Nagyszerű győzelem az olaszok ellen

2018.02.17. 18:52 |
A magyar válogatott javított a pénteki vereség után, és remek játékkal, valamint biztos védekezéssel 4-1-re legyőzte az olaszokat a katowicei tornán.

A katowicei EIHC-torna második napján Olaszország volt a magyarok ellenfele. Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány és edzői stábja döntése alapján Duschek Dávid kezdett a kapuban, és Rajna Miklós volt a tartalék. Ezen a meccsen debütált a válogatott a dunaújvárosi támadó, Odnoga Mátyás. A pénteki találkozóhoz képest Pavuk Attila, Láda Balázs és Kiss Dániel is bekerült a csapatba. A meccset Orbán Brance, Vincze Péter, Kovács Bronson, Pozsgai Tamás és betegség miatt Sarauer Andrew hagyta ki.

Első harmad

Nagy iramban kezdődött az összecsapás, az olaszok már az első percben megdolgoztatták Duscheket, majd Stipsicz Bence lőtt kapura. Mindkét csapat sokat és gyorsan korcsolyázott, így könnyen az ellenfél harmadába kerültek, de a védelmek stabilan álltak a lábukon. Az olaszok legnagyobb helyzeteiket emberelőnyben alakították ki, ám Duschek többször is jól védett.

Az emberhátrány kivédekezése erőt adott a mieinknek, és a 12. percben a vezetést is megszerezték: Erdély Csanád játszott Nagy Nilanhez, aki körbekorcsolyázta a kaput, majd középre passzolt, és a korongot Sárpátki Tamás kotorta be Jake Smith kapujába (1-0). A folytatásban még egyszer emberelőnyben támadhattak az olaszok, akik be is szorították a magyar csapatot, ám nem tudtak túljárni Duschek eszén, a válogatottat elkísérő maroknyi, de annál lelkesebb szurkolótábor legnagyobb örömére.

Második harmad

A magyar csapat magabiztosan kezdte ezt a felvonást, az olaszok továbbra sem találtak fogást a mieink játékán. Egy szépen felépített akció végén Miskolczi Márk alig lőtt mellé, majd jöhetett az első magyar emberelőny, amely alatt a csapatkapitány Vas János, aztán Wehrs Kevin, majd Kiss Dániel kétszer is bátran lőtt, de a gól nem jött össze. Nem sokkal később újabb olaszt állítottak ki, Marchetti kapott 2+10 percet a Varga Arnold elleni szabálytalanságért, és emberelőnyben Bodó Chris szólója volt a legnagyobb helyzet.

Az olaszok is rákapcsoltak, és egy kiállítás alatt beszorították a mieinket, majd az egyenlítés is összejött: egy kipattanót Zanatta lőtt rá kapásból, a korong pedig irányt változtatott a kapu előtt egy boton, így becsapta Duscheket (1-1). Csányi Karol gyorsan visszavehette volna a vezetést, de megindulása után a lövése az oldalhálót találta el. A hajrát még emberelőnyben játszhatta le a magyar csapat, ám ezúttal nehezebben tudták körbeadogatni a pakkot a játékosok, nagy helyzet nélkül pörgött le a két perc.

Harmadik harmad

Erdély lövésével indult az utolsó 20 perc, a kipattanót pedig Sárpátki tette rá, de Smith védett. Az olaszok kevésbé tudtak kibontakozni, a 48. percben pedig Sofron István újra előnyhöz juttatta a magyar együttest: a támadó korongszerzés után nagy lendülettel indult meg, elhúzta a kapus mellett, és biztosan lőtt a hálóba (2-1).

Magyar emberhátrány következett, de az ellenfél ezzel sem tudott élni, sőt, Szabó Dániel egy kontra végén nagy helyzetet hagyott ki. Ahogy letelt a kiállítás, az olaszok fogyatkoztak meg. Ezúttal 21 másodperc elég volt a mieinknek, hogy gólt szerezzenek: Galanisz passzolt Magosihoz, aki szép cselek után visszatette a korongot, DVTK-s csapattársa pedig bevágta a kapuba (3-1).

