A hét játékosa: Justin Cseter

2017.10.18. 00:36 |

Az Újpest és a Ferencváros mindig akciódús mérkőzéseket játszik egymással. Idei első találkozásuk hétfőn volt. A tabellán előkelő helyen álló két csapat meccsét végül az UTE egy góllal nyerte meg. A sikerben góljával és két asszisztjával kulcsszerepet játszott Justin Cseter, aki A hét játékosa lett az Erste Ligában.

Justin Cseter Wisconsinban született, és karrierjét az USHL-ben kezdte, ahol a Sioux City Muskateers csapatában együtt játszott a később NHL-kapussal, Jeff Zatkoff-fal, majd a Green Bay Gamblersbe és az Ohio Jr. Blue Jacketsbe igazolt. Egy szezont Kanadában, a BCHL-ben töltött. A University of Alabama-Huntsville-re járt egyetemre, így négy évet ebben az együttesben szerepelt, ahol csapattársa volt az Edmonton Oilers játékosa, Cam Talbot, valamint a később a MOL- és Erste Ligában is szereplő Curtis DeBruyn és Nick Kuqali. Nem ment messze, amikor profinak állt, ugyanis a Huntsville Havoc együttesében hokizott az SPHL-ben, mielőtt Magyarországra költözött volna. Cseter tagja volt a MOL Liga-győztes DVTK-nak két évvel ezelőtt, míg az előző idényben 1-nél jobb pont/meccs mutatót ért el Dunaújvárosban. Nyáron aztán Újpestre igazolt, ahol eddig 9 meccsen 3 gól és 5 assziszt a mérlege. Magyar származása miatt két idénnyel ezelőtt állampolgárságot is kapott, és már a válogatottban is debütált,

Milyen volt játszani az első derbiden és kulcsszerepet betölteni a győzelemben?

Élvezetes és izgalmas volt játszani ezen a meccsen. A találkozó élénkebb volt, mint egy szokásos bajnoki a két csapat közötti történelem miatt. A hangulat is jobb volt a szurkolóknak és a rivalizálásnak köszönhetően.

Miért döntöttél nyáron az Újpest mellett?

Amióta Magyarországon játszom, az UTE mindig jó, erős, versenyképes csapat volt, évről évre javult. Csak jókat hallottam az edzői stábról és a vezetőségről. Ezek voltak a fő tényezők a döntésemben.

Milyen a hangulat a csapat körül?

Remek. Mindenki keményen dolgozik minden egyes nap.

A közelmúltban bemutatkoztál a magyar válogatottban is. Mit jelentett ez a számodra, és a családod hogyan fogadta a hírt?

A magyar válogatottban játszani megtiszteltetés, és egy olyan emlék, amelyet sosem felejtek. A családom otthon Amerikában izgult és büszke volt rám.

Hat évet töltöttél az alabamai Huntsville-ben, először az egyetemen, aztán profi játékosként. Tradicionálisan sem Alabama, sem Magyarország nem a jégkorongról híres. Hogyan tudod a két hokikultúrát összehasonlítani?

Hasonló, mert a hoki izgalmat tud hozni egy városba vagy egy országba egyaránt. Ez megmutatkozik a fiatal srácokon is, hiszen a játékosok száma évről évre nő. Úgy találkoznak a sporttal, hogy nézik a meccseket vagy kapcsolatba kerülnek a játékosokkal. A hoki egy élvezetes és dinamikus sport, nem számít, hol játsszák, az emberek, akik megismerték, rögtön érdeklődnek iránta.