A hét játékosa: Ales Sila

2017.10.26. 07:00 |

Mind a három budapesti csapat nagyszerűen teljesít az Erste Ligában. Az előző héten az UTE kétszer győzött, a Fehérvár és a Vienna ellen. A riválisok összesen 53 lövéssel próbálkoztak, de csak kettőből lett gól – köszönhetően a kapusnak, Ales Silának, aki A hét játékosa lett.

Az Újpest a második helyen áll a tabellán, ugyanannyi ponttal, mint a MAC Budapest. A 30 éves szlovén kapus fontos tagja a csapatnak, nemcsak ebben a szezonban, hanem már negyedik éve. Ales Sila Ljubljanából származik, az Olimpia Ljubljana utánpótlásában nevelkedett. Játszott a szlovén U18-as és U20-as válogatottban, és egy évet juniorként az NAHL-ben töltött. A következő szezonban bemutatkozott az EBEL-ben a Ljubljanával, és a szlovén felnőttválogatottban is debütált. Emellett az osztrák másodosztályban a Grazban szerepelt kölcsönben, és egy évet töltött a Slavija Ljubljanában. A 2014-2015-ös idényben igazolt Újpestre, ahol azóta is játszik.

Az UTE két fontos győzelmet aratott az előző héten. Milyen a hangulat az öltözőben?

Igazán jó. Keményen dolgozunk, ez a legfőbb oka a sikereinknek. Az elmúlt meccseken látszott, hogy felülmúltuk az ellenfeleket, és ez eredményre vezetett.

Ez a negyedik idényed Újpesten. Már otthon érzed magad Magyarországon?

Kellemesen érzem magam az UTE-ban, és ezért töltöm már a negyedik szezont itt. Kedvelem a környezetet, az itt dolgozó embereket és a klubot is. Szerintem igazán fontos a játékosoknak, főleg a külföldről érkezőknek, hogy jól érezzék magukat a klubnál. Ez segít jó eredményeket elérni.

Kulcsszerepet játszol az UTE közelmúltbeli újjáéledésében. Hogyan látod ezt a szezont?

Tetszik, ahogy az Újpest évről évre javul. Természetesen mindenki bajnokságot akar nyerni a végén, ezért sportolunk. Jó esélyünk van nyerni, egyet előre akarunk lépni az előző szezonhoz képest, és be akarunk jutni az Erste Liga döntőjébe, ahol már bármi megtörténhet. Ezzel együtt szerénynek kell maradnunk, meccsről meccsre haladni, és meglátjuk, meddig jutunk.

Szlovénia és Magyarország között rivalizálás alakult ki az elmúlt években. Hogyan vélekednek az emberek a magyar hokiról Szlovéniában?

A liga növekszik és javul, és ez a vélemény elterjedt a környező országok felé is. A külföldi játékosok is egyre jobbak, ami jó reklám a ligának. Otthoni barátaim érdeklődnek a ligáról, arról, milyen itt, az újpesti és más csapatoknál lévő kapcsolataimról érdeklődnek. A magyar szövetség nagyszerű munkát végez a játék fejlesztésében, remek utánpótlás-programmal rendelkezik, ez pedig jó a magyar jégkorong jövője szempontjából.