Mayer Péter lett az U16-os válogatott edzője

2018.07.13. 08:00 |

A fejlesztési programban a magyar U16-os válogatott vezetőedzője Mayer Péter lesz, aki az előző idényben az U14-os csapatot irányította. Az együttes több tornán indul a következő szezonban.

Mayer Péter több korosztály mellett dolgozott már klub- és válogatottedzőként. Az U18-as és az U20-as nemzeti csapat másodedzője volt, emellett az U20-as és a felnőttválogatott videóelemzői posztját is betöltötte. Az előző idényben az U14-es együttes mellett dolgozott az utánpótlás-programban. Korábban volt a Miskolc edzője és másodedzője, és több korosztályos csapatot is irányított. Játékosként egész pályafutását szülővárosában, Miskolcon töltötte.

Hogyan fogadtad az új feladatot?

Óriási megtiszteltetés ez a poszt. Már több mint tíz éve dolgozhatok a válogatottaknál, mindig nagy öröm, ha a nevem szóba kerül egy ilyen feladatra. Örülök, hogy ehhez a kosztályhoz kerülök, közel áll a szívemhez az U16. Eddig a legtöbbet ilyen korú játékosokkal dolgoztam, itt jól lehet a pedagógiai, nevelési és a profizmus irányába mutató értékeket összehangolni. Erre jó tárházam van, amit szeretnék megmutatni és kiaknázni a gyerekek érdekében.

Miben különbözik az U16 a fiatalabb korosztálytól?

Szélesebb a piramis, több gyerekből lehet választani, de nem mondanám, hogy akkora különbség van. Minden évben vannak kiemelkedőnek látszó játékosok, de az idő azt mutatja, hogy ebben a korosztályban olyan sokat tudnak változni a gyerekek szinte egyik pillanatra a másikra, hogy a minőségi bővülés is látható. Egyre több ügyes gyerek hokizik, olyan nevek is feltűnnek, akikről nem gondolták volna ezt az elején. Tavaly az U14-es válogatottnál is volt néhány meglepetés, olyanok, akiket nem tartottunk markánsnak év közben, de a végére akkorát fejlődték, hogy helyet követeltek maguknak a legjobbak között.

Az U16-ban nincs világbajnokság. Mi a cél erre a szezonra?

Sok tornán indulunk majd, a pontos menetrend, így az ellenfelek kiléte is még körvonalazódik, Jim Brithén, Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány és Egri Gergely sportigazgató dolgozik ezen. Egyetértettünk a Glen Williamson helyét átvevő Jim Brithénnel abban, hogy olyan tornán kell indulni, olyan meccseket kell játszani, amelyek egyértelműen kihívást jelentenek, jó szintnek számítanak. Ez az elmúlt években jól el lett találva. Mindegy, hogy Kanadában vagy éppen Fehéroroszországban játszunk, ha szoros, nemzetközi mércével jó tempójú meccseket vívhatunk, amelyeken a gyerekek tudnak fejlődni. Ebben a hónapban összeáll majd a naptár.

Több korosztályban dolgoztál és felnőttcsapatnál is voltál edző. Mennyit segít ez a tapasztalat?

Ez csak előnyünkre válhat. Amikor felnőttekkel dolgoztam, akkor a profi világ szépségeibe és gondjaiba is beleszagoltam, de ugyanez a része az utánpótlásban is megvan, csak ott más dolgokat kell kezelni a gyerekek fejlődése érdekében. Előnyös, ha az edző képben van azzal, hogyan működik egy felnőttcsapat. Nem szoktam ebből titkot csinálni, ha lehet idézni onnan élményeket, adatok, tapasztalatokat, azt szeretném kihasználni, mert nem minden gyerek láthatja, hogyan dolgoznak a felnőttek. Ebben a korosztályban még próbaedzésre nem hívják meg a srácokat a nagyokhoz, ezért olyan impulzusokat kell generálnunk, hogy értsék, mi várja őket ott.