Beharangozó: Ferencváros

2017.09.04. 17:14 |
Az elmúlt szezonban a sorozatos sérülések ellenére a legendás budapesti csapat a rájátszás első körében hét meccses párharcra kényszerítette a későbbi győztes DVTK Jegesmedvéket. A megerősített kerettel, és egészséges játékosokkal a Ferencváros elég jó idény elé nézhet.

A Ferencváros joggal lehet büszke sikerekkel teli múltjára, a zöld-fehérek azonban már 20 éve várnak az újabb bajnoki címre. Stabilitást jelent, hogy Kjell Lindqvist immár a harmadik szezon óta irányítja vezetőedzőként a csapatot.

Peter Sevela szinte végigvédte elsőszámú kapusként az előző szezont. Amikor sérülés miatt ki kellett hagynia egy-egy meccset, akkor bajban volt a csapata, mert mögötte nem állt megfelelő csereember. A nyáron Pleszkán József érkezett a Ferencvároshoz, aki kiegyensúlyozott teljesítményre képes, így megfelelő társa lesz kapusposzton Sevelának.

Csakúgy, mint tavaly a zöld-fehérek a támadósorban hisznek a tehetséges magyar fiatalokban, a védelem megerősítésére azonban légiósokat szerződtetek. Juha Hietamäki és Henrich Jabornik is maradt a klubnál, a DVTK-tól érkezett a tapasztalt Joni Tuominen, míg a fiatal amerikai, Nick Owen nemrég diplomázott le, és ez lesz az első idénye profi jégkorongozóként. A további négy védő a huszas évei elején jár: Lengyel Levente a második szezonját tölti a klubban, Lakatos Levente és Jászai Dávid a MAC-ból, Korbuly Gergely EBEL-es tapasztalatokkal a Fehérvártól érkezett.

A Ferencváros egyik legeredményesebb góllövője, Tommy Sumi visszavonult a nyáron, Jereme Tendler azonban már a harmadik szezonját kezdi zöld-fehérben. Lindqvist bárkit játszathat egy sorban Tendlerrel és ez mindenképpen nagy előnyt jelent. Vladimir Dubeknek kiválóan sikerült az előző szezonja, és a klubnál bíznak abban, hogy az idei is hasonlóan eredményes lesz. Rafaj Attila nagyon gyors csatár, remek kézzel van megáldva, igazi művész, ami azt jelenti, hogy az ellenfelek sokszor nehezen olvassák a játékát. Szappanos Dávidnak pedig remélhetőleg jó szezonja lesz a tavalyi után.

A már említett csatárok mellé négy új, ugyancsak ponterős játékos érkezett, akik korábbban már bizonyítottak a ligában. Preston Shupe az elmúlt két, Fehérváron töltött szezonjában szinte mindegyik meccsen szerzett pontot, a fiatal Könczei Áron pedig már a magyar felnőttválogatottban is bemutatkozott. A legnagyobb igazolás ebből a szempontból Németh Attila, aki a Debrecen színeiben 34 meccsen 42 pontot gyűjtött össze az elmúlt szezonban. A csapatnak emellett három fiatal támadója is van, akik képesek akár az első két sorban is játszani, ha kell: Tóth Renátó, Fliszár Zalán és Bödök Bence egyaránt nagy góllövő hírében áll. A feladatokat továbbá Kovács Viktorral, Farkas Simonnal, Inglis Ákossal és Virág Tamással osztják meg a támadósorokban.

Ahogy már említettük, Kjell Lindqvist már a harmadik szezonját kezdi a Ferencváros vezetőedzőjeként, egyébként már az ötödiket a ligában, miután korábban dolgozott Miskolcon és Brassóban is. Mindkét csapattal meglepetést okozott a rájátszásban. Lindqvist és a Fradi is bízik benne, hogy hasonló szezont produlálnak most is.

Jereme Tendler, a Ferencváros támadója: Mindenek előtt el akarunk jutni a rájátszásig, hiszen ez az első lépcsőfok ahhoz, hogy megnyerjük a bajnokságot. Tehát, az alapszakaszban az első nyolcban kell végeznünk, de a realitás akár a negyedik, ötödik hely is lehet, a MAC és a DVTK mögött. Kiegyensúlyozott keretünk van mind a négy sorra. Jól összerakott csapat vagyunk, kapusposzton és a védelemben is erősödtünk, és támadásban is hatékonyabbak vagyunk. Fiatalodott a csapat, de minőségileg jobb lett. Ha mindenki száz százalékot ad bele és megnyerjük a hazai meccseinket, akkor abból valami egészen jó sülhet ki. Otthoni jégen megvan az az előnyünk, hogy senki sem szeret nálunk játszani, mi azonban szeretjük a pályánkat, hiszen mégiscsak a miénk.

Érkeztek: Pleszkán József, Németh Attila (Debrecen), Bödök Bence, Jászai Dávid, Könczei Áron, Lakatos Levente (MAC), Korbuly Gergely, Preston Shupe, Tóth Renátó (Fehérvár), Joni Tuominen (DVTK), Nick Owen (Columbus, SPHL), Virág Tamás (UTE)

Távoztak: Erdélyi Tamás (Dunaújváros), Gágyor Péter (KMH), Garbacz Ádám, Tommy Sumi(visszavonultak), Mike Schwindt, Üveges Gábor, Hardi Richárd, Kiss Ákos, Papp Csaba, Carter Shinkaruk (ismeretlen)

Gyerehokizni