelésű kapussal, Ruczuj Gellérttel és Onodi Ottóval vágnak neki az idénynek. Mindketten sok jégidőre számíthatnak a három, párhuzamosan zajló versenysorozatban.

A védelemben sok rutinos légiós és helyi kötődésű játékos található. Stanislav Hudec a Dunaújvárostól érkezett, Tomas Brnak az elmúlt öt szezont a szlovák Extraligában töltötte. A védelem vezére, Papp Szabolcs több bajnoki cím tulajdonosa, míg János Imre, Orbán Szilárd és Molnár Zoltán is a hat legjobb védő közé tartozik.

A támadósor sem gyenge, hiszen a négy légiós közül két korábbi, NHL-draftolt játékos is szerepel, akik megjárták a KHL-t, az AHL-t, a cseh és a szlovák extraligát is. Peter Fabust az Arizona Coyotes draftolta, és mielőtt a Csíkszeredához igazolt volna, négy szezont töltött Kazahsztánban. Andrej Taratuhint a Calgary Flames választotta ki, az elmúlt szezonban a KHL-ben játszott.

Ondrej Rusnak nem ismeretlen a csíki szurkolóknak, hiszen tavaly a Galatiban játszott. Radim Valchar maradt a Csíkszeredában, miután az előző idényben 24 mérkőzésen 27 pontot gyűjtött. Fodor Csanád, Farkas Tamás, Antal Zsombor és Gecse Hugó játszhat még az első két sorban. A rutinos Moldován Ervin idén betölti a 40. életévét, így a gyorsasága talán már nem a régi, de még mindig nagyon jól lát a jégen, és olyan játékos, akitől a fiatalok, mint Rokaly Szilárd vagy Antal Norbert sokat tanulhatnak. Bíró Tamás olyan hokis, aki a pontszerzésben is jeleskedik, de a negyedik sorban is képes jó teljesítményt nyújtani.

Leo Gudas folytatja vezetőedzőként a munkát. Ebben a szezonban minden bizonnyal már a saját képére formálja a csapatot és ezzel együtt a játékstílust is.

Papp Szabolcs, a Csíkszereda védője: Miután az előző három szezonban nem sikerült az, amit elterveztünk, idén csak feljebb léphetünk. A csapat összetétele átgondoltabb, mint korábban és a légiósok is nagy gonddal voltak kiválasztva. A szakmai stáb nem változott, így folytathatjuk a munkát azon az úton, amelyen elindultunk az előző szezonban. A vezetőedző ismeri a játékosokat, és ő választotta ki az új igazolásokat is. Meglehetősen fiatal csapatunk van, így a rutin némileg hiányzik, de ez ellensúlyozható a légiósok jó játékával, illetve a soraink összehangolt munkájával.

Érkezők: Ondrej Rusnak (Galati), Stanislav Hudec (Dunaújváros), Tomas Brnak (Martin, Extraliga), Fodor Csanád (Brasov), Peter Fabus (Pavlodar, Kazakhstan), Andrei Taratukhin (Novokuznetsk, KHL),

Távozók: Molnár Zsombor (Brasov), Nathan Campbell (Trollhatten, SWE4), Michal Korenko, Dustin Wood, Péter Róbert, Ilya Solaryov (ismeretlen)