U18: Győzelem Ausztria ellen, vb-negyedik a női válogatott

2017.01.14. 21:06 |

A magyar női U18-as válogatott 3-0-ra legyőzte Ausztriát szombaton a hazai rendezésű világbajnokság utolsó mérkőzésén a Tüskecsarnokban, ezzel a Divízió I/A csoport 4. helyét szerezte meg.

Az már a délutáni Németország-Franciaország találkozó után eldőlt, hogy Magyarország nem fog kiesni az egyel alacsonyabb Divízió I/B csoportba, így a hazai közönség méltán reménykedhetett abban, hogy a számukra tét nélküli mérkőzésen a lányok igazi örömhokit mutatnak majd be. Az biztos volt, hogy az osztrákok mindent megtesznek majd a győzelemért, hiszen amennyiben rendes játékidőben sikerült volna kiharcolniuk a győzelmet, az a bronzérmet jelentette volna számukra.

Az első harmad nagyon kiélezett volt, mindkét gárda nagyon jó teljesítményt mutatott, a kemény csata után 0-0-ás állásnál mentek a csapatok a szünetre. Bár osztrák drukkerek is szép számmal voltak a Tüskecsarnokban, természetesen a szombat esti időpontot kihasználva kilátogató magyar közönség hangerejével nem tudták felvenni a versenyt.

A második játékrészben aztán egyértelműen a hazai gárda dominálta a játékot: a 27. percben a csapatkapitány, Mayer Fruzsina passzából Váradi Orsolya szerzett vezetést egy emberelőnyös helyzetet kihasználva, majd néhány perccel később a norvégok elleni mérkőzés legjobbja, Szamosfalvi Petra Szűcs Anita passza után talált Nina Prunster kapujába, miközben a mi oldalunkon Maruyama Yumi remekül védett. Az osztrák kapitány, Jyri Kuivala érezhette, hogy baj van, és időt kért – a játékrészben ezután több gól már nem esett.

Ausztria a szünet után sem tért magához, a 48. percben Horváth Dominika is gólt szerzett. A mérkőzés utolsó perceiben a magyar lányok többször is meg tudtak indulni szólóban, a végeredmény azonban maradt a 3-0. A mérkőzés legjobbja a kapuban ismét lehetőséget kapó Maruyama Yumi lett, a tornán legjobban teljesítő magyar játékosnak járó díjat pedig a csapatkapitány Mayer Fruzsina kapta.

Ezzel kialakult a dobogó is: Németországé lett az aranyérem, az ezüst a szlovák lányok nyakába került, a dobogó harmadik fokára pedig Norvégia válogatottja állhatott. Magyarországnak a 4. helyet sikerült elcsípni, ami gyönyörű eredmény egy olyan csapattól az U18-as világbajnokságon, amelyiknek húsz játékosából nyolc U16-os.