Több mint 350 edző kerülhet be a most induló Utánpótlás Edző Programba

2017.02.23. 17:28 |

Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár tegnap írásban tájékoztatta a szakági sportszövetségeket arról, hogy március elsejétől elindul az Utánpótlás Edző Program, amelynek idei támogatási keretösszege 400 millió forint.

Dr. Szabó Tünde szerint a Programmal a magyar sport olyan utánpótlás-nevelési rendszerét szeretnék megvalósítani, amely kiszámítható és tervezhető támogatási konstrukciójával biztosítja az edzőknek, hogy feladataikra koncentrálva, kiegyensúlyozottan, biztonságos háttérrel tudják munkájukat végezni. Ez nagyon fontos, hiszen nemcsak az utánpótlás-nevelés, hanem a sport megszerettetése és a sportban gazdag életmód népszerűsítése szempontjából is meghatározó jelentőségű az edző, illetve a testnevelő tanár személyisége, felkészültsége és elhivatottsága.

A magyar kormány nagyra becsüli és értékeli a sportszakemberek munkáját, ezért az Edzői Életút Program részeként több jogcímen biztosít közvetlen vagy közvetett módon állami támogatást pl. Kiemelt Edző Program, Gerevich Aladár-sportösztöndíj. Ezekhez a már jól működő és elismert programokhoz kapcsolódva, azokkal komplex rendszert alkotva vezeti be a Sportért Felelős Államtitkárság az Utánpótlás Edző Programot, amely egyrészt kifejezetten a legfiatalabb korosztályokkal foglalkozó edzők, testnevelő tanárok, másrészt egyes nem olimpiai sportágak területén tevékenykedő edzők részére kialakított új, kiegészítő juttatási rendszer.

A program célja egyfelől, hogy kialakítsa az utánpótlás-nevelés területén működő edzők foglalkoztatásának egységes finanszírozási- és jogi kereteit, amely eddig jelentős eltéréseket mutatott. Másfelől, hogy a Programba bevonásra kerülő sportszakemberek jövedelmi viszonyait javítsa, csökkentse az aránytalanságokat, illetve számukra segítséget nyújtson az edzői életpálya megalapozásában.

A sportági körönként és közigazgatási régiónként foglalkoztatható utánpótlásedzők létszámát az államtitkárság határozza meg, míg az edzők szakmai felügyelete, munkájának nyomon követése és a foglalkoztatásukkal összefüggő munkáltatói feladatok ellátása a szakszövetség feladata. A Programba való bekapcsolódás előfeltétele, az utánpótlás-nevelésben tevékenykedő edzők regisztrációja a szakszövetségnél, amely a szakképesítésre, a sportágban edzőként eltöltött időtartamra és a munkásságra terjed ki. A Programba bekerülő edzőket a szövetségi rangsor illetve ajánlás, valamint az előírt követelmények igazolása alapján a sportért felelős államtitkár választja ki, tekintettel arra, hogy az érintett szakemberek sem a Gerevich Aladár- sportösztöndíj, sem a Kiemelt Edző Programban nem szerepelhetnek. Az edzői kvóták közigazgatási régiók közötti egyenletes felosztása országos lefedettséget biztosít, ami mérsékeli az országrészek közti különbségeket, illetve javítja az esélyegyenlőséget.

A Sportért Felelős Államtitkárság a szövetségekkel kötött támogatási szerződések alapján biztosítja az edzők foglalkoztatásához szükséges forrásokat.

Dr. Szabó Tünde a program indulásáról csütörtökön számolt be Dorog város 2017. évi Sportkonferenciáján az MTI-nek. Nyilatkozatában elmondta, hogy a most induló program keretében 350-nél több szakember kaphat havonta bruttó százezer forintos támogatást, illetve kitért arra is, hogy 2018-ban a tapasztalatok figyelembevételével a támogatás összegét eredményességtől függően kétszázezer forintra tervezik emelni.