Női jégkorong: sikeres az utánpótlás program

2017.01.31. 16:30 |

A januári, hazai rendezésű U18-as női divízió I/A csoportos világbajnokság szép eredménnyel zárult, a női válogatott 4. helyezése azt mutatja: fejlődik Magyarországon a női jégkorong is. Kolbenheyer Zsuzsanna, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke, női szakágvezető és Buzás Norbert női utánpótlás csapatokért felelős szövetségi edző úgy véli, megérett az idő a női utánpótlás helyzetének és képzési rendszerének megismertetésére.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is teljesen külön utakon és felkészülési programokkal dolgozik a felnőtt és az utánpótlás részleg. Ennek legfőbb oka az, hogy a felnőtt világbajnokság a szezon végére, áprilisra esik, így a felnőtt program az egész szezont felölel; ezzel szemben az utánpótlás korosztály legfontosabb eseményét, az U18-as világbajnokságot januárra időzíti az IIHF, így az utánpótlás programoknak teljesen más a felépítése. Emellett pedig nagyon kevés utánpótlás korú játékos kap lehetőséget a felnőtt válogatottban, így nem igazán van kapcsolódási pont a két program között.

Utánpótlás rendszer a női szakágban

Az utánpótlás keretek igen változatosak és a női jégkorong specialitásai miatt nagyon összetettek. A szakági vezetés alap elképzelése az, hogy különböző kereteket alakítanak ki, amelyeknek csúcsa az U18-as világbajnokságra készülő A keret. A jelenlegi szezonban ez a csoport az 1999-2002 között született játékosokból állt, de mivel a létszám engedte és a tudásszint is megvolt, a legjobb 2003-as játékosoknak is lehetőséget biztosítottunk a felkészülés során.

Az U18-as világbajnokság kezdetéig kialakult a B keret is, amelybe azok kerültek, akik a szűkítések során kikerültek az A keretből. Hozzájuk csatlakoztak azok a fiatal játékosok, akik korosztályuk szerint még nem játszhattak a hazai rendezésű Divízió I/A csoportos világbajnokságon, de játéktudásuk, erejük és ügyességük révén már kopogtatnak az U18-as válogatott ajtaján. Így a B keret 1999-2005 között született játékosokból állt össze.

E két keret mellet egész évben fut a Tehetséggondozó program – C keret, ahova nem tudás, hanem korcsoport szerint minden olyan női játékost behívunk, aki 2006-2003 között született, de még nem elég magas szintű a tudása ahhoz, hogy a B keretbe beférjen. Azok, akik ezeken az összetartásokon kiemelkednek, bekerülhetnek a B keret tagjai közé.

Ugrásszerűen nőtt a női játékosok száma

Az idei szezon során ezekben az évfolyamokban 160 játékos jelent meg a regisztrációs rendszerben, akik más-más tudásszinttel rendelkeznek. Az eltérő játéktudás és a korcsoport magas létszáma miatt nem tudunk már egyszerre, kellő odafigyeléssel foglalkozni velük, így a fiúprogramhoz hasonlóan biztosítunk számukra összetartást. Mindenkinek biztosítunk lehetőséget, hogy részt vegyen a programban, de minden alkalommal más az összeállítás, forgatjuk a játékosokat – igy egy-egy edzőtábor alkalmával megfelelő figyelem jut minden játékosra, a hokisok pedig megismerhetik az összes társukat a korosztályban.

Most az U15-ös korosztályé a főszerep

A megszokottól eltérően az idei szezonban a decemberi Winter Classic női U15-ös, Szlovákia elleni mérkőzésére már ki kellett alakítanunk egy U15-ös válogatott keretet, most, a januári U18-as világbajnokság után pedig módosulni fog a B keret összeállítása is. Ennek az az oka, hogy mostantól az U15-ös, 2002-2005-ös korosztály veszi át a főszerepet, mivel megkezdődik a felkészülés a szezon második kiemelt utánpótlás eseményére, amely az U15-ös korosztály nemzetközi erőpróbája.

Hazai és nemzetközi szinten a női U15-ös korosztálynak nem sok szereplési lehetőség jut, ezért a női U18-as világbajnokság után a női szakág menedzsmentje arra koncentrál, hogy a fiatalabbak is nemzetközi tapasztalathoz jussanak. Ennek eszköze eddig hagyományosan a World Select Invitation tornasorozat volt, amelynek keretei között az U15-ös korosztály külföldi tornákon vett részt, ezzel segítve a legjobbak felkészülését arra, hogy amikor az U18-as válogatottba kerülnek majd, ne az legyen az első ilyen jellegű megmérettetés. Idén azonban örömünkre szolgál, hogy egy Nyolc Nemzet Torna keretei között mi látjuk vendégül a rangos külföldi ellenfeleket a Jégpalotában április 26. és május 1. között.

A szezon hátralevő részében ennek megfelelően a tehetséggondozó program a C keret és az U15-ös Nyolc Nemzet Tornára készülő válogatott kialakítását elősegítő B keret összetartásait foglalja magában.