Az olaszok ismét emberelőnyben próbálkozhattak, de Duschek és a védelem remekül teljesített. Egy újabb korongszerzés után Csányi lépett ki, de a kapusba lőtt, az ellentámadásnál pedig Varga az utolsó pillanatban akasztotta meg az olasz akciót.

A magyarok jobban bírták erővel a hajrát, és egy gyors akciót a szépen kibújó Miskolczi fejezett be remek lövéssel, megszerezve a negyedik magyar gólt (4-1) az 59. percben. Még DeLuca kozmetikázhatott volna az eredményen, de Duschek továbbra is nagyszerűen teljesített.

A magyar válogatott november után újra legyőzte az olaszokat, ezúttal is három góllal. A csapat vasárnap este a házigazda lengyelek ellen zárja a tornát.

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: „A részletek is fontosak, de a győzelemről szól minden. Az a célunk, hogy napról napra, meccsről meccsre fejlődjünk, és a péntekihez képest sikerült is előrelépni, ami mindig pozitív. Némileg közelebb vagyunk ahhoz a stílushoz, amelyben játszani szeretnénk, agresszívebben, aktívabban hokiztunk, mint a kazahok ellen. Most jobb volt az egyensúly és a ritmus.”

Clayton Beddoes, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: „Az első két harmad jól sikerült, mindkét csapat jól játszott, sok helyzettel. Az a célunk ezen a tornán, hogy fejlődjünk, mindenki lehetőséget kapjon és megtaláljuk azokat az embereket, akik a vb-n is játszanak. A munkával és a csapatszellemmel több mint elégedett vagyok. A végén egyéni hibák döntöttek, de nem lehet eknegatív.”

Miskolczi Márk, a válogatott csatára: „Voltak álmos pillanataink az elején. Jól játszottunk, de voltak egyéni hibák. A szünetben ezekre felhívták a figyelmet az edzők, és a második, majd a harmadik harmadban mindenki jól teljesített. Az volt a kérés, hogy legyünk egyre jobbak, és ezt meg is valósítottuk. A gólom? A végén már mindent egy lapra tettek fel az olaszok, az egyik hátvéd kicsit hezitált, én pedig kihasználtam, és a szóló is sikerült.”

Sárpátki Tamás, a válogatott csatára: „Mondhatni, hogy a gólomnál jókor voltam jó helyen. Volt egy kavarodás a sarokban, megszerezte a hátvédünk a korongot, megkerülte a kaput, és bepasszolt, én pedig vártam. Furcsa volt új sorban szerepelni, Csanival néha szerepeltem együtt, de most is jól megértettük egymást.”

Duschek Dávid, a válogatott kapusa: „Nagyon élveztem a meccset, örültem, hogy bizalmat kaptam. Az elején nagyon nyomott az olasz csapat, de tudtuk tartani magunkat, utána felvettük a ritmust, és a magunk javára fordítottuk a meccset. Jól védekeztünk, emberhátrányban is, ez volt alkalmunk gyakorolni pénteken. Örülök, hogy nyertünk, és annak is, hogy tudtam segíteni a csapatnak.”

Odnoga Mátyás, a válogatott csatára: „Nagyon izgultam a válogatottbeli bemutatkozás miatt a meccs előtt és közben is, de segített, hogy a srácok végig pozitívak voltak, és biztattak engem is. Sok olyan dolgot tettem, amit klubszinten nem szoktam, sok korongot elrontottam, szóval remélem, legközelebb jobb lesz. Várom, hogy lesz valamilyen beavatás, egy tálca sört biztos kapnak a többiek."

A magyar válogatott sorai az Olaszország elleni szombati mérkőzésre:

Sofron, Vas, Bodó

Stipsicz Bence H Fehérvár AV19
Szabó Dániel H Fehérvár AV19
Varga Arnold H UTE
Wehrs Kevin H HC TWK Innsbruck (AUT)
Bodó Christopher Cs MAC Budapest
Csányi Karol Cs HK Nitra (SVK)
Erdély Csanád Cs Fehérvár AV19
Galanisz Nikandrosz Cs DVTK Jegesmedvék
Magosi Bálint Cs DVTK Jegesmedvék
Miskolczi Márk Cs DVTK Jegesmedvék