Az U20-as világbajnokság margójára

2017.12.10. 09:00 |

A magyar U20-as jégkorong-válogatott 2017. december 10. és 16. között Franciaországban vesz részt a Divízió 1/A világbajnokságon. Ez felnőtt szinttel mérve A csoportnak felel meg és ebben a korosztályban soha nem jártunk még ilyen magasan. Önmagában ez már komoly teljesítmény, de nem csak emiatt fontos, hogy itt játszanak a magyar fiúk.

A csapat két év alatt két osztályt lépett előre, először Litvániában a Divízió 2/A vb-t, tavaly Budapesten pedig a Divízió 1/B csoportot nyerte meg, ezzel a magyar U20-as válogatott történetének legnagyobb sikerét érte el. A cél a középmezőny volt, ehhez képest a feljutást vívta ki az együttes. A junior korosztályban csak 10 csapatos az A csoport, így a magyaroknak egy csoporttal lentebb olyan országok lesznek az ellenfelei, mint Németország, Franciaország, Kazahsztán, Lettország és Ausztria.

Pár éve még nem volt a korosztálynak hazai bajnoksága, mert nem volt ehhez elég játékos, jelenleg pedig a világ legjobbjai közé tartozunk. A történelmi szapporói siker után nagyon sok játékos kezdett el jégkorongozni, ennek a hatásnak kezd most el beérni a gyümölcse. A fejlődést jól jelzi, hogy az eggyel fiatalabb korosztály, az U18-as válogatott, az elmúlt években kétszer is kiharcolta, hogy ebben az elit mezőnyben bizonyítson. Bent maradni egyik alkalommal sem sikerült, habár a mutatott játék többször kifejezetten jó volt. A tavalyi U18-as csapatból 11-en idén már egy korosztállyal fentebb kísérlik meg a bennmaradást ugyanebben a nehéz mezőnyben.

Egri Gergely az MJSZ sportigazgatója a novemberi sajtótájékoztatón elmondta, a cél az, hogy a korosztály a jövőben is a legjobb 16 közé tartozzon. Az ellenfeleink sokkal magasabban rangsoroltak, mint mi, de keményen dolgozunk azon, hogy lefaragjuk a hárányunkat.

Kiss Dávid edző úgy nyilatkozott, hogy most kiléptünk a komfortzónánkból, és megmutathatjuk, hogy tudunk olyanok ellen is játszani, akik a világ legjobb ligáiban edződnek nap, mint nap. Reméli, hogy a játékosaink ezt nem teherként, hanem egy kiváló lehetőségként élik meg ahhoz, hogy a maximumukon is túl teljesítsenek, és mindenki a legjobbat hozza ki magából.

Az utolsó felkészülési meccsen a csapat nagyon érett játékkal, 6-2-re elverte Norvégia legjobbjait, akik tavaly még ebben az osztályban szerepeltek. Az előjelek tehát nem rosszak. Ennyi vb-győzelem után nem vitás, hogy tehetséges csapatról van szó, de hogy elérkezett a magyar hoki aranykora, azt talán még korai kijelenteni. Felnőtt szinten még most bontogatják szárnyaikat a srácok, és csak reméljük, hogy a következő években nagyon sok örömet szereznek a magyar sportbarátoknak. Egy hét múlva jobban fogjuk tudni, hogy hol tartunk az utunkon, addig is mi mást is lehetne mondani, GYERÜNK GYEREKEK, MUTASSÁTOK MEG!!!

A magyar válogatott első meccsét vasárnap 18:00-tól Lettország legjobbjai ellen vívja, a mérkőzéseket a fanseat.com oldalon élőben lehet megtekinteni.

U20-as divízió I/A csoportos világbajnokság:

MAGYARORSZÁG – Lettország (vasárnap 18:00)

MAGYARORSZÁG – Franciaország (hétfő 19:00)

MAGYARORSZÁG – Kazahsztán (szerda 15:30)

MAGYARORSZÁG – Németország (péntek 13:00)

MAGYARORSZÁG – Ausztria (szombat 16:00)

A világbajnoki keret

Név Poszt Egyesület Születési év